Правителството иска извънредното положение да е до 13 май

Само това помагало да се спре епидемия от коронавирус
Обновена: 1 апр 2020 16:00 | 1 апр 2020 15:57, Камелия Цветанова
783
Правителството иска извънредното положение да е до 13 май
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредното положение, което влезе в сила от13 март да бъде удължено до 13 май. Това ще предложи кабинетът на парламента.

Още по темата

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани, посочват от правителствената пресслужба.

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна.

Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя, мотивират се още от МС.

От кабинета напомнят, че броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


783
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
502
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 552Явно нищо не разбираш от Православие!Не имало случай на затваряне на храмове и не провеждане на литургии дори по време на чума.Единствено при комунистическата чума са затваряни.
501
3
 
16
 
! Отговори
Дядо Ви преди 4 години
Призовавам вярващите от всички религии, не се причислявам към тях, да не ходят на никакви събирания а да си практикуват религията в дома. За да не се наложи още един месец да се удължи карантината.
500
5
 
36
 
! Отговори
Има ли значение, преди 4 години
дали ще умрем от вируса или от глад? От вируса маже да се оцелее, но от глада -НЕ! ГЕРБ нищо не спасяват, само удължават агонията ни! Държава без икономика е запустяла територия!
499
3
 
5
 
! Отговори
поетапно! преди 4 години
После ще иска до септември - ще бъде май! Бог е над Бойко и той ще разполага!
498
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КазахБойко е предател!!!
497
1
 
20
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Докато се прибират от Европа безкарантинно нашите сънародници ще сме вечно в извънредно положение ! Да не говорим , че прииждат и много роми...
496
8
 
24
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Точно след 15 дена ще излезат хиляди на протести срещу тъпите мерки които ще отнемат повече животи от скапания вирус !!!! Помнете ми думата!!! В крайна сметка от както съществуме като вид важи правилото на Дарвин .Който отцелее ,отцелеее на останалите лека им пръст !!!!! Всичко което е в разрез с това правило е НЕ естествено и НЕ нормално !!!
495
25
 
6
 
! Отговори
Казах преди 4 години
Браво! До 13 май 2021! Писна ми от гадни щъкащи *** които пръскат коронавируси. България ще я бъде с Бойко!
494
5
 
4
 
! Отговори
Joro преди 4 години
Вкъщи ще се разболеят повече хора.Да не се чудите после защо на някой му спрял сърцето,на друг нещо друго
493
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"5G мрежата която тайно се прие в БГ е човекоубиец"Теб 14.4 модема отдавна те е облъчил.
492
5
 
24
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
С тоя измислен Щаб , с този напълно невеж МС съставен от калинки и милиционери , и с този изкуфял дядка-пожарникар начело на държавата ни очаква само едно: бавна смърт по дупките ,в които ни карат да се крием от вируса.Също като шумкарите от преди 80г ,само че вируса ходи по домовете.А и празноглавата Тиква забрани да се ходи в гората и да се събират повече от 2 души.
491
16
 
16
 
! Отговори
Аз не ям китайско! преди 4 години
Много ми е любопитно, като свърши тая истерия, кой българин ще се унижи да влезе в китайски ресторант или въобще да си поръча китайска храна от тия плъxoядци!
490
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5G мрежата която тайно се прие в БГ е човекоубиец.
489
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже по турско балгарите са се чувствали в по сигурни раце.А сега всеки е уплашен и неуверен в бадещето си.Това е положението
488
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Металът е най-Ок проводник, все пак не си хвърляйте бижутата презбалконско! Танкове има само в музея, а Стъкмити пожелание...;)ЗащометърсалмоБела?
487
2
 
26
 
! Отговори
Коснтантин преди 4 години
Защо бойко прие 5G мрежата и измененията за гробищните паркове, тайно, по време на кризата. Трябваше да се изчака. Но той е потаен *** и не чака. И сега този заем защо е, да го откраднат, няма да стигне до обикновените хора.
486
1
 
12
 
! Отговори
Падишаха преди 4 години
Слуша какво му казват
485
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в Турция има забрана но не и за работещите които си вземат мерки. След като вируса си отмине мн икономики ще са сринати и тоя пат пак ще страдаме и ще си седиме в кащи от безпаричие и от безработица
484
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
И танкове по улиците,стига да има танкисти де.
483
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помнете ми думата ако не спрете карантината за Велик Ден...