Хорейшио ли? Институтът по криминология: Филм на ужасите!

Дефицит на кадри, липса на консумативи, разпадаща се сграда...
14 дек 2018 10:45, Петя Славова
33
Хорейшио ли? Институтът по криминология: Филм на ужасите!
Снимка: flickr

Остър дефицит на кадри, липса на консумативи, разпадаща се сграда, административни неуредици и недостатъчно обучение... Това са само част от  основните причини, които спъват работата на Националния институт по криминалистика (НИК). С трупането на проблемите се трупа и забавяне на експертизите, които в някои области се правят с години закъснение, съобщи "Дарик". При по-тежки случаи пък държавата често плаща големи суми на частни лаборатории, за да ускори разследването.

По думите на Албена Предоева от най-големия синдикат на МВР, като апаратура и ниво на експертите институтът не отстъпва по нищо на частните лаборатории, а е необходимо единствено осигуряване на нормални условия на работа. Опитите за реформи на няколко поредни министри обаче не просто не разрешават проблемите, а дори ги задълбочават.
 
През април проверка на съдебния инспекторат констатира, че експертизите по разследванията се бавят най-вече заради остър дефицит на кадри и липса на консумативи. Според доклада на инспектората над 2300 експертизи са забавили разследвания с повече от 6 месеца. При подходящи условия например ДНК-анализът може да се извърши в рамките на денонощие. В института обаче все още се анализират проби от 2016 г. С приоритет се обработват по-тежките случаи, за които има нареждане от висшето ръководство на министерството, както и горещите следи – когато трябва бързо да се получи резултат.

За големите забавяния играят роля много фактори, като се започне от административни неуредици и се стигне до битови проблеми. През миналата година, например, става тежка авария на парното и водопровода в сградата на института. Ремонтът продължава с месеци и разкрива още по-тежки проблеми, като например азбест в мазилката, разказва още Албена Предоева – председател на Синдикалното дружество на най-големия МВР синдикат в института:

"По време на ремонта се отвориха дървените ламперии в коридора, видя се състоянието на азбестовите панели зад лампериите и над окачения таван. И от целия ремонт вътре се отдели значително количество прах, което в момента се намира между окачения таван и плочите на сградата. Дограмата също е много стара. В момента се извърши някаква поправка, просто защото започнаха да падат стъкла от нищото при по-силен вятър. По време на ремонта беше трудно за работа, защото нямаше как да се работи. Опитахме се да не стопираме, но практически за известен период от време спряхме да работим, защото реално нямаше как да пробиват, а ти в същата стая да отваряш веществени доказателства и да извършваш прецизни лабораторни изследвания".

В момента има разработена пътна карта за преместването на института в бившия институт за специална техника към МВР. Това обаче може да стане най-рано след 4 години, тъй като и новата сграда се нуждае от основен ремонт и преоборудване, а пари нямало.

Още по-голям проблем се оказва липсата на консумативи. По тази причина на криминалистите дори често се препоръчвало да ограничават заявките си към института, казва Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

"Ние като ползватели – криминална, икономическа полиция и изобщо всички, които работят на база на експертизите на НИК, много често сме били уведомявани да ограничим исканията си към института поради липса на консумативи. Може да ви прозвучи като шега, но имаше моменти, в които, например, не достигаше восъкът за запечатване на веществени доказателства", обясни Кузманов.

Все по-малко фирми пък вече се съгласявали да осигуряват материали за института заради прекалено усложнена процедура по обществените поръчки. А част от натрупването при забавените експертизи е именно поради липса на консумативи, допълва точки към проблемите Албена Предоева: "И в момента има голямо натрупване, като едната от причините е точно тази липса на консумативи в миналото. Получавала съм проби в какво ли не – в кутийки, шишенца от сокове, бурканчета от лютеница. Аз например като ги опаковам, използвам празните кутийки от лавката. И като отида в съда и ми предявят вещественото доказателство  - отворят кутийката от вафли. Просто не ми е комфортно – ти олекваш, не си тежиш на мястото в очите на гражданина. Той не разбира толкова вещественото доказателство – той обръща внимание точно на тези подробности", каза тя.

