Цачева призна: Истанбулската конвенция брани еднополовите двойки!

Признанието й е в писмен отговор, получен на 1 ноември 2017 г. в НС
Обновена: 30 яну 2018 07:03 | 30 яну 2018 07:00, Анисия Иванова
212
Цачева призна: Истанбулската конвенция брани еднополовите двойки!
Снимка: Facebook

Правосъдният министър Цецка Цачева е заявила в официален отговор до Народното събрание, че Истанбулската конвенция ще защитава и съжителството на еднополовите двойки. Това стана ясно вчера от публикация в социалната мрежа на соцдепутата Таско Ерменков във Facebook, в която той показа факсимиле от писмото на правосъдното министерство.

Горната информация е писмен отговор на министъра на правосъдието Цецка Цачева до депутата от Обединени патриоти Николай Александров от 25 октомври 2017 година, сочи проверка на "Труд".

Александров пита дали въвеждането на понятието "социален пол" от Истанбулската конвенция може да бъде последвано от други законодателни промени след ратификацията.

Още по темата

"Може ли на базата на текстове от Конвенцията да се изисква промяна на член 46, ал 1 от Конституцията (бракът е доброволен съюз между мъж и жена, б.р.)", пита още депутатът.

Отговорът на Цецка Цачева е получен на 1 ноември 2017 година в деловодството на Народното събрание. В него правосъдният министър обяснява следното: "Счели сме за необходимо обаче да допълним признаците, въз основа на които се забранява всяка пряка или непряка дискриминация по чл. 4, ал. 1 от закона за защита от дискриминация, като добавим и полова идентичност".

Цачева обяснява, че се предвижда и в Закона за защита от домашно насилие от фразата "фактическо съпружеско съжителство", да отпадне съпружеско.

Правосъдният министър уверява, че по този начин ще се отговори изискванията на конвенцията. И допълва, че "защита ще получат не само бивши или настоящи съпрузи, но и лица, които съжителстват с партньори от същия пол". Цачева посочва, че последното "няма да наложи нормативно уреждане на еднополовите бракове".

Така ще се получи хармонизация на законодателството ни, казва още правосъдният министър. И ще се отговори "на изискванията на Конвенцията за защита срещу всички актове на физическо, сексуално, психологическо или икономическо насилие, които се случват в семейството или в домакинството".


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
Величков преди 2 години
Сега разбирам защо Иво Христов счита, че в България 80 % са ***. Аз мисля че са повече. Тоя *** Бойко изпратил съобщение до неговите, че нямало мърдане. Те понеже са близачи естествено че ще му оближат и *** ако каже. С тоя европейски съюз само простащини гледаме вече толкова години. Има два пола и никакви права на никого. Като не ги устройва жените да се развеждат. Но има и мъже дето хленчат пред жените си. Бог е създал мъжа да е по-силен, а жената - по-слаба и ТОЙ да я защитава.
118
0
 
5
 
! Отговори
Тодоров преди 2 години
До Разум !?!
Като е ЗА ВСЕКИ, защо над 80 пъти е употребено понятието ЖЕНИ (и само 10 за ДЕЦА)?
117
0
 
3
 
! Отговори
Тодоров преди 2 години
Преди референдума "НИНОВА", да се проведе референдум за промяна на чл.5, ал.4 от Конституцията, който гласи - "Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат."
116
1
 
1
 
! Отговори
Тодоров преди 2 години
ИК, чл.8:
"СТРАНИТЕ ОТПУСКАТ подходящи ФИНАНСОВИ и човешки РЕСУРСИ за доброто изпълнение на интегрираните политики, мерки и програми за превенция и борба с всички форми на насилие, обхванати от настоящата Конвенция, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА тези, които се провеждат от НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ и от гражданското общество".
115
2
 
1
 
! Отговори
6-то Главно преди 2 години
Някой да докладва за отношението на президента Радев! По наши данни се е снишил.
114
3
 
13
 
! Отговори
българина преди 2 години
както винаги герб ако мине и народа ако се усети, после дава назаден, върви народе възродени и се събуди! иначе герб чака да заспиш
113
10
 
10
 
! Отговори
Разум преди 2 години
И какво, вече освен, че сте глупави, не можете да вниквате и в текст?! Къде и какво признава?! Вие не разбирате смисъла на тази конвенция, както и конкретните текстове, които в контекста на споразумението обясняват, че ЖЕРТВИТЕ не могат да бъдат ДИСКРИМИНИРАНИ на база тяхната "различност" и на практика ВСЕКИ, КОЙТО Е ЖЕРТВА ИМА ПРАВО НА ЗАКРИЛА ОТ КОНВЕНЦИЯТА или иначе казано ще трябва да му се зачитат правата на справедлива защита от насилие във всяка държавя член! Нещо абсолютно нормално.
112
5
 
