Ремонтираш дома си, пестиш от данъци, но ако майсторът ти даде касова бележка

С 200 лева могат да паднат дължимите налози
100
Ремонтираш дома си, пестиш от данъци, но ако майсторът ти даде касова бележка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората ще могат да си намаляват данъка върху доходите с разходите за майстора, който им е ремонтирал жилището.

Това предвижда проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с който се въвежда нов вид данъчно облекчение в Закона за данъците върху доходите на физически лица. То ще може да се прилага и за доходите, получени през 2020-а., допълва "Монитор".

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите.

Текстът гласи, че физическите лица могат да приспадат от общата годишна данъчна основа направените през годината плащания за труд във връзка с подобрения или ремонт на един жилищен имот в общ размер до 2000 лева.

Условията са няколко. Недвижимият имот трябва да е на територията на България. Данъчно задълженото лице трябва да е собственик или съсобственик на жилището. Подобренията или ремонтът са извършени от лица от държавна-членка на ЕС или на друга страна от Европейското икономическо пространство. Имотът не е включен в предприятието на лице, което извършва стопанска дейност като търговец. Лицето притежава документ за платения труд за ремонта или подобренията, съдържащ реквизитите по Закона за счетоводството, придружен от документ за плащането му (фискален бон, разписка, банков или друг документ).

Освен това собственикът на имота и майсторите, които го ремонтират, не трябва да са свързани лица.

Когато имотът е собственост на повече от едно физическо лице, облекчението може да се ползва от всеки съсобственик. Условието е общия размер на облекчението да не превишава 2000 лева.

За да ползват данъчното облекчение, хората ще трябва да обявят кои са лицата, извършили ремонта и платените им суми за труд и по този начин придобитите от тях приходи ще излязат на светло, мотивират промяната от МФ.

С промените в ДОПК се вдигат двойно санкциите за лицата, които не оказват съдействие на орган по приходите или публичен изпълнител или възпрепятстват упражняване на правомощията им.

Сега глобата е от 250 на 500 лева. Предлага се тя да се увеличи на 500 до 1000 лева. При повторно нарушение санкцията става до 2000 лева. Изключително ниският размер на глобите стимулират задължените лица да предпочетат налагането на санкция пред угрозата от определяне на реално дължимите от тях данъчни и осигурителни задължения, мотивират предложенията си от МФ.

С проекта се предлага в административнонаказателните разпоредби на ДОПК да бъде въведена специална хипотеза за неспазване на изискванията за съхранение на счетоводна и търговска информация.

За физическите лица глобата е от 100 до 500 лв., а санкцията за юридическите и ЕТ – от 1000 до 5000 лв. За несъхраняване на данни в електронен вид глобите ще бъдат по-високи – съответно от 200 до 700 лв. и от 3000 до 8000 лв.

Друга важна промяна в ДОПК е свързана с промяна на реда за погасяване на публични задължения.

Когато постъпи плащане към НАП по предявени за събиране вземания  вече няма да се погасяват всички съразмерно, а ще се започва от най-старите

При сегашния ред има риск от погасяване по давност на по-рано възникналите борчове, пише в мотивите на финансовото министерство.

С проекта се предлагат  две допълнителни хипотези, при които се изключва прилагането на 10-годишния абсолютен давностен срок след изтичането на който се счита, че публичното вземане е погасено - по отношение на предявените в производството по несъстоятелност публични вземания и при образувано наказателно производство, от изхода на което зависи установяването или събирането на публичното задължение. От МФ обясняват, че НАП не може да влияе на продължителността на делата за несъстоятелност и докато се стигне до осребряване и разпределение на имуществото е възможно абсолютният давностен срок да изтече. По втората хипотеза от финансите се мотивират, че често наказателният съд отказва да присъедини към наказателното производство граждански иск срещу подсъдимия. Така, дори делото са приключи с осъдителна присъда, абсолютната давност от 10 г. за събиране на задълженията може да е изтекла.


100
Още по темата: жилищеданъциремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз на НАП вяра нямам, преди 5 години се съдихме с тях, искаха да ми вземат законно купеното жилище, защото тъпите бирници се бяха забатачили с ревизиите на бившия собственик.
Мошеници са всички до един!
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 66

Много добре го написа, все едно ми взе думата и аз така правя. Хем заприхождавам от време на време някой инструмент, да си го имам за следващия път, хем уча занаят, хем не ме дерат с парите разни "майстори:
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 82

Абсолютно вярно, аз всички ремонти си ги правя сам, ама и да потърся професионална помощ, касова бележка няма никой да издаде.
Моредната им мъртвородена идея на управниците ни.
82
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Тази мярка е за богатите, те имат по-големи данъци и правят мащабни ремонти наведнъж, могат да си позволят лицензирана фирма, да им даде касова бележка и после да я представят в НАП! Редовият българин прави малки ремонти, на година по един, я баня, а кухня, често работи сам и съответно няма как да се възползва от тази мярка! Пак кьорфишеци!
81
3
 
5
 
! Отговори
ЛУД преди 1 месец
ОТ КОЙ МАЙСТОР НА АВТОМОБИЛИ СТЕ ВЗЕЛИ КАСОВА ААААААА ***
80
1
 
