БСП готви алтернативни икономически и социални мерки

Левицата все пак одобрява част от тези на правителството
229
БСП готви алтернативни икономически и социални мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Левицата готви алтернативни икономически и социални мерки, въпреки че подкрепя част от тези, които правителството предложи.

Според Румен Гечев обаче БСП има сериозни възражения и съмнения как заделените средства ще бъдат разпределени.

„Нямаме никаква гаранции, че 500 млн. лв. от държавата ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от кредити при преференциални условия“, отсече той.

Още по темата
Гечев смята, че е добре, че властта излиза с пакет от мерки макар и късно.

Левицата одобрява някои конкретни стъпки, които са предприети от правителството, като предоставянето на 500 млн. лв. за заплащане на извънреден труд в здравната система, полицията и армията.

„Ние подкрепяме предоставянето на 500 млн. лв. допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, тъй като такива мерки са предприети в почти всички страни членки на ЕС и извън него. Също така подкрепяме покриването на определени разходи за възнаграждения на временно освободени от заетост в българската икономика. Съответно 60 % работна заплата за сметка на държавата и 40 % за сметка на работодателите. Тези основни мерки, предприети от правителството по принцип подкрепяме. Те са в правилна посока и са свързани с европейската практика", посочи Гечев, цитиран от „Фокус“.

Според него обаче буди недоумение как правителството  съобщава, че са заделени 4.5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда.

„Нашите сметки показват, че даже и с така наречената данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2.270 млрд. лв., а не 4.5 млрд. лв. От тези 2.270 млрд. като извадите 600 млн., които са фактически данъчна ваканция, това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца. Така че това е временен ангажимент на правителството. Освен това не само, че тази сума е под 2 млрд., но от там има едни странни изчисления на премиера и българското правителство и министъра на финансите, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие, щели да доведат до 2.5 млрд. кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика. Не е показано как точно са изчислили. Може би имат предвид, че увеличението на капитала на Българската банка за развитие ще позволи тя да разшири кредитния портфейл в съотношението, изискуемо от Централната банка за собствения капитал и съответния кредитен портфейл. Ние нямаме никакви гаранции, че сумата, която ще бъде предоставена за кредити ще бъде 2.5 млрд.“, каза социалистът.

Той смята, че Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват за малки и средни фирми, а предоставяла значителна част от кредитите на крупни български бизнесмени.

По думите му става въпрос за една малка група от хора, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
3
 
! Отговори
Тошко преди 4 години
БСП тези мерки да ги обсъди първо в с.Крушовица и ако ги приемат, чак тогава да ги внесат за разглеждане в НС.
193
1
 
8
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Ако ги е готвил др. Гечев - благодаря, вече сме му сърбали попарата.
192
4
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен: Не виждаш ли. че сам си противоречиш? Нямал Гечев стаж за икономист а бил министър на финансите. Не носил отговорност, а отговарял за финансите на цялата държава.А за финансовата криза от 1997. Сигурно никога няма да научим кой и как я предизвика. Джордж Сорос успя през 1992г да обезцени британската лира, една от най-стабилните валути, та какво остава за нашия лев. Едно е сигурно: ако България беше получила поне 1/10 от заемите, които получи Гърция, криза през 1997 нямаше да има.
191
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо ново Гечев един книжен плъх без един ден стаж като реален и действащ икономист. Как може да се вярва на такъв специалист. Никога не е носил отговорност за дадена дейност, а само е коментирал. Не случайно се провали като министър и стана за подигравка - мистър 1 $ = 3000 лева.
190
6
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 204: Това е малко! Отнемане на партийната субсидия на БСП и раздаването и на гербаджийските ***. Ето това ще реши проблемите.
189
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реквизация на всички имоти на бсп за болнуци и отнемане на партийните субсидии на всички партии първо на червените А парите да се дадът за лекарства и бонус за медиците които са на първа линия
188
9
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
За втори път преглеждам тук постовете за да се убедя още веднъж, че освен г'лупости и п'ростотии нищо друго няма написано. Как не се намери поне един да коментира по същество това, което Гечев е казал? Но каквато ГЕРБ, такива и троловете и.
187
0
 
8
 
! Отговори
Пак ли преди 4 години
Ако мерките са на Румен Гечев и сие да си ги заврат там където слънцето не огрява.
186
2
 
9
 
! Отговори
Доколенков преди 4 години
До teoНе ги търпим. Резултатите от изборите им са показателни. Остана само техния президент, но в последно време все повече хора разбират, че това е злобно, безпардонно, отмъстително и дребнаво нищожество, на което изобщо не му пука за българския народ.
185
1
 
9
 
! Отговори
боико преди 4 години
по добре коронавирус , отколкото бсп на власт
184
5
 
1
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 4 години
БСП предлага следващите 3 месеца всички депутати да се откажат от заплатите си и да ги дарят за борбата срещу корона вируса. Моля подкрепете ни!
183
1
 
10
 
! Отговори
teo преди 4 години
ГЕРБ ДАРИ 100000 ЛЕВА ЗА БОРБА С КОВИД 19, А ВИЕ КОМУНИСТИ, НАГЛИ МИСЛИТЕ КАК ДА СИ СПАСИТЕ КРАДЕНИТЕ СИ ПАРИ, А НЕ ДА ДАРИТЕ !??!? КОМУНИСТ - ПО-ОПАСЕН ОТ ФАШИСТА!!!!!
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
готви се храна, мерките се пишат, обсъждат и представят. Чакат, докато готвят, доклада на заврения зет и ще ги обявят.
181
1
 
13
 
! Отговори
teo преди 4 години
ДРАГИ КОМУНИСТИ, СТИГА ПОПУЛИЗЪМ, а помислете как ще спасим българите от смърт при този вирус ??? НО ВИЕ НЕ МИСЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИНА, А КАК ДА СПАСИТЕ КРАДЕНИТЕ СИ ПАРИ ОТ НАРОДА, вашият работодател !!! Ето защо КОМУНИСТИТЕ СА ПО-ОПАСНИ ОТ ФАШИСТИТЕ!!! БЪЛГАРИНО, ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ????
180
0
 
6
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
Ooooo...Не.
179
0
 
1
 
! Отговори
анонимен. преди 4 години
До Анонимен 176 СТИГА СИ ПРЪСКАЛ ЗЛОВРЕДНИ БАЦИЛИ И ДА ПОДВЕЖДАШ ХОРАТА. НИМА СИ МИСЛИШ, ЧЕ ТЕЗИ КОИТО ИЗПРАЩАТ ПЪРВО НЕ СА ИЗСЛЕДВАНИ ЗА ВИРУСА И ТОГАВА ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА. ЯВНО МАЛКО СИВО ВЕЩЕСТВО.
178
0
 
7
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Еееее......Не.
177
0
 
15
 
! Отговори
преживял преди 4 години
Не ни стига коронавируса, ами сега и комунистите ли са социалисти ли са все от един дол дренки.
176
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като видях безумните мерки предложени от БСП в закона за борба със спекулата повече не ме интересува какво ще измисли птичият им мозък .
175
0
 
24
 
! Отговори
Един преди 4 години
Тръпки ме побиват, като чуя БСП и икономически мерки.