Орелът на Аспарух и други ценни експонати идват в България

В Запорожие ще бъде издигнат паметник на кан Аспарух
15 сеп 2020 23:00, Елка Василева
49
Орелът на Аспарух и други ценни експонати идват в България
Снимка: НФСБ

„Българският орел“ и ценните експонати, открити на във Вознесенския археологически комплекс, където се предполага, че е погребан кан Аспарух, на територията на днешния украински град Запорожие, ще бъдат показани за първи път в България. Това съобщи Валери Симеонов след завръщането си от Украйна.

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ заедно с парламентарна делегация бе там по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Участието на народните представители на НФСБ в IX Събор на сънародниците ни е част от активната работа на НФСБ за подпомагане на нашата най-голяма диаспора в Украйна, съобщи пресцентърът на партията.

У нас ще бъдат показани изключително ценните експонати от предполагаемото погребение на кан Аспарух, открити във Вознесенския археологически комплекс.

„Българският орел“ е изработен от сребро и се определя като символ на канската власт на прабългарите. Части от воинското снаряжение и още ценни предмети, открити на мястото на предполагаемото погребение на основателя на българската държава, ще бъдат представени в експозицията.

В Запорожие, на метри от Областната управа ще бъде вдигнат паметник на кан Аспарух, стана ясно при посещението на народните представители от НФСБ при българската общност в Украйна. Сега там има паметна плоча.

Областният център, в който живее най-голямата българска общност, е силен икономически и индустриален център – живеят близо милион жители и работят едни от големите предприятия в областта на металургията, тежката индустрия, производството.

Валери Симеонов и почетният консул на България в Украйна Сергей Желев положиха послание към бъдните поколения при откриването на нов завод за производство на олио в Запорожие. 1000 литра на ден и износ в 35 държави е капацитетът на завода, посочи почетният консул, който е председател на Надзорния съвет.

Българи в народни носии посрещнаха с хляб и сол Валери Симеонов, колегата му народен представител Йордан Апостолов и Сергей Желев пред Почетното консулство на България, което се намира на историческия остров Хортица.

По време на срещите в Украйна народните представители поставиха проблемите около изучаването на български език в Запорожието и увеличаване броя на училищата с преподаване на български език, както и обучението на студенти от български произход от Украйна в университети у нас.
 


49
Още от Образование
БСП vs МОН: Качеството на образованието пада заради бездействие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
До Танев преди 3 дни
И аз така знам, че Киев носи името си от прозвището Кий ( на старобългарски - отцепник) на брата на хан Кубрат !
43
0
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 3 дни
Крим по ония времена е бил български бе алоооу ! Казах ти вече, малко си чел, при това не си търсил в старинни документи и карти, а просто с повърхностни познания се опитваш да си наложиш тезата ! Заклет чуждопоклонник си, това ти е проблемът !
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отдавна е известно, че КОЙТО НЯМА НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ непрекъснато се рови в миналото.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВЯРНО
41
3
 
0
 
! Отговори
ВАГИНИР ПУТИ преди 1 седмица
ЗА 1300 ГОДИНИ,ЕДВА ВЧЕРА,В АДМИНИСТРАТИВНИЯ ЦЕНТЪР НА ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ СВРЯХА В КЬОШЕТО ЕДИН ЕДИНСТВЕН БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ,И ТО КЬОРАВ,ЗА ДА НЕ ВИЖДА,КАК МАКАРОВ ТРАХА ДВЕСТА И ЧЕТИРИДЕСЕТТЕ ЗАДУНАЙСКИ БАБОЧКИ В НЕРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО КОПИТАТА НА КОНЯ НА САШО ТАРАШО. ЦЯЛАТА ЗАДУНАЙКА Е ОСРАНА С РУСКИ ЧУЧЕЛА И ТОТАЛНО ОМАЗАНА С РУСКИ ИМЕНА...ГНУСОТ НЕСРЕЩАНА ПО СВЕТА... ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА....
40
1
 
5
 
! Отговори
Абе преди 1 седмица
Не сте написали най- важното.
Кога ще идват?
Меча и пръстена на Кубрат ,ги видях, случайно стана даже.
Сега чакам тези ценности.
39
4
 
6
 
! Отговори
postradal pasi преди 1 седмица
Винкела дори 5 сребърни орли да държи е за последно във властта и шкембе войвода ...

