ЦИК определи коя фирма ще организира наемането на машините за вота

В 31 района в страната ще се гласува машинно
25 апр 2019 23:00, Василия Пейчева
19
ЦИК определи коя фирма ще организира наемането на машините за вота
Снимка: Архив, Булфото

ЦИК вече определи коя фирма ще организира наемането на 3000 машини, с които ще може да се гласува за Европарламент на 26 май. Днес са били определени конкретните секции в които ще има машини за гласуване. Те са 31 района в страната и са определени по специална методика. Това каза пред журналисти Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Още по темата

Окончателният текст с изпълнителя на обществената поръчка за машините за гласуване ще се сключи в рамките на близките дни. Промяна в сроковете няма, а те са: доставка на машините за страната до 10 май, инсталиране на софтуера до 15 май и доставка на техниката в секциите - до 25 май. Крайният срок на договора със "Сиела Норма" е 10 юни, каза Александър Андреев, цитиран от БТА.

27 млн. наем за машини за вота? Прекалено е, смята ОмбудсМая

Тази седмица бяха изтеглени номерата в листите на партиите, коалиции и независимите кандидати - те също са публикувани на страницата на ЦИК.

Днес беше прието и решението с които партиите и коалициите ще ползват медийните пакети. Само при "Воля - Българските родолюбци" има намален размер на медийния пакет, посочи Андреев.

Днес беше определен и начинът за примерно сгъване на бюлетината, което ще е част и при методическите указания към избирателните комисии, допълни той.

На тези избори ще участват 318 кандидата от 13 партии, 8 коалиции, сред тях са и шест независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария, каза Александър Андреев.

Продължава подаването на заявления за откриване на секции извън страната като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявления, от тях 4221 чрез страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявления са общо 370 броя. Организациите на българите в чужбина също могат да правят предложения за разкриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат публикувани и списъците на чуждите граждани, живеещи в страната и желаят да гласуват в Европейския парламент.

ЦИК ще прави обществена поръчка за машинното гласуване

Към момент три организации са подали искане да бъдат регистрирани като наблюдатели на изборите, допълни Андреев.

Жалбите в ЦИК досега са 20, а сигналите - пет, като един от тях е за злоупотреба с лични данни, съобщи Андреев.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
продължение преди 2 години
Дедичките ша питат бабичките как са гласува и ще настане такъв смях....тука ли си,сама ли си...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабичките ще гласуват на андроид еее забравих си очилата сега къде да натисна ?
15
0
 
1
 
! Отговори
хитряга преди 2 години
По -важното е че даваме 30 млн лв следващите 3-4 години за изграждане офис на Световната банка у софето.Трябва работно място за Кристалина.А не трябва ли банката сама да си плаща,ако иска офис?Но така се подмазваме и оставаме на власт до памперс.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз пък считам, че щом чужда фирма ще прави машините намаляват шансовете шансовете нещата да не са направени както трябва.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машинално гласуване.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще затракат едни машини за евровота. С грохот и искри.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахме дистанционно гласуване. Те машини ще ни карат. Бра си сламата.
10
4
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Колеги, резултатите вече са ясни, а местата - разпределени. Партията за единство, напредък, истина и свобода отново ще спечели 100% от гласовете.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли ЦИК е определила фирмата. У нас всичко се решава от главния суджук. Това с машинното гласуване са си пари на вятъра, но герберастите сами си написаха закона в този вид, не им е виновен Радев, че иска да го спазват. Ако желаеха можеше да го променят. Очевидно и на тях им изнася
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стана каквото искаха червените - машинно гласуване. Резидентът и ОмбудсМая опищяха орталъка за тия машини и ето, получиха ги, но трелетариатът пак е недоволен нещо.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дърпаш ръчката и стискаш палци да се падне твоя избранник, ама банкана гроб винаги прибира. Тъкмо бях отказал комара...
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше фирма, българска, която предложи да направи машини. Поради липса на хора, които да поемат отговорност за експертиза на продукта, пак пълним джобовете на чужди страни. Поредното извращение. Липсата на управленски капацитет заразява безотказно държавата.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали има мирно отърване от гербавата чyмa?
4
2
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Ако верно купим от венецуела машините ще сме ударили дъното. Да копуваш отпочитически винансово упостошена страна машини за честен вот е доста меко казано странно нещо.
3
0
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
А кой ли ще обработва протоколите,ама разбира се фирмата ИО на костантинов-Цвъ,що ли въобще питам!
2
0
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИЗМАМАТА ГЕРБ+ДПС ПРИЕТО С ТЕХНИТЕ ГЛАСОВЕ Е МАШИННОТО!!!ЩОМ НЯМА ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ ЛЪГАНЕТО Е НАЙ-ЛЕСНО !ТИ ГЛАСУВАШ ПРОТИВ ГЕРБ НО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ СИ ГЛАСУВАЛ ЗА ГЕРБ!!ДОРИ В АНИМАЦИЯТА СИМПСЪН СЕ ПОДИГРАВАХА С МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ! ХОУМЪР ГЛАСУВА ЗА ОБАМА А МАШИНАТА ОТЧИТА ОЩЕ ЕДИН ГЛАС ЗА МАККЕЙН :DДПС И БОРИСОВ РЕАЛНО УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ И ТО ОТКРИТО!
1
0
 
12
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Тиквунските ротативки са най-точни ,нищо че *** нищо не разбира !