МФ очаква 2021 г. да завърши с 2 млрд. лв. повече приходи

От хазната се краде в "особено големи размери", посочи Асен Василев
22 юли 2021 18:10, Красимир Ангелов
103
МФ очаква 2021 г. да завърши с 2 млрд. лв. повече приходи
Снимка: БГНЕС

Вместо планираните 47,569 млрд. лв. приходи, в държавната хазна ще влезнат 49,687 млрд. или с 2 млрд. лв. повече. Това предвижда актуализацията на бюджета, подготвена от финансовото министерство, стана ясно по време на третия Обществен съвет към служебния министър Асен Василев.

От думите на Василев стана ясно, че актуализацията е изготвена на база най-лошия сценарий на коронакризата с най-голям пик на заболели и затваряне през ноември и декември, както беше миналата година. Той подчерта, че сценарият е за тежка COVID криза, а заложените допълнителни разходи са тавани, а не задължителни харчове. "Ако останем в зелената зона, повече от 2/3 от планираните сега харчове няма да се реализират", обясни финансовият министър и добави, че така ще бъдат спестени пари и за 2022 г.

Още по темата
Актуализацията е направена на база ръст на БПВ от 3,5% и инфлация от 2%, съобщава Investor.bg

Според Василев повечето приходи в бюджета се дължат отчасти на подобрената икономическа среда, както и на по-добрата събираемост, която Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" реализират. От изложението на Василев стана ясно, че НАП е събрала с 1 млрд. лв. повече от планираното, като 848 млн. лв. от тази сума са приходи по ДДС, 424 млн. лева допълнителен приход идва и от аванса по плана за възстановяване и развитие.

От Българската стопанска камара (БСК) обаче обърнаха внимание, че до голяма степен приходите от данъци растат от проинфланционни фактори, като дадоха пример с цените на горивата, които са се повишили с 34% от началото на годината, с което министърът се съгласи, но подчерта, че има и подобряване на работата в НАП.

На база преизпълнението на приходите с 2 млрд. лв. от МФ предлагат увеличение на разходите с 1,807 млрд. лв. По-високите разходи са основно за социални и здравни плащания, както и за президентските избори.

Общо 575 млн. лв. повече са планирани за социални дейности - актуализация на пенсиите, повишаване на добавките за отопление, променената надбавка по закона за лична помощ и заделени средства за подкрепа на родители, чиито деца не посещават градина или училище заради коронавируса.

За здравната система актуализацията предвижда допълнителни 335 млн. лв., но реално сумата е почти 440 млн лв, тъй като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е получила над планираното 134 млн. лева по Закона за общественото осигуряване. От тази сума 121 млн. лв. ще се използват за здравноосигурителни плащания и административна поддръжка.

81 млн. лв. допълнителни средства ще се използват за продължаващо плащане на паричните добавки от 1000 лева за лекарите на първа линия.

По план дефицитът в края на тази година трябва да бъде в размер на 4,887 млрд. лв., според актуализацията на МФ се предвижда той да падне с 0,3% до 4,604 млрд. лв. "Тъй като има намаляване на дефицита, не се налага поемане на допълнителен дълг. Ще се поеме само дългът, който е заложен в бюджета за 2021 г.", каза Асен Василев.

Investor.bg припомня, че според записаното в Закона за бюджета се планира поемане на нов дълг до 4,5 млрд. лв., като в първите месеци на годината бяха изтеглени 800 млн. лв. от вътрешния пазар.

Актуализацията предвижда и 430 млн. лв. за подкрепа на компаниите при нова вълна на коронавируса. От тях 30 млн. лв. ще бъдат за авиопревозвачите.

Асен Василев лансира и идеята, ако всички служители в дадена компания са ваксинирани, то дейността ѝ да не бъде ограничавана, независимо от развитието на пандемията.

В графата „Други разходи“ се появиха интересни числа. Те са общо в размер на 467 млн. лв., но 100 млн. лв. са по бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) заради "престъпления".

Ведомството ще получи сумата, за да може да се разплати с фирми по договори, които не са били финансово обезпечени, като Василев припомни, че проверката на МФ установи, че че Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) е сключила договори за 2021 и 2022 г. с около 2,5 млрд. лв. повече от планираното. В момента текат преговори за разсрочено плащане

16 млн. лв. ще отидат при Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради "лошо управление", уточни Асен Василев. Става дума за разходи по загубени дела от страна на регулатора. "Имаме намерение да затегнем разходите при загубено дело. Помолили сме Министерство на правосъдието да подаде подробни текстове за всички други загубени дела, като парите за плащания на обезщетения по тях се взимат от бюджетите на съдебната власт или прокуратура, в зависимост кой е загубил делото", уточни Асен Василев.

Относно резервите в държавната хазна той коментира, че злоупотреби са открити във всички проверени звена на структурите на бюджетна издържа и в този смисъл има поле за още допълнителни приходи.

Той загатна идеята да бъде направен анализ на всички структури, които разходват публични средства, защото сред тях има такива, които вече не са необходими или са крайно неефективни.

В заключение министърът обясни, че от хазната се краде в "особено големи размери" и следващият бюджет ще бъде добър инструмент тази порочна практика да бъде преустановена и кражбите да спрат.

