Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!

Вицето иска спешни мерки за защита на зедемелците
133
Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция, безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи, достъп на хората със земеделска земи до тях, разширяване на мярката 60 на 40. Тези четири спешни мерки за подпомагане на част от български земеделски сектор внесе в Министерски съвет вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата

Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Каракачанов предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Според вицето промените трябва да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

Каракачанов иска Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки, предлага още Каракачанов.

Той настоява правителството да задължи министърът на икономиката Емил Караниколов по предложение на земеделското министерство временно да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъди патриот дари 1 лев поне
112
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
ВЧЕРА ПОЛИЦАИТЕ ГОНИХТЕ ХОРАТА ОТ ПАЗАРА В ПОЛИКРАИЩЕ *** ДОЛНИ !!!!
111
0
 
0
 
! Отговори
Сетила се Мара преди 4 години
Добре е, че са се сетили за това да подкрепят нашите производители. Но преди една година, когато БСП предложи задължителен процент за българските стоки в големите търговски вериги, същите тези патриоти гласуваха против. Ще си признаят ли сега защо?А това да се забрани вноса, е ясно че като член на ЕС не можем да си го позволим.
110
0
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Смо ако има банани, ананаси и кокосови орехи БГ производатво на по- ниска цена съм съгласен с мерките.Иначе звучат , като простотия и популизъм от този индивид
109
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 години
борисов спиш ли уволни шкембето преди да направи нвпоправими золуми
108
0
 
8
 
! Отговори
От Земеделското преди 4 години
Министерство питат Каракачанов ли е новият министър. Да не е сменил ресора след успешната сделка със самолетите?
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая гни.лоч пак изцарпа на всякъде
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Христо Христов 108Ако е за дърпане на уши, то трябва да се почне от Урсула. Нали така!
105
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видя се, че това с безконтролното ходене по света е реално опасна политика. всеки си пренася сополите и заразите в близки хи далечни страни. Това ще доведе до серия от малки и големи пандемии и ще умрат много хора ей така. Ще се обогатяват единствено "международните разбойници" т.е. мултинационалните компании и нищо повече. Света трябва да се промени, не казвам държавите и континентите да се затворят, но все пак да се има едно на ум. Един вид всичко да е с мярка. С либерализма КРАЙ!
104
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА ШКЕМБЕ НЕ Е ОТ ЗАРЗАВАТ
103
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Урсула ще му дърпа ушите...
102
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Каракачанов си отмъщава за торбичките Билла!
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГлупавСега няма наплив на свежи български зеленчуци и плодове, освен компоти и консервирани плодове и зеленчуци - туршии. Обаче сега се предлага и продава и пресни български зелени салати и зелен лук. Чак към месец май, а най- вече през лятото ще има изобилие на пресни БГ зеленчуци и плодове.
100
2
 
17
 
! Отговори
Глупав преди 4 години
До уминици родолюбци: какви БГ плодове може да си хапвам в момента освен компоти?
99
0
 
17
 
! Отговори
Каракачанов преди 4 години
Забраняват се всички храни, не произведени в България: банани, лимони(ха-ха), портокали, испански прасета. Между другото 70%от българските млечни и месни се правят с вносна суровина. Да спрем и тях!
98
4
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Глупаваите Комици депутати се събуждат,българските заленчуци са едни от най добрите в Европа.Но бъл,селяни сега слугуват на англчани,германци,испанци събират тяхната реколта.Защото КОМИЦИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА не могат да мислят,купиха си самолете за разходка от скъпите Ф16.Дадоха ГЕРБ грешните пари.
97
0
 
10
 
! Отговори
Каракочев преди 4 години
Родните казваш?! Ама много са СКЪПИ родните!
96
0
 
7
 
! Отговори
Алиагджа преди 4 години
Значи да няма ...пак не е в час
95
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички хипермаркетите продават българска продукция. Но не може да ги карат да продават менте колбаси. Всеки си държи на реномето.
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дебелият фюрер" пак иска да пробута нещо от мечтите си.