Йотова се срещна с българи в централата на "Майкрософт" в Сиатъл

Тя разговаря с Ерик Хорвиц – вицепрезидент на технологичната компания
Обновена: 1 мар 2019 14:39 | 1 мар 2019 12:21, Елка Василева
1
Йотова се срещна с българи в централата на "Майкрософт" в Сиатъл
Снимка: Президентството

С българи, заемащи ръководни позиции в „Майкрософт“, се срещна вицепрезидентът Илияна Йотова в централата на компанията в Сиатъл. Там работят около 100 българи. Сънародниците ни, макар и далеч от родината, се интересуват от политиките, които провежда българското правителство в различни сфери. Те отправиха въпроси от широк диапазон към Илияна Йотова – от здравеопазване и образование до развитието на информационните технологии, съобщи пресцентърът на държавния глава.
 
„България не ви познава и не използваме достатъчно вашия огромен потенциал“, каза вицепрезидентът пред сънародниците ни. Те не са прекъснали контакта с родината, затова подготвяната от Илияна Йотова интернет платформа за връзка на българите от цял свят помежду им и с България предизвика голям интерес.
 
Вицепрезидентът разказа за идеята на президента Румен Радев за създаване на Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, като негов център да бъде България.

Тази идея Илияна Йотова представи и в разговора си с Ерик Хорвиц – вицепрезидент и ръководител на Научно-изследователския център на „Майкрософт“. „В добра позиция сте да развиете идеята“, заяви Хорвиц.
 
На срещата бяха обсъдени добрите традиции, които България има в сектора на информационните технологии. Ерик Хорвиц изтъкна високия професионализъм на работещите българи в Майкрософт. „Благодаря на Вашата държава, че ни даде тези хора“, отбеляза той.
 
Хорвиц е един от световно известните учени в областта на изкуствения интелект. Той представи пред вицепрезидента основните дейности на Научно-изследователския център на „Майкрософт“, свързани с изкуствения интелект и приложението му в сферата на здравеопазването. Изразено бе общото мнение, че развитието на изкуствения интелект не трябва да става за сметка на човешкия и да го измества.
 
Вицепрезидентът участва в демонстрация на най-новите технологии на „Майкрософт“ в областта на добавената и виртуалнa реалност, които ще бъдат много полезни в обучението на студенти по медицина.
 
Книга за живота и дейността на Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър, подари Илияна Йотова на Ерик Хорвиц.
 
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да ходят в чужбина да си оправят законите и заплащането в България.
За какво да се връщат? Да гледат как всичко се е променило фиктивно за определени хора в държавата. И БСП и СДС, и ГЕРБ.... всички се все същите бездарници с ентусиазъм на селски партиен секретар от соца.
Свърши се. Сами прогонихте хората. Живейте си с братя ***. Те ще гласуват за вас, де с кИбабчета, де с бира. Сами си изградихте тази система - живейте си с нея.