Николова: 5-звездни хотели могат да приемат болни с коронавирус

Правителството не било безпомощно, обясни вицепремиерът
4 ное 2020 12:16, Петя Славова
51
Николова: 5-звездни хотели могат да приемат болни с коронавирус
Снимка: БГНЕС

За балансиран подход между спазването на мерките и възможността хората да имат доходи по време на пандемия се обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Нова тв.

Тя обяви категорично, че не може да се съгласи с думите на държавния глава Румен Радев, че правителството е в безпомощно състояние.

"Още в началото на кризата кабинетът предприе спешни мерки, които дадоха своя ефект – не само в социално-икономическата сфера, но и в здравеопазването", допълни вицепремиерът.

Още по темата

Вчера по време на Консултативния съвет по туризъм министърът се обяви за това хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани.

"Идеята е тези хотели да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение, че имаме свободна леглова база. Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина. Разходите за това ще бъдат поети от държавата", обясни Николова.

Вицепремиерът уточни, че принципът на финансиране ще бъде договарян от Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер. Условията за настаняване ще се одобряват от здравните власти.

"Говорим за лица, които се нуждаят от медицинска грижа, а не контактни. Хората трябва да знаят, че правителството няма да ги остави без легло, ако се наложи", посочи още Николова.

Браншът има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели.

"Голяма верига заяви готовност да приема пациенти с COVID-19, ако се наложи. Става въпрос за 5-звездни хотели. Ние обаче се обединихме около идеята това да се места за настаняване с 2 и 3 звезди, за да им се помогне", каза още тя.

Марияна Николова посочи, че при спазване на мерките, има шанс зимният туризъм да бъде реализиран.

"С моя заповед бяха издадени указания към всички места за настаняване и развлечение. Те ще бъдат прилагани единно по време на зимния сезон. Контролът ще е засилен и ще се налагат санкции", каза тя.

Вицепремиерът обяви, че заведенията в зимните курорти ще работят при стриктни указания. Тези, които не могат да спазват изисквания капацитет – няма да бъдат отворени.

"Няма да допусна нито едно заведение или място за настаняване да лепне петно, което да засегне целия бранш. На нарушителите ще бъдат налагани административни наказания, дори ще се затварят", обяви Николова.

Около 250 млн. лева ще бъдат загубите в туризма за страната ни. Усилията на държавата ще продължат да бъдат насочени към запазването на заетостта в бранша, заключи Марияна Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 3 години
Представям си какво опустшение ще има на материалната база !
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом са с 5 звезди, значи наистина са на гербери
46
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Подигравка.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече ги виждам нещата, пишат ме ковид, плащат ми 2 бона, и 28 дена си почивам в 5 звезден хотел, хахаха, тея вярно се подиграват с нас
44
2
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ТОВА Е ИСКАНЕТО И НА ЕС---ПЪЛЕН КОМФОРТ И УСЛОВИЯ ЗА ЛЕКУВАНЕТО НА К-19!ХОТЕЛИТЕ В ГРАДОВЕТЕ , СА ИДЕАЛНИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ!ТЪКМО НЯМАТ ДОСТАТЪЧНО КЛИЕНТЕЛА И ТЪРСЯТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА!ЕТО ЕДНА ЧУДЕСНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ...ПОЛЕЗНО , ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ!!!
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вече е смешно, и тая е бая зле
42
0
 
3
 
! Отговори
22 преди 3 години
Нищоооо имаме си армия ххахаха за армия можеш да мислиш чак след като си подсигурил населението си. На гол тумбак... няма кой да ни напада, ама виж един вирус може и да свърши работата. ЛЕКАРИ специалисти няма! на 80 години в Дупница- единствен специалист. Това е ТРАГЕДИЯ
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има ли масажи, СПА процедури, джакузита и други екстри за болните? Ако е тъй, бая народ ще се запише
40
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 3 години
"Навременните" първи мерки беше затваряне на държавата. След отмяната настана хаос. И как ще принудят собственика, и кои ще са те - със сигурност това няма да са мутри собственици, да превърне хотела си в място за настаняване? После колко време ще им трябва за дезинфекция, за да приема туристи?
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ментално дефицитните ни управници не разбраха, че проблемът не е липсата на легла, а липсата на лекари. Какво ще правим на тия легла в хотелите, освен да мрем? Толкова плоски черепи са се събрали във властта, че направо е чудо, че още съществува държавата.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 37За умно не знам,ама грапав език явно има!
37
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Вуйчо Ваньоо,със сигурност ще бъдат с предимство споменатите от теб.сигурно е също така,че "настаняването" ще бъде..ПО ДОКУМЕНТИ!..после следва "СПИСЪК",който ще бъде връчен на Нездравната Каца...После "заради препоръките на ЕК" същите тия хотели-"болници" ще бъдат "КОМПЕНСИРАНИ" допълнително заради.."загубите,които ще понесат от пандемията"....и така../ти обаче ги знаеш тия работи. Обръщам се към теб,но всъщност.."Думам ти щерко,сещай се снахо"..макар че не вярвам тия,към които с
36
0
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Тиквата с един куршум ще утрепе 5-6 заека наведнъж!Хем ще лекува болни,хем ще удовлетвори мутренската организация на Рашид Али Бегов давайки и милиони,хем тая ще отчете повишаване процента на туризма и т.н далавери!
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е умно на Валерката момичето...
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Тикволандия е така!УСВОЯВАНЕ,УСВОЯВАНЕ И ПАК УСВОЯВАНЕ!
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е като контейнерите дето им заседяваха на мутрите по складовете и държавата се изръси бесни пари от нашите данъци за да ги купи и да сложи фургон за ПИСИАР пред всяка болница.Винаги се прави уж за народа,но за да се УСВОЯТ едни пари!!!!
32
0
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Къде става записването за "болен"?Аз 5звезден хотел съм виждал само на картинка!Само хайлайфа ли ще го "лекуват" в 5 звездните хотели или и обикновените бачкащи и незначителни хорица?
31
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До За 1200 лви ти си прав,като намесваш 1200-лева..ЗА ТЯХ е цялата дандания...Но:-Щом нема да има медицински персонал в хотелите,а само легло,закуска и обяд плюс масаж и ултравиолет,защо просто не дадат въпросните 1200 на тия с "леките случаи" и те да си осигурят в домът си и леглото,и закуската,и обяда,..че даже и ултравиолета?разбира се,въпроса ми е риторичен..И малките деца знаят,че се прави поредния опит за БЕЗКОНТРОЛНО "УСВОЯВАНЕ"........Бог да пази ..да ОПАЗИ България!
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тая е по-калинка и от оная предишната конка...
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй пак мирише на крадене на пари !- източване на хазната към "правилните" хотели.При толкова много болници , ще пращат в 5 звездни хотели ,та да Източват Яко !