Външния дълг на България по неофициални данни е над 170 милиярда евро и сега пак теглиха над 2 милиарда а кой ще плаща оголелия и гладен български народ. Засрамете се бе!!!!!!!!!!!!!!!
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А къде е ритона за 600 000 на Божков?
37
1
 
5
 
! Отговори
СКРИТАТА ИСТОРИЯ преди 1 седмица
Друг е въпроса че Рим и римската империя е основана от Тракийски бежанци, а Троя и Троянската война и всички описани там са си пак Тракиици тоест нашите прадеди, зажото винаги сме си били тук колкото и да сме мърдали на север на изток на запад все си се връщаме тука по тези земи, Божията Земя ИЗ РА ЕЛ е триъгълника между РИЛА Пирин и Родопите.... ама трябва да четете не конвенционална история....
36
1
 
2
 
! Отговори
СКРИТАТА ИСТОРИЯ преди 1 седмица
България не попада под "Византиско" робство а направо си става източната римска империя, просто Борис Михаил е император Михаил това е едно и също лице и не ние ставаме роби на Византия а ния я оглавяваме....
35
0
 
2
 
! Отговори
до 32 /Танев/ преди 1 седмица
Православието е наследило първо-апостолите, т.е. преките ученици на Исус, а ти дрОгарю Танев вземи прочети Библията, защото да пишеш тези глупости за нашата Православна църква, означава че не си я чел. православен
34
3
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 седмица
Дрескод и отчаян политичекси ход на Винкелът да влезе отново в НС. Кво ли си вика, Валерката: "те националягите са празни кратуни, примитиви, кът видат орелът и па ша гласуват за нази;))) въпреки, че ние немаме нищо общо с национализма и дори патриотизма, но най-вече с юдаизма. Нали направихме Кокалиция с дясноцентристка партия, а аз Валери съм фен на СДС";))) Инак, на празноглавите упражнения по история надолу в коментарите, дори не мога д асе изсмея;)))
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аспарух е дошъл като поданик на василевса,но ромеите го подхванали и решил да направи държава.И до днес много българи смятат че е трябвало да я установи още по на запад .Но той се влюбил в природата ,Дунава и Балкана и останал тук.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А у нас кога ще има паметник на Аспарух на мястото на мавзолея.
31
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Пълно с историци тук. Моля върнете се боратно в съседната тема и станете пак политолози.
30
15
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 1 седмица
Отдавна е известно, че КОЙТО НЯМА НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ непрекъснато се рови в миналото.
29
8
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Разберете го най-накрая-Русия ни е враг и то голям особено към България. Давам пример през 1885г по време на нашето съединение с Източна Румелия Русия изтегля цялата администрация в опит да рухнем и насъсква Сърбия на война към нас......а когато 30 години по-рано Влашко и Молдова се обединяват и се създава съвременна Румъния всички мълчаха като пyTku-руснаци,австрийци и сърби.....
28
6
 
5
 
! Отговори
Танев преди 1 седмица
"Светите Елена (майката) и император Константин (синът) са извратили Христовото учение, приспособявайки го към нуждите на Ромеите. Точно това извратено, Византирано Християнство натрапват на Българите. Поговорката "Вземи му акъла, а после парите" става у нас. Византираното учение "взема акъла" на нашите царе и боляри и след век, България става жертва на Ромеите - 1018 год.
27
9
 
6
 
! Отговори
Танев преди 1 седмица
Русите и Българите имат своя корен в Скитите и Траките. Южна и Централна Русия имат много Тракийска кръв, но преобладава Скитската. В България е обратното, преобладава Тракийската над Скитската.
Не стария и немощен Борис, а кръволокът, Византирал България Симеон е, който унищожил голяма част от Скитската кръв - "Прабългарите", защото не са приемали извратеното Християнизиране, което доведе Българите до две робства.
Нашата история реве за преразглеждане.
26
1
 
4
 
! Отговори
Танев преди 1 седмица
До номер 8 е прав. нещо повече, втората столица на Кубратова България е бил Киев след обединението на Стара Велика България с държавата САМО - държавата на по-малкия му брат Кий.
Освен 5-мата братя, съм Българите принадлежи Хазарското племе, говорещо Български езис. След смърта на Кубрат настъпват междуасобици между братята, плюс Хазарите в борбаза за престола.
25
6
 
7
 
! Отговори
Слав преди 1 седмица
И Омуртаг е тюркско име. По турски би звучало “Ямур-даг” - Дъждовна планина. Справка един известен немски тюрколог. Просто името “българи” е било прието като едно обединяващо име на всички славянски племена тук, защото както сега не са могли да се разберат, кое от тях да вземе надмощие и чие име да се приеме. После оригиналните българи “болгар” са били асимилирани или избити от самите тях в лицето на княз Борис по време на християнизирането.