Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената

Напрежение в НС заради преименуваните местности в Стара Загора
6 юни 2018 12:00,
232
Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената
Снимка: архив, Булфото

Напрежение и остри декларации между ДПС и "Обединетите патриоти" в Народното събрание заради промяната на турските имена на над 800 местности в Стара Загора.

Преди дни общинският съвет в града реши да смени имената и така Ахмед баир става Антонов рид, Мехмедова кория - Манолова гора, Халваджи бунар - Халваджийски кладенец, Бейска кория - Чорбаджийска гора.

Това пък даде повод на ДПС днес да обвини управляващите, че не уважават силата на демокрацията и изградения български етнически модел.

"Сменят имената, защото Ахмед и Мехмед не са звучни като Антон и Манол", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ДПС и настоя, че това е тест за българската демокрация и толерантност.

Още по темата

"ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, а направи национализма основна държавна политика, загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности, забравяйки отговорността си пред бъдещето", продължи той.

По думите му управляващите не разбират силата на изграденото през мирния преход след края на тоталитарната власт на основата на консенсуса и прозорливостта на строителите на модерна България и не осъзнават силата на етническия модел.

"Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да приемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е - недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ.

Проф. Станилов от "Обединени патриоти" пък контрира, че промяната на имената е решение на мнозинството в Общинския съвет.

"Когато през 14-15 век османските турци завладяха Югоизточна Европа, тогава топонимите бяха гръцки, сръбски и турски. Как изведнъж станаха турски и сега не бива да бъдат сменяни?", запита риторично той.

Той настоя и че българският етнически модел е измислен след Освобождението, а не от Ахмед Доган.

"Българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, нито от ДПС. Той е създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи", отсече Станилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Поздравявам Хората от Стара Загора!!!Браво!!!!Отдавна трябваше да се махнат тия странни чужди имена.Турски имена.И какво добро са ни докарали турците че да им пазиме имената?Дошли са с огън и меч,само кланета, мизерия и простотия.Нищо културно,нищо положително от "присъствието"им.Заварили цъфтяща и духовна държава-оставили ни мизерия и кирпич.За какво да им пазим имента?
189
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
До бъдете благодарни,този път,ще ти обърнем мат....ката,на опъки,само посмейте.
188
3
 
12
 
! Отговори
Сатурн преди 5 години
Никой няма право да се меси в сувернитета на една държава!Както иска така ще си кръщава имена на природни обекти,селища и население.Ние не им даваме акъл,не щем и от гях!Като са загрижени, защо с години не подобриха живота на обикновените мохамедани?Защо не ремонтираха инфраструктурата в селищата им? Защо не повишиха заплати,пенси детски надбавки защо не реформираха,образование, култура, здравеопазване?Само джамии им строят да ходят да се дупят, за да им са по-удобни отзад!
187
3
 
6
 
! Отговори
До 184 преди 5 години
Турция не е унищожила българите, защото един унищожен народ не може да те храни. Нима българското производство е било за българите?
186
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Когато кравата си е твоя, можеш да я кръстиш както си искаш. Не влияе нито на вкуса на млякото, нито на месото.
185
9
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Като цяло предложението меко казано малоумно.Много о тези имена са придобили историческа давност и никой не ги прима като чуждестранни.Аз имам някакви имоти в местности наречени Орун конак както и друга местност наречена *** баир.Така местните ги наричат от стотици години.Депутатите на напрегнат и минималните си когтитивни възможности,за да се възстанови индустрията на България,така бързо затрита през време на необратимия демократичен преход,а не да се занимават с любимото си нищиправене
184
7
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 години
В България-с български имена!!!Като не им харесва на тези от партия ДуПяСе да ходят да се дупят в Турция!
183
3
 
11
 
! Отговори
да преди 5 години
в Турция не живеят българи !!!!нито един !!!
182
3
 
10
 
! Отговори
Ердоган е страхливец преди 5 години
като му сринаха лирата янките на страхливия Ердоган и веднага клекна пред Вашингтон
181
6
 
11
 
! Отговори
бъдете благодарни преди 5 години
турците да благодарят, че не сме започнали със смяната и на техните именаняма да им е за пръв път, така че тишина да няма пак екскурзия, че тоя път ще им е еднопосочна
180
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ответната реакция на ДПС. П.К 6666 село Хасаноглу община Ирдере улица Султан Сюлейман 1 получател Ахмед Мюмюн .Мнимите патриоти от Стара Загора са или много късогледи или работят за чужди интереси.
179
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между българите има много задръстени,от смяната на имената на баири ливади единствено печелят ДПС .Първо повече гласове електората ще се мобилизира.Второ почти всички улици по кърджалийските села нямат имена,но по закон трябва и затова ще се появат ул.Султан Беязид,ул.Ататюрк,площад Ердоган и т.н.Нищо чудно след гласуване на съветниците някои български градове и села да си върнат старите имана като Момчилград да стане Мастанли.
178
4
 
11
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 5 години
В ТУРЦИЯ (А ТОВА Е ГРЪЦКА МАЛА АЗИЯ ) И ЕЛЛИНСКА ВИЗАНТИЯ ., ТУРЦИТЕ СА ОСТАВИЛИ ДОСТА ГРЪЦКИ ИМЕНА НА ГРАДОВЕ И РАЙОНИ...АНО 90 ПРОЦЕНТА СА ГИ ПОТУРЧИЛИ И ПО ТУРАНЧИЛИ.НЕКА АЛАХ ДА ГИ НАКАЖЕ ЗА ТОВА .
177
16
 
11
 
! Отговори
100 % TURK преди 5 години
Гледам в България , от нямане на работа съвсем са си загубили акъла . Ако се извадят всички тЮркски думи и изрази , хората в България ще спрат да говорят.Сякаш на българите всички проблеми са им решени , че до това е опряла работата.
176
10
 
16
 
! Отговори
боби преди 5 години
След 20 години ще говорите турски,споко.500 год. турците aко сме искaли дa сме ви унищожили,aмa не дaли сме ви прaво дa имaте богaти бългaри чорбaджии,фaбрикaнти.църкви.килийни училищa.читaлищa. Турците не сa ви унищожили кaгто нaрод. A зa 500 години сaмо дa бяхa искaли.A зa 30 години вие сaми се унищожихте после турците ромите Русия Aмерикa все някой друг ви е виновен.Вместо дa спите с мъжa си. И дa прaвите децa спите с кучето или коткaтa.Зa кучето и коткaтa се грижите. A зa едно бебе не желaете
175
1
 
11
 
! Отговори
.... преди 5 години
До ottoman legacyДали имаме робски ген...След 5 века под турско, говоря български. На почивка в Одрин, говоря български. А ти "имперски" наследнико, на какъв език пишеш? Толкова за гена-видно е кой как се е съхранил. Бягай да пийнеш една ракия ся.
174
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са сега имената на българските местности в Турция? Около Одрин..Български местности около Едирне няма. Никога Едирне не е бил български град.
173
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На турските карти Пловдив е Филибе...Филибе е Филипопол или градът на Филип, основателят му. Както и Константинопол е Константиние, градът на Константин. Както и Загора е Заара. Турците не променят топоними които са заварили и които са известни на местното население. Променя ето на вековни топоними е присъщо на варварски нации страдащи от малоценностни комплекси.
172
1
 
6
 
! Отговори
W преди 5 години
Уж български местности,пък имената им турски.Е,добре са се сетили.Да ги сменят.
171
0
 
7
 
! Отговори
Майна преди 5 години
На турските карти Пловдив е Филибе, на гръцките Филипополи , Истанбул на гръцките е Константинопол. Предлагам не българските да е Цариград,