Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван

"Медиана": Разликата между ГЕРБ и БСП е 1,3%
23 май 2019 13:05, Василия Пейчева
68
Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около една четвърт от избирателите (22%) съобщават, че в тяхното населено място има системи за купуване на гласове или принуда върху избирателите. Всеки осми избирател (12%) споделя, че той лично е получил предложение за пари или е бил принуждаван.

Част от избирателите (14 %) пък са склонни да откликнат на "пазарното" търсене и да продадат своя глас за 50 лв.

Това показват данните на изследване, проведено от агенция "Медиана" в периода  17-21 май 2019 г. с 1008 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Още по темата
Социолозите отбелязват, че дни преди евроизборите резултатът от вота остава неясен. Разликата между двете противостоящи си партии ГЕРБ и БСП е 1,3 % в полза на ГЕРБ - или в границите на т.нар. стохастична грешка.

Освен малката разлика, изследването регистрира пълно включване на всички "тайни" механизми за въздействие върху избирателите – купуване на гласове, принуден, корпоративен вот.

Може да се прогнозира и значително по-висока от традиционната за евроизбори избирателна активност. И двете основни политически сили ясно заявиха, че въпросът не е кой ще изпратим в Брюксел. Въпросът е за властта, посочват от "Медиана".

По този начин тези донякъде символични избори се превърнаха в особено важни както за опасяващите се от промяна и възмездие, така и за желаещите същото. Можем да очакваме около 2,5 – 2,7 млн. избиратели пред изборните урни. 

Желаещите правителството да си отиде предсрочно вече надвишават тези, които искат то да изкара целия си мандат (34 % срещу 32 %). Една победа за ГЕРБ би могла да тушира този процес, а загуба със сигурност ще създаде среда за скорошни предсрочни избори.

Засега три партии могат да бъдат сигурни, че ще излъчат представители в Европарламента – ГЕРБ /31,1%/ БСП /29,8/ и ДПС /11,4/.

Още две партии са близо до изборната бариера (5,89 %) – ВМРО и Воля. Следват ги "Коалиция за България" (3,6%); Атака (3,5%); "Патриоти за Валери Симеонов" и "Демократична България (с по 2,6%).

Изследването е проведено от агенция "Медиана" в периода  17-21 май 2019 г. с 1008 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Шаоо лин преди 10 месеца
А бе всичките партии дават пари това и глухия го знае от нашето село
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ разчита единствено на държавните служители,и техните семейства,на коитто Бойко увеличи заплатите предизборно с 10%от нашите данъци без да ни пита.Като допълнение Цецо раздава пари и кебапчета на ромите.Тече и поголовно раздаване на олио и пилета в Старозагорско от слугата на ГЕРБ от фирма Градус.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Извинявам се ама това с принудата си е директно ясно, че може да се прави само от тия, които са на власт.

А тия УР О ДИ между вас, които си продавате гласа за 50 лева, ето на какво се крепи днешното управление - на гласовете на продажници и страхливци.

Айде махайте се от България мало умницииии. Евтини *** на мутрите и олигарсите. *** долни. Като вземете парите за лекарства да ги изхарчите бандитиии
47
0
 
0
 
! Отговори
кдслйфсдйфкс преди 10 месеца
Аз все съм от първи до седми, уффф. А един път елате и при мен де! А де.
46
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
как не им е неудобно на кандидатите за Брюксел че с ром=ски гласове са отишли
там а не по заслуги аз бих се срамувала от такъв избор
45
0
 
4
 
! Отговори
Сборище преди 10 месеца
ГРОБ разду администрацията (съкращенията на незаети длъжности не е никакво съкращение) и си назначи роднини и познати в държавната, кой от кой по-некадърен. Ясно е, че всички ще гласуват за ГРОБ иначе ще им бият шута - така партийците основно събраха и сборището в арена армеец.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До: "понеже"

Точно така си е!
И после чудно ли е защо не видяхме Валери Симеонов да прояви същия ентусиазъм какъвто видяхме да проявява по нощните заведения в черноморските ни курорти и при разтурянето на шумните улични сватби на открито от които се оплакват много граждани? И защи все ГЕРБ печели изборите?
43
3
 
5
 
! Отговори
Стратег преди 10 месеца
До Анонимен
Аз мразя магистралите на Боеко и си бримчим само по старият път до морето. Красота, спокойствие при карането, хубави гледки... А по магистрака "Тракия" - кланица, абсолютна кланица. Софиянци са луди полудели, качили са се на БМВ-тата и като натискат газта, сите в отвъдното. Магистралите се правят за софиянци и за евреите. Аз не искам магистрали. СМЪРТ НА ГЕРБ!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе, ко стана с ЦвЦв би? Ич го нема. Де го би?
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гласувайте, хора, стига друг 70 определя резултатите.
Промяната трябва да дойде първо от нас и да върви към цялото
40
5
 
2
 
! Отговори
до футуриста преди 10 месеца
И с какъв модел ще смениш сегашния - със фашистка диктатура, военен режим, монархия ? Много прост народ - сменя модела на държава на всеки 30-50 години и се получава манджа с грозде, вкиснала при това. Англичаните що не си сменят модела на всеки 20 години , м ???
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде сега тръгнете по стария път от Пловдив за Морето(Чирпан-Нова Загора-Карнобат) и после ако можете кажете, че асфалта не се яде и гласувайте за червените. Може, но само ако имате една гънка в мозъка и то нарисувана с червен флумастер. Те такива БСП-то със свещ ги търсят, че и в пенсионерските клубове са дефицит. Само на Иво Христовму се привиждат, че са 80%.
38
0
 
4
 
! Отговори
Да преминеш Рубикон! преди 10 месеца
То в нашата мила страна всичко се търгува! Като започнеш от здравето и стигнеш до изборите! Тази лудост, която е обхванала държавата ни, коства човешки животи! А после нека политиците си говорят за права на човека, за достоен живот, работа, свобода на слово и т.н. Все химери, които ни струват скъпо, понякога дори и живота ни!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съпругата : " А ти защо винаги си все някой друг а не осмия ?"
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ех как не попаднах на такъв да ми даде пари че зорлем да гласуеам,не че ще гласувам я като всяка година..
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според мен не е всеки осми а всеки трети.
34
3
 
10
 
! Отговори
Стратег преди 10 месеца
Аз мразя Борисов и не ми трябват пари, за да гласувам по убеждение и съзнание за неговата политическа смърт. Който взема пари е кифльо, клечо и женчо!
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей за толкова години как пък един път не ми предложиха пари бе? Все бе пари трябва да гласувам.
Някой ако знае къде дават пари да каже. Не за друго ами да вземем там по 50 лева и да се почерпим. А пък за кого ще гласуваме това си е наша работа.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Взимам парите и чакат да им гласувам. Толкова ли за наивни ни имат че си мислят че могат да ни купуват. За кои да гласувам някой има ли идея. За Комунистите, за Децата на Комунистите, или за Пребоядисаните Комунисти. Ако имате идеи пишете не се стеснявайте.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен

Аз за 50 лева няма да гласувам за ГЕРБ, виж за 400 лева това е друга оферта вече.