Слави Трифонов би Борисов и Нинова по рейтинг, 30% му вярват

Пет сигурни партии в следващият парламент, две са по въпрос
671
Слави Трифонов би Борисов и Нинова по рейтинг, 30% му вярват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на двете основни формации остават изравнени.  Идеята за нова Конституция обърква, но голяма част от обсъжданите конкретни предложения са автоматично харесани.

Още по темата
Това са част от изводите от националното изследване на „Галъп“, проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи.

29,4% от всички имащи право на глас твърдят, че няма да гласуват,а квадратчето „Не подкрепям никого“ ще зачеркнат общо 6,8%.

Според социолозите обаче голяма част от „Не подкрепям никого“ в самия изборен ден най-вероятно ще се превърне в отказ от гласуване.

ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7,6%), а ОП (2,7%) частично са преодолели шока от пика на протестите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в следващо НС.

ДБ (5,2%) и формацията на Мая Манолова (2,2%) остават на високите нива, постигнати в пика преди месец, но засега не продължават „нагоре“. Влизането на мрежата на Манолова ще зависи от работата до изборите, докато ДБ изглежда сигурен участник в НС.

Така изгледи да бъдат в следващо Народно събрание отново имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни.

Новото обстоятелство е, че БСП (13,5% от имащите право на глас) като че ли изглежда малко по-мобилизирана от ГЕРБ (13,2%) –  в социологически план двете числа на практика значат едно и също, но проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ.

„Воля“ (1,8%) е близо до основния пакет. С чувствителни резултати, макар и под 1%, са и формации като „Движение 21“, „Атака“, „Възраждане“ и др.
 
Над две трети подкрепят протестите. Конкретното искане за оставка на правителството и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят.

Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Няма съществена промяна в доверието към институциите спрямо изследването от предходния месец.

Спадът при правителство и парламент не е продължил, макар те да остават на достигнатите в миналия месец ниски нива на доверие – този месец съответно 21% и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото.

Слави Трифонов има 30% доверие.

Хората от „Отровното трио“ все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16%.

Идеята за Велико народно събрание като че ли по-скоро среща малко повече инстинктивно одобрение, в сравнение с неодобрението (макар най-чувствителен да е делът на онези, които не могат да преценят). Премахването на института на ВНС, например, среща по-ясно неодобрение. Последното означава, че ВНС по навик се възприема като нещо важно. Съвсем друг въпрос е доколко респондентите са наясно с конкретни измерения на темата.

Ограничението за еднополови бракове се оказва една от най-широко споделяните идеи, наред с т.нар. образователен ценз, увеличаване на президентските правомощия, военна служба и др.


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
603
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави е голям патриот, затова фирмите са му офшорки. Да не е луд да плаща данъци в България. От България само взима.
602
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДБ костовиста не влиза а партията на младия премиер схареа на безпартийние ще влезе с 100%
601
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувайте за партията на безпартийните като се създаде на младия премиер с харема
600
5
 
5
 
! Отговори
ан преди 1 месец
Младите ще тръгнат след Слави. И да ви харесва, и да не ви харесва.
599
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Славиту като е толкова загрижен за народа защо не влезе в политиката още преди 20 г. а се занимаваше със себе си и кариерата си и когато натрупа пари и слава вече е готов за политик.Левски и Ботев да не би да са чакали 20 г. да си подредят живота и тогава да помагат
598
1
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
На Слави му трябва сериозен управленски капацитет .Сериозни,честни и почтенни хора .Аз вярвам ,че ще ги открие. Но към момента около него са банда празноглави сценаристи които нямат капацитета да управляват . Дано скоро да си изгради качествени структори .
597
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според Галъп? Те да са познали скоро? Гответе се за оправдания след изборите
596
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сложете минус за Слави! Сложете плюс за сикаджийската мутра еднокнижник по прякор боко тиквата, която публично призна,че е прочел само една книга през живота си - Винету.
595
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И 100% чалгари да гласуват за големия Шоумен пак няма да стигнат за НС
594
5
 
4
 
! Отговори
до 595 преди 1 месец
Повече са от на Тиквата
593
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко книги е прочел Слави през живота си?
592
1
 
7
 
! Отговори
Ферари преди 1 месец
78 процента от чалгарите ще гласуват за Слави.
591
3
 
4
 
! Отговори
до 591 преди 1 месец
не е до простотия, а до тотална липса на алтернатива. За кого да гласуваш реално? Само не ми казвай мутрата или комунистите.
590
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
царя ни оправя, тройни коалиции, тиквата, сега ще видим Слави как ще ни оправи. все ни оправя някой.
589
5
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 1 месец
30 процента харесвали Слави....Отказвам да повярвам, че има толкова прост народ. Такава държава ИМА и толкова пък чак *** народ като проценти НЯМА. Надявам се.
588
1
 
4
 
! Отговори
Къде е кризата? преди 1 месец
До Анонимен 577: Къде е икономическата криза? Тепърва ще дойде. За второто тримесечие имаме спад на БВП от 23,4%. За третото данните още не са излезли, но със сигурност процентите няма да са мо-малко. Обемът ма капиталовите разходи до август е само 20% от планираните.
В края ана годината ще има голямо харчене от бюджета, но, както вече писах, когато нещо се прави без а'къл, тогава и парите не помагат
А твоите лозунги от бай Тошово време "дайте да работим и всичко ще е наред" не вършат работа
587
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тодор Колев е велик
от него копират
586
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина " няма такава държава".
585
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави Трифонов най умния в България
стига глупости
584
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не сме толкова прости за колкото ни мислят сценаристите на Слави