КПКОНПИ глоби трима кметове със 125 000 лв.

Разследват се общински съветник от Царево и главният архитект на Шабла
20 фев 2020 23:15, Анисия Иванова
6
КПКОНПИ глоби трима кметове със 125 000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)установи  конфликт на интереси и за образува производства срещу трима кметове. Решението касае кметовете на Стражица, Козлодуй и Тервел, които ще бъдат глобени с общо 125 000 лева, съобщиха от Антикорупционната комисия.

Комисията започна проверки и срещу общински съветник от Царево и главния архитект на Шабла.

Почти половината от общата сумата - 60 000 лева е санкцията на кмета на Стражица Румен Павлов. Комисията "Цацаров" е констатирала общо 12 случая на конфликт на интереси. Павлов подписал 11 заповеди в полза на своя брат -  бизнесмен да почиства имоти от дървета и растителност. Отделно сключил с брат си договор за отдаване под наем на земеделска земя.

Кметицата на Козлодуй Маринела Николова пък била в конфликт на интереси, защото отдала под аренда земеделските си земи на бизнесмен, победител във всички търгове на общината. Глобата ѝ е 45 000 лева.

Кметът на Тервел Симеон Симеонов е в конфликт на интереси, защото докато бил председател на Общинския съвет гласувал срещу предсрочното прекратяване на собствените си правомощия. Гласът му "против" бил решаваш, за да запази поста си.  Антикорупционната комисия го е глобила с 20 000 лв.

Сигналът срещу общинския съветник от Царево е, че е подкрепил финансирането на волейболен клуб, в управата на който бил брат му, а срещу главния архитект на Шабла Татяна Нейкова  - заради строеж на морския бряг в село Тюленово, за който имало съмнения, че е на сина ѝ.

Според КПКОНПИ за последните двама общинския съветник и главния архитект, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
7
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Замазват ни очите с кмета на Стражица, докато Фъстъчкова в София и кумира и Боеко тиквата крадат с г.ъза си! Друго си е прокуратурата да работи за теб !
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Цацата! Заедно с Гешев работят по-добре.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво..има още кметчета за глоби,особенно по черноморието)