Осигуряването на лични предпазни средства в института пак е оставено на служителите: "Днес си говорихме с колеги и се оказа, че аз съм последният човек в този институт, който е получил престилка. Работя тук от 11 години. И няма - служителите си купуват ръкавици и престилки. А това е важно както за наше здраве, така и за запазване на веществените доказателства. Личен пример – разбиха ми апартамента, идва колега на оглед. Той се завъртя, първо започна без ръкавици – оказа се, че нямат. Извадих и му  дадох. След това трябваше да вземе сравнителен материал за дактилоскопия. Минавайки в другата стая той видял, че на принтера стоят хартии и ме попита: "Колежке, извинявай. Може ли да си взема две листчета", допълни тя.

В последната година главният прокурор Сотир Цацаров на няколко пъти критикува работата на НИК и призова той да се реформира от научен институт в криминалистична лаборатория, тъй като по думите му: "Не са нужни дисертации, а експертизи".


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
Никк на МВР отдавна умря! Останало е само един спомен! Да си припомним екдпертизата за Танов! Една групичка поръчков слугинаж, която се носи по течението унищожаващо живота в страната! Дерзайте експерти!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе научете му името на тоя човек не е хорейшио корейшио или Котоошу а Хорацио и нищо общо няма с тия нашъкващи глупости на българските преводачи дето гл превеждат с оная си работа.
30
0
 
10
 
! Отговори
GFG преди 2 години
Когато мафията си има държава подобна структура е напълно излишна.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гюро Кюмюро"Липсата на кадри не е заради липса на желаещи, а липса на щатни бройки. Затова се борят по 6 човека за овакантена позиция."Мерси, че си ти да ни кажеш. Той човекът си го е написал - да взимат по повече хора!
28
0
 
3
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 2 години
До 26:Липсата на кадри не е заради липса на желаещи, а липса на щатни бройки. Затова се борят по 6 човека за овакантена позиция.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквато криминологията, такава и държавата!
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Moooллляяя??? Липса на кадри лииии??? За едно място там се борят по 6 човека! И накрая взимат само този с ВРЪЗКИ! Натоварването им е почти нулево, придават си важности, сградата се намира над Академия на МВР и само като им видиш автопарка отпред и ти става ясно колко са "бедни". И напочти всеки един от тях семействата им са уредени на някакви други държавни длъжности. Като има липса на кадри, след конкурс да взимат по 2-3 човека, които са издържали тестовете, а не само този с връзките.
25
1
 
10
 
! Отговори
5 преди 2 години
Бойко заяви преди време, че ще направи лабораторията ви като на Хорейшо, затова направо при него и да отговаря.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А частните лаборатории на кой са? На избрани и посочени милиционери, които не блестят с невиждани способности, но пък осигуряват 35 процента кешбек,на възложителя, който пък е с бюджет от над 2,5 милиарда лева годишно. Така се източват кинти.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разкапва се държавата. Много виждат , но никой не казва как да се спре разкапването.
22
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Държавнатта администрация и служители трябва да работят стриктно по добре разработени инструкции, нормативи и т.н. Служителите трябва да преминават курсове за усвояване на тези инструкции и за обучение в добрите практики. На практика всичко е обратно и всичко се разкапва в държавата
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ченгата кво да се очаква,освен ***...
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ма моля ви се, всички са супер професионалисти от директора до чистачката, обаче едни *** в полицията не могат да поддържат.
19
7
 
1
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен8 Ами сигурно крадат консумативите самите работещи там.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е че при ушевците колкото и пари да им дадат всичко отива само за заплати. А това недоразумение "синдикати" в МВР си чист нонсенс. За това са на това дередже.
17
0
 
12
 
! Отговори
алоо преди 2 години
Тези синдикати,вместо да реват за заплати през последите 15-на години,да бяха така активни и с предложенията си за реформа на мвр-да се изкоренят дублиращите функции в мвр(а те са мнооого), има над 40 дирекции,защо им са толкова много дирекции-деректорите и техните заместници,началниците на отделите реално не участват в оперативните работи на полицията,а смучат по голямата част от парите за заплати;от цялата администрация да останат 10% и т.н.Ще има и за консумативи и за ремонт и заплати..
16
6
 
1
 
! Отговори
granik преди 2 години
С една дрянова тояга и един тежък гумен маркуч, може да се разкрият много повече престъпления, отколкото с тази лаборатория.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В МВР са яките роднини.
14
8
 
7
 
! Отговори
Бе аре бегайте преди 2 години
Кутият копирна хартия 500 листа е 6 лв. Кутия 100 бр. ръкавици е 7-8 лв. Медицинска престилка е 20-ина лв. Научили са се само да лапат. Ето сега реват за ниските коледни бонуси.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното прекрасно заглавие, плод на зашеметяващия интелект на екипа на тази величествена медия.