2
 
! Отговори
Продажници преди 2 години
Очевидно ГЕРБ И БСП (те също са подписали конвенцията) са продали интереса на хората без да им мигне окото. То затова е този зор като почнеш от Бойко, който в Брюксел каза, че НС приеме конвенцията, опрасканите каки и лекото Дончев, който се опитва да се подиграва на обикновените хора в България.
111
2
 
15
 
! Отговори
Тодоров преди 2 години
От работа ще бъдат уволнявани основно мъжете, защото при жените това може да се тълкува като "икономическо насилие" (чл.3, т.а от ИК).
110
3
 
22
 
! Отговори
Тодоров преди 2 години
В Епицентър.бг е публикувано становище от вицепрезидента Маргарита Попова -
Попова нарече „глупост“ внушенията, които се правят от наши министри, че ратификацията на Конвенцията няма да доведе до промяна на основния закон в България.
109
1
 
13
 
! Отговори
Тодоров преди 2 години
В Епицентър.бг (от 14.01.2018) е публикувано становище от вицепрезидента Маргарита Попова - "Попова нарече „глупост“ внушенията, които се правят от наши министри, че ратификацията на Конвенцията няма да доведе до промяна на основния закон в България.
108
1
 
37
 
! Отговори
....... преди 2 години
Мъж отива на кино.
Касиерката го пита:
- Какъв филм искате да гледате?
- Любовен.
- За любов между мъж и мъж, жена и жена, мъж и животно, жена и животно?
- Не, не! Между мъж и жена.
- А-ааа, исторически значи.
107
25
 
5
 
! Отговори
зелен_соросоид преди 2 години
Добре де, вие какво четете другари патрЕоти!
Урежда се, защитата от домашно насилие да не се простира само до хетеросексуални двойки (съпрузи или фактически съжителстващи), а също и до хомосексуалните двойки, които живеят заедно, което не е нещо ново за нашата мила Татковива. или и това мислите, че го няма? Не виждам да става въпрос за признаване на каквото и да е по-различно от елементарна защита от насилници.
106
4
 
33
 
! Отговори
Това беше ясно преди 2 години
Ами то беше съвсем ясно след като се види, че има думи като думи като "травестити, трансвестити, трансджендъри, ***, лесбийки" в конвенция, която е за уж за защита на жените...
105
6
 
31
 
! Отговори
бАЙ сТОЯН: преди 2 години
Всички парламентаристи да изпрагяг децата си на курс по джендърство,след това да гласуват закон на всеки мъж да се присади женски полов орган , а на всяка жена_.МЪЖКИ
зя да отпадне думата пол. Махаме обръщението майко и татко и въвеждаме МАТ.Прравим си месечен график коъ кога ще е майка и кога татко.Откпиваме утниварситет по джендърство.Учредяваме почетна статуетка КАЛИМЕС оТ кАЛИГУЛА и
Месалина и ставаме европейци .
104
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А главният Джендър на Републиката,(оня с едната книга )ни разправяше съвсем друго.
103
3
 
39
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Добре е, че гербаджиите започнаха вече да си признават, какво са подготвяли. Досега (даже и тази сутрин) защитници на конвенцията ни уверяваха, че тя нямала нищо общо с еднополовите бракове. Л'ъжат на поразия. И на това отгоре водещите журналисти карат събеседниците да им обясняват какво пише в конвенцията и обяснителният доклад към нея, като че ли не могат сами да го прочетат.
102
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и да удържим фронта с ИК сега, в бъдеще ще измислят други педеращини! Те са обречени, но искат и нас да обрекат на изчезване
101
2
 
7
 
! Отговори
интересно преди 2 години
До Анонимен 106

бре , бре и защо трябва да излизаме от ЕС ??
ще ни принудят ли , какво ли ???
100
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така наречено признаване на еднополови връзки, смени на пола и признаване на трансове ще доведе до новия стар феномен с държавни и евро помощи .Евро субсидии за земи и строежи няма да има ,НО за полови манипулации, лекарства ....пазара ЗА ТОВА НЕЩО ще се разрастне . Лошо за задлъжняла БЪЛГАРИЯ! Бизнеса с помощи става по сложен вече ТРАНСОВЕТЕ И БЕЖАНЦИТЕ са новите cи. гани .
Тая конвенция е подписан празен чек -или на него има едно левче или милиони!