Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират

Компанията не може и да изпада в несъстоятелност
Обновена: 22 май 2020 14:55 | 22 май 2020 14:55, Камелия Цветанова
57
Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират
Снимка: Pixabay

Новата Държавната петролна компания няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност. Това е записано в промените на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които тя се създава.

Поправките в закона вече са внесени в парламента.

Още по темата

Според тях до 3 месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър, тя трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция „Митници“.

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет.
Срещу имущество, което е публична държавна собственост, не може да има принудително изпълнение.
Компанията ще осъществява дейност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще управлява и държавния петролен резерв.

Финансирането на компанията ще стане от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления, пише в предложените от кабинета текстове.

В мотивите си към промените от Министерски съвет посочват,  че в условията на непредвидения форсмажор, предизвикан от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на извънредно положение в България, цените на бензиностанциите, само в рамките на два месеца, варираха между 1,39 и 2,10 лв./л за най-продаваните видове горива -бензин и дизел. По-специално, само за последната седмица на извънредното положение (от 04.05. до 10.05.2020 г.) при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) - 1,32-1,33 лв./л, цените между различните икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1,39-1,89 лв./л. Разлика от 50 ст./л между предлаганите цени  при продажби на дребно се реализира при еднаква данъчна тежест, еднаква цена на суровината и сравнително еднакви цени при освобождаванията от данъчните складове.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя. Така ще се постигне ефективност, предвидимост и сигурност за потребителя, че ще получи възможно най-ниската цена за най-високото качество, посочва още вносителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закриха Lafka сега ще отворят държавни бензиностанции. Ако ги отворят стоте бензиностанции преди изборите ще им повярваме и ще гласуваме за "ГРЕБ". Абе май това са поредните билетчета затъркане за 80% "дeбилите"
54
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
До Затворко.Приватизацията(раздържавяване на държавна комунистическа собственост) обхваща периода 1991г до 2009г.- т.е. 18 години. Няколко правителства-Филип Димитров -до1992г., Беров-1994г.,Виденов 95,96г.- начало на масова приватизаця- бонови книжки,Костов-до 2001г и Царя(НДВС-ДПС)до 2005,Тройна коалици(БСП,НДВС,ДСП)2005-2009г.-касова приватизация на останали държавни банки и НЕК С края на правителството на Станишев може да се каже,че раздържавяването приключи.
53
2
 
1
 
! Отговори
до тръбния -корекция преди 3 години
леву руку, - лев джоб....
52
2
 
7
 
! Отговори
Затворко преди 3 години
До toto Явно си много млад, а не си прочел нещо по въпроса. Приватизацията я извърши СДС. От тогава остана една крилата фраза, Костов казва на Божков давай по бързо и на едро, а той му отговаря има едни искат цялата държава но не искат хората, а Костов нека почакат една година са тогава ще ги уморим.
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме да продължим да плащаме 50 стотинки рекет на Картела. 50 стотинки е рекета сега, а беше 70-80 стотинки. Горивата бяха 2,70 и пак бяха най-ниските в Европа. Хубаво време беше за Картела.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За либертарианчетата и каролевчетата ще има бутикови скъпи бензиностанции. Там ще се събират софийските реститути, сноби и айнрандци.
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе фирмите на боко останаха без дебели печалбитова е решението за прибиране на народна пара
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
totoти сигурно си от безмозъ.чните герберчетаприватизацията я правиха комунисти като боко от банкя и кака цеца партийния секретар от плевена сега им трябват пари и ще харижат на фирмите си 100 тина милиона да направят бензиностанции а може и два пъти по толковатова има смисъл ако го правят държавни фирмие и след това пак ще си ги приватизиратнали се видя как се приватизират заводи с по - няколко хиляди персоналслагаш един като тебе и предприятието фалира- и всичко е точно схемата е отрабо
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десните одържавяват, левите приватизират.Десните са леви, а левите - десни.
46
5
 
4
 
! Отговори
toto преди 3 години
Идеята е добра, ама защо ли си мисля, че ако /недай си Боже/ комунистите се върнат на власт /недай си Боже и Амин/ това с приватизацията много бързо ще се промени???
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос със звездичка: Аз, ако съм политик, които решава да инвестира едни 200 милиона народна пара във верига бензиностанции, с които да борим злите частници, и още едни 100-200 милиона в следващите няколко години, за да запълвам дупките от неминуемите кражби и да държа фирмата да не потъне....и после, виждайки, че няма да стане тая, променя закона и я продам на КоЙ за 50 милиона....каква съдба заслужавам? Затвор? Загуба на изборите? Може би народна любов?
44
2
 
9
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Лява ръка - десен джоб... и такааа до края на света!
43
9
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Заглавието звучи комунистически подозрително.Слаба ви е постановката,другари.
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе казано каца без дъно.Цените и да са по-ниски,държавата ако доплаща за съществуването на бензиностанциите пак от нашия джоб ще взима парите.Демек уж по-евтино,но като се тегли чертата е на загуба дефакто!А ако контрола е като онзи дето изпусна сумати милиони от Божков,значи направо си се прави за да се крадат едни пари ''законно''!
41
12
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
До 10 г всички ще караме ел. коли, но държавата налива едни пари (стотици милиони) в нова верига бензиностанции, вместо в ел. зарядни станции.
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизиратКомпанията не може и да изпада в несъстоятелност''Tова означава социализъм!Повече няма какво да коментирам!
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перфектната за тях схема е с държавни предприятия за всичко като през комунизма. Първо са монополисти и задушават пазара, второ могат да работят безкрайно на загуба и да се запушват с пари от данъкоплатеца. Няма фалити, няма сътресения, само директно крадене от джобовете на всички.
38
10
 
10
 
! Отговори
Свиня преди 3 години
Троловете капиталисти ще се пукнат от яд....ми пукайте бе...ха ха ...
37
1
 
5
 
! Отговори
Днec.бг преди 3 години
Сори хора, пишете си. Глас в пустиня.С поздрави за хубав уйкенд .
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно. Ще се наливат пари до дупка в тая структура. Колкото и да се краде, източва и разкоства, под мотото "това е социално значимо" ще го крепят с дотации. Бензин може и да не купувате, но пари в това ще наливате.Е, струва ли си за пет стотинки по-евтин бензин да ви източват по левче?