Храната поскъпва с над 4%, останалите стоки поевтиняват с над 11 на сто

Безработните скачат с 6%, заетостта ще се възстановява в края на годината
70
Храната поскъпва с над 4%, останалите стоки поевтиняват с над 11 на сто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-ниското търсене в глобален план заради пандемията и мерките, предприети за борбата с нея, ще се отрази в понижение на цените на повечето нехранителни стоки, като средният спад ще е 11,6%.

Цените на храните обаче леко ще се повишат - средно с малко над 4%, тъй като хранителните стоки, които са от първа необходимост, остават извън ограничителните мерки, предприети от повечето правителства и съответно при тях ще се наблюдава относително запазване на търсенето. Това прогнозира правителството в мотивите си за актуализацияата на бюджета.

Още по темата
Кабинетът прогнозира и намаление на частното потребление.

На първо място поради ограничителните мерки се очаква спад на потреблението на услуги от страна на домакинствата и по-конкретно на услуги, свързани с  култура и развлечения, хотелиерство и ресторантьорство, туристически пакети.

Спадът на заетостта и очакванията за ограничение  на разполагаемия доход също ще допринесат за по-слабо потребление както на услуги, така и на стоки за дълготрайна употреба.

Допълнително повишената несигурност ще доведе до ограничение на някои потребителски разходи и формиране на предпазни спестявания от страна на домакинствата.

Очакваният спад на световната и най-вече на европейската икономика, в съчетание със силно ограничителните мерки за международни пътувания ще доведат и до понижение на износа на стоки и услуги.

Безпрецедентните мерки за ограничаване на движението, приети от всички страни, ще се отразят съществено на износа на транспортни и туристически услуги.

Очаква се това да се отрази в спад на реалния износ на услуги с 25,7% през 2020 г. спрямо 2019 г. Ограниченото търсене в основните ни търговски партньори и удължените срокове за доставка ще засегнат и износа на стоки, който се очаква да спадне с 13,3%.

Общо износът на стоки и услуги ще намалее с 16,3% през 2020 г. при растеж от 1,9% през 2019 г. и спад от 11,7% през кризисната 2009 г.

По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем.

Правителството прогнозира, че броят на заетите ще се понижи с малко под 4% през второто тримесечие и ще надхвърли 5% през третото тримесечие на годишна база, като възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината.

Средният за годината спад на заетите се оценява на 2,1%, а нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 процентни пункта спрямо 2019 г. до 6,2%.

Динамиката на компенсациите на наетите през 2020 г. се очаква съществено да се забави до 2,6%, като основният фактор за това ще бъде намалението на наетия трудов ресурс, но влияние ще окаже и по-бавното нарастване на компенсацията на един нает, в резултат от оптимизирането на разходите при задържане на заетостта, пише още в мотивите.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пълна лъжа.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПАК ЛЪЖЕТЕ.НИЩО НЕ Е ПОЕВТИНЯЛО.
58
2
 
2
 
! Отговори
Лигач преди 2 месеца
До НЕМАМ
В нормално време при падане на цените на петрола трябва да паднат и цените на зеленчуците и хляба. При тези спънки ще се качат.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво означава парламента да се разпусне заради вируса но да си получават заплатите ,защо не получават 50%от заплатите си както на много места и без това не внасят данйци и осигуровки към бюджета докога ще ги търпиме -да си ходят като ги е толкоз страх да се разпуснат и без това Държава няма -няма парламент -няма държава а ние се водим парламентарна държава
56
0
 
8
 
! Отговори
Бюджет!!! преди 2 месеца
Когато говорим за бюджет има два фрапипащи случая-Какво става с осем милионния дълг та мюфтийството? Те кога ще се издължат? И второ-2 милиарда броихме за ненужни самолети-няма ли да се потърси отговорност на главния виновник комисионер-Шкембе тескере войвода а тази престъпна недалновидна безстопанственост? 2 милиарда сега в бюджета няма ли да са сега от огромна полза?
55
0
 
9
 
! Отговори
НЕМАМ преди 2 месеца
думи. не мога да разбера защо ще повишават цените, па макар и с 4%. българска ни работа!!!
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спокойно, печатниците почват да работят, пари ще се напечатат колкото трябва.
53
3
 
16
 
! Отговори
Мехмед преди 2 месеца
1 кг. брашно в кърджалийско беше 60 ст., сега е лев и 05 ст. Поскъпването е със 75%.
52
3
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 2 месеца
Както казва един привърженик на военното положение: криза няма, магазините са пълни;))) Разбира се, той не отчете факта, че магазините може да са пълни, но портмонетата с левчетата на една немалка част от населението започват да се изпразват! Защо? Защото Бойко си самофалирва Бойкономиката от Страх! Иначе, аз ги разбирам ОП-то;))) ще им се да са в управлението до откат. Идеята за "Военно положение" идва от тчх!
51
0
 
2
 
! Отговори
МАСКАТА преди 2 месеца
До Василев

Изключително-рядко *** си :)
50
19
 
1
 
! Отговори
Що тъй ва? преди 2 месеца
Храната е 28 процента от семейния бюджет. Има ли значение с колко са се повишили цените? Голяма трагедия, няма що...
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно- има глобени за неспазване на карантината , а нищо не чуваме и не се пише ,нали щеше да има повсеместни проверки, за надути умишлено цени , та на вниманието на щаба- не давате на пенсионерите да ходят напред- назад- добре , ама на едно място лимоните са близо 6лв., а на друго 3.60- 4.00 ,е, ясно е ,че ще търсят цена , която е по-ниска все пак разликата е доста..и това да са само лимоните-здраве му кажи
48
3
 
20
 
! Отговори
Стакмистика преди 2 месеца
Мега лъжа е това. Пазарувам през 5-6 дена, днеска съм накупил неща за около 1 седмица, почти всичко е вдигнато с 30-40 %. Това първо. Второ, малко преди да почне пандемията си купих нова видео карта за игри, в момента на ВСИЧКИ сайтове картата е с 25 % отгоре. Ако се разровя, кой знае още какво ще намеря, но ме мързи. Бъдете живи и здрави българи, но отново ни правят на маймуни, както с маските вчера и днеска.
47
5
 
1
 
! Отговори
Ще повторя: преди 2 месеца
Някой хора много трудно пеят! Много им е трудно да запеят. Има един виц за липсата на мотивация!
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
“След три месеца господарите от Уолстрийт ще изкупят азиатските корпорации и акции“

Може и да стане точно обратното, че то май и сега азиатците са поизкупили САЩ.
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един искаше да сложи таван на цените от първа небходимост , друг наложи Вето !
На ви сега Спекула !
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Василев много сте умен другарю...
Явно цял живот мечтаете да сте друженик на КГБ или 6отдел в София...
Уви не ви е провървяло,но адмирации ,че сте запазили все още мръсните ви и подли комунистически идеи...
***...
Марш в Русия ....доноснико антибългарски
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последният ден на март сме. :)
42
1
 
19
 
! Отговори
ХМ преди 2 месеца
А някой да се сети да намали цените поради падането цените на горивата, съответно намаляване на разходите за доставка? После, като започнат да се вдигат цените на горивата до нивата си до преди месец, да не започне повишение на цените на всичко, че видиш ли горивата поскъпват.
41
1
 
18
 
! Отговори
4% преди 2 месеца
Аз на НСИ ли да вярвам или на касовите бележки?