Австрия прояви интерес към българските защитни облекла

Борисов обеща доставка след като се задоволят нуждите у нас
Обновена: 27 мар 2020 19:10 | 27 мар 2020 12:00,
41
Австрия прояви интерес към българските защитни облекла
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Доставката на защитни облекла от България за Австрия обсъдиха в телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и колегата му Себастиан Курц. Двамата разговаряха днес, след като на вчерашното онлайн заседание на Европейския съвет, австрийският канцлер Курц прояви интерес към българските защитни облекла за медицински персонал, съобщават пт правителствения пресцентър.

Още по темата

По време на разговора премиерът Бойко Борисов подчерта на първо място, че България може да подпомогне Австрия в осигуряването на защитни облекла след като бъдат задоволени всички нужди на здравните заведения в страната, за които фабриките в момента изпълняват поръчки. „Австрия е добър приятел и партньор на България и ние винаги сме готови да помогнем. В такива моменти европейските държави трябва да покажат своята солидарност и да се подкрепят“, заяви още премиерът.

Министър-председателят Борисов информира канцлера на Австрия, че към момента три фирми в България са получили одобрението на лабораторията към Министерство на отбраната да произвеждат защитни облекла за многократна употреба. Това са "МАК" АД, „Аполо" и Аглика". Фирмите вече са доставили повече от 2500 броя защитни облекла, а до дни се очакват поне още толкова за нуждите на болниците в страната. Капацитетът на производителите предвижда да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.

Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът Себастиан Курц поддържат редовна връзка и двете държави си помагат по всички направления в борбата с корона вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕДИ КОЙСИ на 20 Твърде наивно вярване в светлия коменизъм.
33
0
 
0
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До Одисей Всичко което споделяте е вярно но много много меко казано.
32
1
 
0
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
При тая липса на маски в България каква Австрия какви 5 лв.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Швейцария на Балканите"Засега сме Бангладеш на Балканите...
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като пристигнат нашите от Китай, ще направим реекспорт.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце най-добре знае. Той е манекен на маски еднодневки. Носи ги на очите и като брадата на Дядо Коледа.
28
3
 
8
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
Това са нашите медии! Огромно заглавие за да прикрие мизерното състояние на нашата подготовка около пандемията, А тя е, в сравнение с това което правят другите, нулева! Ние ще изнасяме обдекла, ако ! А внесохме ли достатъчно кислородни апарати за инфекциозните отделения? Маска и облекло е важно, но ако въпреки това се инфектираш и те вкарат в инфекциозното? И няма маска за тебе? И Бойко в позата на победител! Щеше всичко да е много смешно ако не беше толкова тъжно, много тъжно...
27
6
 
1
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
До Анонимен 29НА СТАРИЯ ГЕРБ НА БГ ПИШЕШЕ ТАКА - ОСНОВАНА 681 г ПОЧИНАЛА 1944 г
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕДИ КОЙСИИ какво му е лошото,ако станем Германия на Балканите,нали сме заедно в ЕС?
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
koi bg premier ministar vkara v bg chervenia krast i koga, s koi bg zakoni, kolko filiala ima v bg i koi e chasten sobstvenik na firmata?popital Ivancho Mariika...togava Ayshe mu otgovorila...
24
0
 
8
 
! Отговори
стрина мара преди 4 години
бойко борис-спасителят на планетата!
23
5
 
20
 
! Отговори
Alo Alo преди 4 години
Къде са тия облекла БЕ,толуп.От 15 дни слушаме за тия маски,облекла и подобни . По аптеките няма нищо.Само приказки,тя пандемията свърши вече,ние облекла и маски не видехме.Аман от тия приказки.Пуснете по аптеките да си купят хората,да не се оглеждат по улиците и трмвайте,кой кашля и кой не!
22
5
 
19
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
*** банкянски , пак ли бръщолеви глупости на които си вярва ?? Още малко ще каже, че цял свят разчита на мощната българска икономика да ги зарежда със защитни облекла :)) Нищо , че много от българските лекари все още са "голи и боси".
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нужни са за България ..Австрия е богата ,Гърция как поръчаха от Индия ..
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На какъв език Курц е проявил интерес към несъществуващи БГ облекла да не ги е гледал нарисувани с химикал на лист от тетрадка.
19
2
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ НЕ МОЖАХМЕ ДА СТАНЕМ НО ВИЖ ГЕРМАНИЯ НА БАЛКАНИТЕ ИМАМЕ ШАНС
18
27
 
17
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Господин Борисов е много много голям! Благодарете на Господ, че по време на тази криза не са *** на власт, а господин Борисов!Добрата му комуникация с всички европейски и световни, политическата закалка която има и управленският му нюх, са предпоставка за безпрецедентни и адекватни действия за защита на българите. Защита на тяхното здраве, права и свободи!ПОКЛОН пред къртовският труд на този Голям Българин!!
17
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да си ги прдадем наличните на Австрия ,и после да тръгнем да търсим по света нови по -скапани и некачествени пък на всичкото отгоре ни казват ,че са и по - скъпи,щото трябва да се усвояват европейски пари;););).Ей Бойко тикво такава пак измисли нова схема.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можем да си го позволим, все още удържаме епидемията.На когото намерим сили да помогнем, утре ще помогне на нас. Нормално е да помагаме на държави съизмерими с нашата. На Германия или САЩ например , нашата помощ, ще е капка в море.Но заради успеха с контрола над епидемията, Турция няма карантинни изисквания спрямо българския транспорт.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имайте предвид, че това е казано от правителствения център/Тиквун. Никъде другаде няма да намерите официална информация.