Левче субсидия за партиите – популистко и решено набързо

Дългосрочните последици за системата щели да са много сериозни
39
Левче субсидия за партиите – популистко и решено набързо
Снимка: БСП

Според левицата въпросът за размера на партийните субсидии беше форсиран,  а въпроси от такъв характер не бива да се решават по такъв начин.

"Едно предложение, което започна с грандиозното обещание за намаляване на партийните субсидии, се превърнa в цялостен дебат за финансирането на партиите, който върви към отварянето на възможността за частно финансиране на политическите сили. Тази възможност беше изключена от българското законодателство", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по време на среща с НПО сектора за партийната субсидия в Народното събрание, цитиран от пресцентъра на БСП.

Още по темата

Според него е необходим задълбочен дебат както между политическите сили, така и между политическите сили, гражданското общество и експертите.

Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници" посочи, че въпросите за финансирането на политическите партии и кампании са сериозни и поради тази причина не би следвало да бъдат разглеждани прибързано, да се подхожда популистки към тях, без обмисляне на последствията от едни или други законодателни промени.

"Основната критика на експертите е спрямо подхода на осъществяване на промените. Търсят се елементарни решения с популистки наклон. По тази тема се изисква висока степен на консенсус, защото въпросът е обществено значим. Липсата на оценка на политическите последици е друг детайл от подхода за извършване на законодателни промени. В краткосрочен план ще се ограничат легитимните финансови ресурси на партиите, а в дългосрочен – те ще приведат политическите партии до невъзможност да функционират адекватно”, каза още тя.

Според Добрин Канев, доц. д-р по политически науки в Нов български университет в случая се засяга  не просто финансирането и партиите, а цялата политическа система- демокрацията.

"Решава се много бързо, в последните минути се вадят предложения, които няма време да се разгледат дори от хората, които се интересуват и изследват този проблем", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ какво като даваме на американците.Про.дажна душицо...
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много си е добро даже. Що ли не дойде някой експерт, да ми ги разправя тези приказки лично, а все по медиите се пънат.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"държавата дава 11 лева за глас на партиите! партиите пък дават 20+ лева за глас на ромовете! демек, държавата им възстановява около половината харчове за глас под формата на субсидии!"Всъщност държавата дава по 11 лв. на глас годишно, това са 44 лв. на глас за четирите години мандат. А реално се оказа че са си вземали по 53 лв. на глас за четиригодишния мандат. Така че е имало и за ромски гласове да платят и да им останат достатъчно.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че то големите партии отдавна са купени! и защо държавата ще трябва да хрантути разните му там дребни ялови партийки?! да минат на стопанска сметка и да се издържат самостоятелно!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците бяха ангели небесни, чисти като сълзици, докато имаха субсидии. Никаква корупция, никакви схеми, никаква търговия с влияние, никакви комисионни от обществени поръчки и посредничество в разпределението на европари, никакви обвързаности с частни фирми, никакви насочвания на потоци от пари към близки и роднини. А сега като им махнем субсидиите, ще ги развалим... горките.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавата дава 11 лева за глас на партиите! партиите пък дават 20+ лева за глас на ромовете! демек, държавата им възстановява около половината харчове за глас под формата на субсидии! това не е честно! субсидиите трябва да се спрат, партиите също спират да купуват гласове и готово! а ако искат повече поддръжници, просто ще трябва да започнат да изпълняват предизборните си обещания! хората ще го оценят!
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво като даваме на американците. По рано БКП, като даваше на Москва сирене, кашкавал, вино, пшеница. Да не са питали народа.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До За субсидиитеТи май имаш сериозен проблем с разбирането. Парите са от бюджета, там са парите от данъците и на този който гласува "не подкрепям никого". Независимо дали е гласувал по този начин, ще вземат пари от хазната, където и той е внасял и ще платят на партиите. Трябва да си много елементарен или партиен ***, за да не разбереш (или да не искаш да разбереш), че не вземат парите на гласувалите, а вземат от общите на всички държавни пари.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
левче две , все ще се краде от обикновенният българин
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрегнали са всичко живо що пише, излъчва и говори публично в кампанията да си запазят държавната хранилка. Сладко е да си на пълна държавна издръжка, че чак и пари за апартамент с асансьор и джакузи на терасата да ти останат.
26
2
 
