В БСП сигурни: Машинното гласуване ще спре недействителните бюлетини

Според Иван Ченчев всеки втори българин не вярва в сегашната изборна система
16 сеп 2020 22:14, Красимир Ангелов
51

Окончателно депутатите приеха на всички избори, освен на местните, да се гласува с машини и хартиени бюлетини. Как ще гласуваме на следващите избори?

"Не се получи одобряването на изцяло машинно гласуване, поради аритметичния сбор на мнозинството. То не желае да се вслуша в това, което искат хората", коментира депутатът от БСП Иван Ченчев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той посочи, че желанието за въвеждане на машинно гласуване се наблюдава и при много от коментарите на анализаторите. Ченчев обяви, че доводите, според които много хора биха се притеснили дали машините за гласуване са дезинфекцирани, не могат да бъдат сериозни.

"При хартиеното гласуване много хора може да се притесняват дали всяка химикалка е дезинфекцирана", каза още той и допълни, че трябва да се прецени какъв брой машини биха били необходими за нуждите на отделните избирателни секции.

Според депутата машините за гласуване няма да позволят да има недействителни гласове.

"На последните избори 600 хил. са невалидните бюлетини. Това означава, че 600 хил. граждани са отишли до урната, подали са своя вот и гласът им по някакъв начин не е бил отчетен", поясни Ченчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че се наблюдава натрупване на постоянен дефект при хартиената система за гласуване.

"Министерски съвет бяга от отговорност и я прехвърля изцяло на ЦИК", смята социалистът. По думите на госта всеки втори българин се съмнява в сегашния модел на гласуване.

Ченчев коментира и днешното напрежение в парламента, когато майки от "Системата ни убива" влязоха и отказаха да напуснат Народното събрание.

"Майките дойдоха с искания, които кодираха в деловоството на парламента. Сигнализирани са всички парламентарни групи да се осъществи среща с тях. Отзова се БСП", коментира Ченчев.

Депутатът е на мнение, че напрежението се е изострило след като от НС са отказали на 24-годишен мъж с детска церебрална парализа да използва тоалетната в сградата. Причините за отказа били противоепидемичните мерки срещу Ковид-19, както и това, че мъжът бил външно лице.

"Протестиращите отвътре започнаха да излъчват лайв и навън се събраха хора, взе се решение вратата да се заключи. Хората не можеха да мръднат нито назад, нито напред", разказа още Ченчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не подкрепям никого и искам да има ,такава опция. Защо ко му ня ги те ми отнемат това право!?
38
0
 
5
 
! Отговори
друг начин преди 3 години
да се спрат недействителните бюлетини е ако гласуващият обявява гласа си пред комисията, а комисията му попълва бюлетината.Ако гласуващият заеква или дава несвързани обяснения, гласът му се определя със хвърляне на зарчета, по номератаТака недействителните бюлетини ще бъдат СПРЕНИ.Но защо?
37
0
 
6
 
! Отговори
гошко преди 3 години
Аз обикновено пускам бюлетина, която би се отчела като недействителна.Защо да няма недействителни бюлетини? Това също е форма на гласуване!Тогава трябва да няма и НЕГЛАСУВАЛИ. Всички трябва да бъдат закарвани от МАШИНИ, за да гласуват!Машинно гласуване.Ужасссс
36
0
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Както видяхме на изборите в БСП миналата неделя, социалистите само с машини гласуваха :-)
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставката нали затова ги приехте с Кутьо теискат депутатите да се подпишат че подават оставки,друг е въпроса как НСО допусна да сатам.#######И аз искам много неща ама няма.
34
0
 
2
 
! Отговори
До36 преди 3 години
36Анонименпреди 8 часа 2 9До пияница мистикЧе ние си искаме БСП,ДПС и патриотите на власт,те управляваха най-добре и поне отчасти мислеха за населението.########Март месец ще имате възможност да гласувате за тях.
33
0
 