"Не е трудно, нужна е малко смелост и да не се притесняваме, че тези хора, които са свикнали да получават много пари, няма да ги получават", каза Асен Василев.

Още икономически новини от България и света четете в Investor.bg


103
Още от Образование
Все по-малко ще завършват висше образование до 2025 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 дни
До 99 И пак е първа политическа сила в България! Така , че Тролчо, стигнете поне този резултат ,и тогава почвайте да плачете над чужд г***б!
99
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
За Борисов на изборите гласуваха по малко от 10 % от населението . Колкото и да се напъвате тролчета времето ви изтече .
98
0
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 2 дни
До 97 В Румъния не са имали наведени на изток болшевики,и не забравяй, че в Румъния не са поставяли народа си до 6$ пенсия, и 10$ заплата , както го направиха Позитанските комунисти! И това е много преди ГЕРБ да съществува като партия! Ама карай, важното е да се лаже, пък който се върже...все е кяр!
97
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
БВП ... От 2009 досега България изостава от Румъния по БВП на човек от населението и през 2019 година сме имали само 76% от този на Румъния на човек от населението. Това благодарение на модела Борисов.
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
При тази инфлация от 40% си е нищо
95
2
 
3
 
! Отговори
Асен Василев преди 2 дни
Досега от хазната се крадеше в особено големи размери. Стига вече!!! Сега ще крадем в не толкова особено големи размери......
94
4
 
3
 
! Отговори
Путин преди 3 дни
БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОЙКО БОРИСОВ ....
93
4
 
6
 
! Отговори
Румен Пликов преди 3 дни
Лъжата, че след ГЕРБ България била, блато, разруха, унищожение лъсва.
92
2
 
8
 
! Отговори
izh преди 3 дни
Бива, бива некомпетентност и неграмотност, ама тези просто са за нобелова награда. Приходите в бюджета се получават от ДАНЪЦИ базирани на брутния вътрешен продукт. Сега когато наследниците на Жанчо и Р. Гечов не могат да печатат пари са намерили друга форма да източат българите- уж контролирана инфлация. Е овчите мозъци ще им ръкопляскат още известно време, докато почнат падежите по сметките. После - потоп. Както е казал Остап Бендер "Спасяването на давещите се е в ръцета на самите давещи се"
91
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Празни чекмеджета, пълен бюджет. Това е толкова логично
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Мутрите още плащат на троловете си да си пишат опорките. Странно. Би трябвало вече да са им затворили кранчето.
89
0
 
2
 
! Отговори
Ама вижте сега: преди 3 дни
Аз съм човек на фактите, обстоятелствата, науката и изкуствата и те налагат определени доказуеми хипотези. И защо ли всеки път като докажа някоя от тези неудобни за медиите хипотези се оказвам в ситуацията, че едва ли трябва да се чувствам виновен в 21 век,че доказвам, че явно господин Сакскобурготски не е наясно със събития и обстоятелства случили се в Индия и повторили се аналогично в България с разлика от един век, както и не е наясно с Индийската концепция за колониализма!И че тук не е Индия
88
1
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 3 дни
Някакъв Трол, все "чекмеджета" сънува! Хайде смени опорките, напиши бай Ставри, милиарди изчезнали,пардон...трилиони! Ако я закъсал с опорките ,иди да ти ги сменят!!
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
какво говорихме преди изборите нещо лъгахме ли масово тенденциозно предизборна пропаганда аааа
86
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много милиарди потъваха в чекмеджетата на мутрите. Дано това не се повтори.
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
инерцията ще свърши от бат Бойко и ще ручаме жабета
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До БСПДа ви видим след няколко месеца когато зеления чорап ще е господин никой, какъвто в същност винаги е бил. Ще си понесе отговорността за това некадърно, измамно правителство. Да се благодарят че парламентарните избори бяха лятото и много други като мен не гласуваха или точно това бе целта. Като вземеш властта с измама не очаквай да се задържиш дълго. За справка питай Орешарски.
83
2
 
0
 
! Отговори
Варварската : преди 3 дни
Ей свинньоооо ти мене ли ще ловуваш твойта майка нацистка жалка ....Изневиделица ще ти дойде и семейството ти и на тебе ......
82
1
 
1
 
! Отговори
Как да го кажа? преди 3 дни
Цивилизовано или варварската?Не ми се струва вече е доказано в аристократичната фландърска кръв на Сакскобурготите е заложена и кръвната му вражда с неговите "крепостници" и "селячета" като Алеко Константинов, Стефан Стамбулов Гео Милев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров ... Някак си как така тия хора все погрешка биват посечени, застреляни, някой по два пъти за по-,сигурно .... Да ти кажа само кървят като другите хора и те ... Ей крадльо за някоя комисионна младежта и учителите отрови ...
81
0
 
1
 
! Отговори
Абе еййй.... преди 3 дни
Мене ми се струва копиленце, че така как брат ти застреля Вапцаров два пъти и ти така се опитваш да ме застреляш втори път, освен ако аз те не застрелям пръв ... Така ли опират нещата....Как брат ти се не измъкна от втория разстрел дето поръча така и ти няма да можеш....