0
 
! Отговори
За субсидиите преди 4 години
До Анонимен 22, 23: Да, партиите получават пари от бюджета, но само за тези изборатели, които са гласували за тях. Ако някой е гласувал с "не подкрепям никого", от неговия глас никоя партия няма да получи нищо.А това за "от" и "за" - много популистки са тези обяснения "парите са от бюджета, а аз не искам да се дават на партиите". А някой пита ли те искаш ли два или вече 2,2 милиарда да се дадат на американците за F16? Не, нали. Това е представителната демокрация - скъпа е, но по-добра няма.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 50 % участие на на избирателите в изборите когато партиите си вземат субсидиите от бюджета се оказва че другите 50 %, които не са гласували плащат точно толкова, колкото и гласувалите, защото парите са от държавната хазна. С други думи, чрез субсидиите негласувалите издържат партиите точно толкова, колкото и тези, които са гласували. Така, без да си подкрепил определени партии, ги финансираш. Така че партиите да си набират членове и да им определят членски внос, достатъчен за издръжката.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Др. Лъжа се натресе както и се полага. Сега следващия и ход е да се разсърди и да замине за САЩ при сина си , като остави червените бабички да си чукат главите с ало измамниците. Голям сеир голямо нещо.
23
2
 
4
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
Никакви субсидии!Защо да се дават пари за нещо което не само че не е полезно за народа а все по зле става..Досега като получаваха свръх много какво направиха?? Купуват избори..живеят охолно. Щели да са зависими вече, че досега?? Независими ли са?..ако не им изнася дасе разпуснат или развиват дейности.ето Герб- суджук да продават,Вмро- паспорти,Дпс- продават ток,Бсп..да накарат техните да не дават пари на ало- измамници..
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До За дарения от фирми"сяка партия получава субсидии само за тези избиратели, които са гласували за нея на парламентарните избори."Така манипулирате хората - партиите не получават субсидии "ОТ" тези избиратели, които са гласували за нея, а "ЗА" тези избиратели. Малка словесна хватка, която да прикрие факта, че парите не идват от привържениците на партията, а от държавната хазна. Държавната хазна обаче е обща на всички данъкоплатци.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До За дарения от фирмиНе е лъжа, че хората издържат партии, които не подкрепят. Парите за субсидиите идват от бюджета на държавата, където са и моите данъци. Независимо дали не съм гласувал на изборите, независимо дали съм гласувал за партия, която не е минала прага за получаване на субсидия или съм гласувал, че не подкрепям никого, партиите ще си получат парите именно от бюджета, където са и моите пари, както и парите на много хора, не подкрепящи тези партии.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да си говорим народа гласува на референдума за един лв. субсидии. Криво право нали искате пряка демокрация , ето получихте я. Другарите от БСП сега се сетиха и питат кой ми с--а в панталоните. Ха-ха - ха смешници .
19
3
 
0
 
! Отговори
За дарения от фирми преди 4 години
До Анонимен 17: Л'ъжа е, че чрез субсидиите хората издържат партии, които не подкрепят. Всяка партия получава субсидии само за тези избиратели, които са гласували за нея на парламентарните избори. Ако за една партия никой не гласува, тя няма да получи и един лев.Никой не е твърдял, че частни дарения са били забранени. Утре обаче скритата коалиция ГЕРБ-ДПС ще приеме поправка, с която ще се разреши на фирми да правят дарения на партии. Това досега беше забранено. Вече и фирма може да дари на ГЕРБ
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде бе, популизъм. Става дума за субсидии, които за 4 г. са около 160 млн. лв. Това хич не е дребна сума, която партиите прибират в джоба си. Отделно издръжката на 240 юнаци в парламента, половината от които излишни, излиза 230 млн. лв. за мандат. Така сумата, с която ги издържаме набъбва до близо половин милиард лв. - това си е една магистрала, потънала в политически джобове всеки мандат.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжа е, че частното финансиране е изключено като възможност - партиите могат да се финансират с дарения на частни лица и с членски внос. Това е справедлив начин за финансиране, защото партиите получават средства от свои поддръжници. Чрез субсидиите хората издържат партии, които не подкрепят и които работят против интересите им, заради задължителното обществено финансиране. Колко справедливо е да плащаш на партия, за да работи против теб?