4
 
! Отговори
що така бе? преди 3 години
Защо се плашат от "недействителните" бюлетини?Една задраскана на кръст бюлетина е също е ВОТ! И то много сериозен и страшен за всички изписани в бюлетината!Гражданинът, пуснал такава бюлетина е дисциплиниран и съзнателен, упражнил е правото си на глас, но удря звучен шамар на т.нар. политици.
32
1
 
2
 
! Отговори
kiril преди 3 години
Да , наистина е трагедия , че гласът на един грамотен човек е равен на гласа на този , който даже не може да чете и пише.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко % от електората на БСП ще се справят с електронните машини.Но лелката Нинова това не я касае,едно си баба знае,едно си баба бае.
30
0
 
13
 
! Отговори
да не забравяме преди 3 години
Все се пак да не забравяме, че Ченчев беше неуспял футболист и футболен деятел. И е смешно, но и трагично за България такива некомпетентни хора да дават акъл за теми, които въобще не разбират.
29
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикЧе ние си искаме БСП,ДПС и патриотите на власт,те управляваха най-добре и поне отчасти мислеха за населението.
28
1
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
А при избора на Нинова БСП машинно ли гласуваха? Или пък Решетников им каза, че джуджето Путиk има армия от супер хакери и щом е успял да избере *** като Тръмпугера за президент на САЩ няма да е никакъв проблем да хакнат системата и да подменят така вота, че винаги БСП/ДПС да са на власт
27
0
 
13
 
! Отговори
Старите хора над 50 преди 3 години
Масово не разбират от компютри и това машинно гладуване ще ги обърка Пълна глупост еДа не говорим че всеки кандидат хакер може да ги хакне Виж във Венецуела вършат работа - Мъдуркото си го избират редовно с 80 %
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като е толкова по-добро машинното гласуване в колко страни е въведено?А Ченчев?Е в Европа на 2 места (една държава и един регион от държава) И то е паралелно с още други видове - по поща и хартиено в деня на изборите! Смятайте и си пранете сметката кой и защо иска САМО машинно.....по желанията им ще ги познаете!
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
там е работата, че ще премахне недействителните, А ТОВА Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ!!! НЕДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ са образователния цез в изборите. АКО не можеш да пржчетеш бюлетината и не може сам да намериш реда и правилно да зачертаеш едно квадратче - ЕМИ НЕ не трябва да гласуваш. Първата огромна стъпка напред беше интегралната бюлетина, следващите са махане на номера на партийте и третата е всяка бюлетина рандоминизани редове, че шаблонът с конче да не работи!! Всичко това се проваля с машинното или електронното!
24
0
 
16
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
И като е толкова по-добро машинното гласуване в колко страни е въведено?А Ченчев?
23
2
 
9
 
! Отговори
Авер на Алеко преди 3 години
Всичките са маскари
22
1
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ЯВНО ИНСТРУКЦИИТЕ НА РЕШЕТКАТА СА ЗА МАШИННО, ЗАЩОТО РУСКИТЕ ХАКЕРИ СА МНООООГО ДОБРИ В ТОВА!!! ДАЖЕ НА ТРЪМПИ ПОМОГНАХА И НИЩО НЕ СЕ ДОКАЗА!!!
21
0
 
13
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
А бе Ченчев, а как спираш купения вот (който си е купен ще си гласува купено, независимо дали с хартия или с бутона на машината). Много ми е интересно също как спираме гласуване повече от един път (как машината вижда, че предния избирател вече е гласувал и не му дава втори и т. н. път). Какво правим ако машината се повреди и няма резервна? За хакването на софтуеъра да не говорим. Въпроси, въпроси.
20
0
 
16
 
! Отговори
Валери преди 3 години
Преди известно време бяха направили една демонстрация (съжалявам, не помня точно дали в Дания, Белгия или Нидерландия, но това не е важно), как един кибер експерт с малко устройство о тджоба накара машината да отчете 200 гласа.Някой няма ли да го демонстрира това и у нас?