7
 
! Отговори
Пипи преди 1 месец
Чета и не вярвам на ушите си. Тия нормални ли са? От кой майстор ще вземеш ксова бележк? А ако ти таде ще вдигне цената много повече, от колкото ми обещават да ми приспаднат. Та ще се набутам и отгоре даже. Кой ги назначава такива на държавна работа не знам. Пълни ***.
79
0
 
12
 
! Отговори
до 66 преди 1 месец
И аз смених дограмата,но си купих по качествена и сега съм доволен.От дограма и климатици не се пести.Който купи евтини-после плаща скъпо!Не знам колко струва труда на майсторите-дадох им 50 лева отгоре.И те доволни и аз също!Имам си принцип-това което мога-си го правя сам,а което не-плащам да го направи друг.За инструменти не се скъпя-купувам най доброто и след ремонта вече се е изплатило.И така имам някои инструменти които даже и майсторите нямат!
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боза..

Някакви пълни глупсоти са. Искат да отидеш, да внесеш документи, да платиш едни стотина лева за майка си, послед да направиш 2-3 превода (хоп 12 лева за банката) ...
77
5
 
0
 
! Отговори
Гина преди 1 месец
Гина ще си остана и на луната да ида. А Ганьо си е Ганьо и в Чикаго, и във Флорида и в Ню Джърси. Коментара ми, който иска, го разбра. Ей тва говоря. Че при друи условия по друг начин ще мислим. Или като теб ще имаме пари да си платим на лицензиран майстор. Дори да караме такси.
76
1
 
15
 
! Отговори
Боза.. преди 1 месец
Четох, четох има един абсац за ремонти до 2000лв, което е просто боядисване с поправки-нищо повече и после почват ГЛОБИ, САНКЦИЙ, НАРУШЕНИЕ.....само заплахи и нищо не става ясно!! Тази дъжава наистина има нужда от пълен ремонт на администрацията. Повече пречат и спират всичко в зародиш. А ако имаш да плащаш даже 20лв глоба, почват заплахи, писма, разпореждане за присъединеване, ЧСИ.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, бе да! И сега с вашите глупави правила ...
Ремонта излиза примерно 8000 лева (щеше да е 6000, ама нали му набизиха такси), аз съм си купил нов телевизор и хладилник, отчетено ми е от банковата сметка и изведнъц, цуфва НАП и прави разследване, откъде съм имал 10 000 лева, запорират ми личната сметка, добре че имам други в чужбина, и почват да ме карат, не само да им пращам фишове от заплати, дето те си имат достъп до тях, ами да ходя в София, да давам обяснения ... Аре мерси, ама не...
74
3
 
20
 
! Отговори
Б@й Хай преди 1 месец
Това само герберастки мозък може да го измисли - че той майсторът може да ми даде отстъпка от 200лв ако му платя на ръка. За чий да ги давам на данъчните след като после сеи раздават бонуси по 15-20 хилки месечно?
73
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ремонтираш дома си, пестиш от данъци, но ако майсторът ти даде касова бележка......Ами то е било винаги така в истинските държави, сега ли се събуждате?!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да влезе еврото и ще си мечтаете за 1500 евро на квадрат
Който купил -купил.
Ремонта е същата работа , една баня е поне 5000лв , ако сложиш нещо по-така отива 8000лв , казвам от опит
71
1
 
8
 
! Отговори
Хера преди 1 месец
Всеки сам си прави ремонтите в БГ. Какви майстори, кви пет лева , кви фирми ???
70
0
 
9
 
! Отговори
Нс бедния му набиват преди 1 месец
Че докато харчел -печелил..егати психообработката.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65

Ще платя на Кристиан, да ме отпише от услугата.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пореденият опит, да утежнят живота ни.
Сега не можеш да си започнеш строеж, ез да надъниш едни 20000 лева за ... откровенни глупости. Послед, трябва да издъниш още 10000 лева. И едва тогава си смятай ралният стореж и труда. Нали - ако всеки може да си вдигне кущурка на негова си земя, кой ще се набутва с по 200 000 за панелка или "нов строеж, ама трето качество"?
Сега това - дай да направим цение н амайсторите 2-3 пъти по-високи, че да им е гандо на хората!
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не че нещо, ама като му кажете 20% ДДС и после 15% щоот бил ЕТ, майстора ще ги шибне тея такси къмсметката и от 3000 лева за ремонти, ще трябва да дам 4000. И кво? Ще спестя 40 лева тая година от такси!
Не мерси!
66
0
 
11
 
! Отговори
Нема да стане преди 1 месец
Майстор да има фирма означава да плаща данъци, което означава вдигане цената на услугата.
Преди 12 г. сменях дограма на целия апартамент.Без крака останах да обикалям регистрирани фирми с офиси, шефове, секретарки и работници.Исках фирма заради гаранцията.Цените с 20-30% различни.Накрая намерих един с двама работници, който работеше наравно с тях.Цената наполовина от средната цена на големите фирми.Ако исках касова бележка,сигурно щеше да е завишена и все едно плащам за намаления данък.Темата е