Първанов даде заявка за обединение на левите партии

Румен Петков застана начело на АБВ, сменя Проданов
57
Първанов даде заявка за обединение на левите партии
Снимка: Булфото, архив

Новият лидер на АБВ ще е Румен Петков. Той смяна на поста досегашния шеф  на партията, Константин Проданов.
Основателят на партията Георги Първанов, президентът от 2002-2012 г., пък даде заявка за обединение на левите партии.

"Днес ние от АБВ подаваме своята ръка не от слабост, а за единна сила, какъвто и да е отговорът на другите централи, ние ще бъдем активен фактор и катализатор на единението между партиите в левия център и родолюбивото пространство", обяви той на конгреса на АБВ.

Според него конгресът трябва да даде мандат на ръководството за активни преговори със сродни партии и да се вземе решение за нова коалиция.
"Това ново обединение може да има краткосрочни тактически цели, но и по-дълъг хоризонт", заяви Първанов.

"Лево-центристкото съзнание е различно от старата левица, вторачена в миналото. Тя трябва да съхрани подкрепата на едно твърдо ядро, носталгично настроено. Моята, нашата позиция по Народния съд, по Априлския атентат е известна отдавна. Преди повече от 20 години. Но и аз вярвам и всички вие отказваме днес да водим закъснели битки по миналото. Хората чакат от нас днес актуални действени, работещи решения по здравеопазването, по образованието, по демографската криза като цяло, а не безкрайни, измислени, фалшиви и по съдържание и по форма битки, каквито виждаме в българския парламент", каза Първанов.

Според него коалициите са неизбежни.

В същото време бившият лидер на БСП, която го издигна и за президент, разкритикува остро експартийците си.

"Със съжаление трябва да повторя, че в партийната централа на една от големите, голямата лява формация, неизменно следват линията на монопола и се опитват да сведат ролята на други леви формации до незначителни сателити", коментира той.

Той поясни, че АБВ няма как да приеме това.

"Мераците, които се появяват периодично да се открадне един или друг член на лява формация са обикновен реваншизъм, без електорален и политически ефект. Този форум го потвърждава. Ние трябва да сме наясно, че и на предстоящите избори силата на техния стратегически удар ще е срещу АБВ. Те може би съзнават, че не могат да се преборят с големия си опонент и затова голямата им победата е да откраднат някой друг отстранен от нас партиен член или симпатизант. Това е меко казано сектантство. Това е неразбиране, недалновидност и то няма бъдеще в българската политика, особено в политиката на българската левица", каза Първанов, цитиран от "Фокус"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
ХРИСТОВ преди 5 години
СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИТЕ ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г. ,ЩЕ СИ ИЗЯДАТ И МЪДУРИТЕ ОТ ЯД. ВИЖТЕ ГИ САМО КАК РЕВЪТ СРЕЩУ ЕДНО ТАКОВА ЛЯВО ОБЕДИНЕНИЕ.НИНОВА , ПЪРВАНОВ , ТАТЯНА И ДР. , РАЗБЕРЕТЕ СЕ НАЙ ПОСЛЕ - НАРОДА ВАС ГЛЕДА И ЧАКА. ДЕМАГОЗИТЕ , ЛИКВИДАТОРИТЕ И КРАДЦИТЕ ,КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ СЕГА / СДС И ГЕРБ /,ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО,ДОШЪЛ Е МОМЕНТЪТ ЗА ВТОРИ ШУТ В *** И ПАК НА СМЕТИЩЕТО !
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата на партиите.Затова сме на това дередже.какво произвеждат тези партии.Едно голямо НИЩО.
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мулти-милионери са другарите, и внуците им са осигурени до живот - какво още искат?
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се обединят,управлението да е изцяло в ръцете на БСП!Следващите победитители на изборите ще са БСП!
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега, надявам се, разбирате защо Нинова наложи това - не повече от 12 години в Парламента. Те се сърдят, защото искат да живеят там до смъртта ни, без да им пука за нас.Не забравям предателството, тези огладняха.Не вярвам на ветропоказатели.На всички нива хората трябва да се обменят.писна ми от високопарни празни, повтаряне до втръсване празни думи.Нарочно не подготвят кадри, пазят си местата и допускат някои роднини.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първанов, гледай си пенсията.Защо обявихте, че няма да подкрепите тегленето на 16-те милиарда от ГЕРБ и накрая го гласувахте? За всички беше ясно, че преиграхте, бяхте се наговорили предварително да подкрепите ГЕРБ. КЪДЕ СЕ БУТАТЕ ПРИ ЛЕВИТЕ? Склерозирали олигарси.
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадците ще се обединяват ;)
36
1
 
3
 
! Отговори
дай гас за Бургас преди 5 години
някой беше изнаписал:...от Синята централа, която се изпипони за да допусне на полит пазара отиквяването на нацията, Народа с изключение на некои административни отбори, отдели и здружения
35
4
 
28
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Ей, малко поваля в България и плужеците излазиха да се хранят! Хубаво е народът да се обедини но с читави лидери -не като тия стари муцуни които ги видяхве колко чинат.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борбата е за 1% и държавната субсидия!
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова с подмладяването .В България вече нито има свестни млади ,ни читави ,а за това се погрижиха поколението на Гоце и Петков .
32
22
 
5
 
! Отговори
ами преди 5 години
Румен Петков е добре. АБВ печели от подобен лидер. Пък да видим какво ще покаже.
31
2
 
6
 
! Отговори
кyманиз преди 5 години
Като човек що да прави... - изяда си и месата...
30
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОГА ВЕЧЕ ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ!!!
29
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей тъкмо тръгна тая държава към добре и тея искат да се връщат.
28
2
 
5
 
! Отговори
Ужс! преди 5 години
Ужс!
27
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КЕКСАма те и сините и зелените и други ще се се присъединят към червените,какво си мислиш?На хората им писна да ги тъпчат герберите!
26
7
 
15
 
! Отговори
КЕКС преди 5 години
Ха-ха-ха! Леваци от всички страни, обединявайте се!
25
15
 
7
 
! Отговори
Социалист преди 5 години
Дай боже!
24
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за обединение на левите партии,включително и Татяна Дончева,но БСП трябва да управляват,време е да се смени това фашистко-сталинистко правителство,което смаза всички в държавата и продаде цяла България!