Единство в Тристранката: Актуализация на бюджета при допускане на тежка COVID криза

Пенсиите се вдигат с 12,5% през октомври, решиха социалните партньори
26 юли 2021 13:50, Красимир Ангелов
69

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Управляващи, работодатели и синдикати постигнаха относително съгласие по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Социалните партньори са подкрепили проектите за актуализция на държавния бюджет, на бюджета за общественото осигуряване и на бюджета на НЗОК, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание на НСТС.

Още по темата
Предстои обаче бюджетът на НЗОК да бъде уточнен, тъй като там ще трябват промени, а причината е, че касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.

"Това, което служебното правителство предлага в съответните бюджети, е да може държавата да функционира нормално до края на годината, така че да не допуснем превишение на дефицита. Всъщност дефицитът намалява с 0.5%", отбеляза Гълъб Донев.

Социалният министър отбеляза, че допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи, социални и здравноосигурителни вноски.

"В политиката за здравеопазване е заложено такова повишение, че да се поемат плащанията за работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика. Пенсиите ще бъдат преизчислени с тежестта на осигурителния стаж, заложени са и над 230 млн. лева за други социални плащания, включително мярката за месечната финансова помощ за пенсионерите с доходи под линията на бедност, заложени са и плащанията за семействата с деца под 14-годишна възраст, ако се наложи затваряне и да останат вкъщи децата, така че родителите да са осигурени. Заложени са и 72 млн. лева по Закона за личната помощ", посочи социалният министър.

Служебният министър на финансите Асен Василев посочи, че актуализацията на бюджетите  направена при допускане за тежка COVID криза, подобна тази от миналата година.

Предложението на служебното правителство пенсиите да се актуализират от 1 октомври срещна подкрепа по време на днешното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Предложението на служебното правителство ще доведе до вдигането на пенсиите средно с 12,5%. По този начин минималната ще стане 340 лв., а социалната за старост пък ще е 170 лв.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов призова промените да влязат по-бързо в Народното събрание, за да не станат жертва на политически игри и дребни сметки.

Ние адмирираме подхода за вдигане на пенсиите през тежестта на стажа, каза от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вдигането на минималната пенсия е с около 13,3%, докато за максималната то е малко над 4%. Забелязват се различни аршини, за да има справедливост те трябва да се движат заедно, заяви още Димитров.

Работодателите също подкрепиха предложението за актуализация на ДОО.

По време на заседанието обаче стана ясно, че актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ няма да бъде съгласувана от Министерството на финансите в този вид. Новината съобщи служебният министър на финансите Асен Василев.

По думите му актуализацията на бюджета на НЗОК ще трябва да се промени , а причината е, че касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев представи актуализацията на бюджета на касата. Той посочи, че в промените на бюджета се предвиждат постъпления в размер на 134,5 млн. лева от здравноосигурителни проходи. В това число влизат здравноосигурителни вноски - 105 млн. лв. и трансфери за здравно осигуряване - 29,5 млн. лева.
 


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ало 10 "не се напъвай са сецнеш и ще одиш в пирогов да се лекуваш по измислена пътека за да не плащаш!!!!!!" Ей, "Умньо", миналата година ДВА пъти лежах в "Пирогов", направиха ми всички изследвания и ми определиха лечение - стотинка НЕ съм платил. Не коментирам другите около мен - прошляци и трольовци като теб, които НЯМАТ здравни осигуровки и цял живот са живели на мой гръб.
65
1
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Епиграми : 1 .След Девети заспа комунист , след Десети се събуди реформист . 2 . Престори се на десидент - за пост висок е претендент . 3 . От рублата отървани - за еврото заковани . Лъвът балкански залиня , но ни пораснаха крила . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани .
64
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Епиграма : Пари за избори , за Ц И К и Р И К , за пенсионерите ритник . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забележете снимка 7 ! Асен Василев се здрависва и не гледа в очите на човека с котого си стискат ръцете. Асен Василев има голям проблем с комуникациите. Когато говори тялото му закъснява с реакциите. Има нещо много болно в базедовия поглед. Но това не е свързано с фалита на компанията му Everbread с почти 9 милиона британски лири. Нищо не се е променило нито в опгледа му, нито в обноските от 2013. Психоаналитици или психиатри знаят какво написах.
62
3
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 2 месеца
Това не решава проблема с ниските пенсии и преживяването на старите хора !Служебните министри и жалката тристранка само продължават политиката на мутрата Борисов за вегетиране до умирачка на тия които построиха България ,но не в окрадоха като политиците и!
61
1
 
4
 
! Отговори
az преди 2 месеца
До Анонимен 57Защо ти слагат минуси?! Именно борбата с корона вируса беше изтъкната като причина за актуализацията на бюджета! А сега се оказва, че само за нея правителството няма да даде пари?! Е - защо тогава ще има актуализация на бюджета?! Щяло да има по-малък процент недостиг?! Без актуализация ще излезем почти на излишък в бюджета!
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не се вдигнат пенсиите,ще има да чакате да ви гласуваме.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТРИСТРАНКАНА РАЗГОНИ ЧЕРВЕНАТА ФАМИЛИЯ НА МАЯ МАЙМУНКАТА.
58
1
 
2
 
! Отговори
Искаш мнение: преди 2 месеца
Добре - в дългосрочен план "реформите" на Сакскобурготски и Тройната коалиция сигурно са направени по халюцинациите на много луд човек и то не в добрия смисъл на думата. .
57
2
 
3
 
! Отговори
баико преди 2 месеца
до 37 много такива като теб са го целували и други не6та са му правили затова тои ви прави на маимуни нодоидоха смели хора и мудадоха бирията сега гледа като пооакан без памперс.
56
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спряха средствата за борба с короната, а пък ще правят актуализация заради короната. КражбАта ще е голяма!
55
3
 
4
 
! Отговори
Имам въпрос 5: преди 2 месеца
По въпроса за гарван гарвану - аз не го питам Симеон 2 за делата на неговите хора те са ясни - нацвъкали са пачи яйца навсякъде. Аз го питам за неговите дела и за неговата държавна измяна, защото цитирам:"Аз не съм *** и много добре виждам щетите нанесени от хората ми!"Ами щетите от тебе?
54
1
 
4
 
! Отговори
Имам въпрос 4: преди 2 месеца
За мене какво е пораснал човек - човек дето не прима предшественика му или други да му втълпяват вина за нещо в което няма абсолютно нищо общо! Пораснал човек за мене е този дето ще раздаде шамарите на който го е сложил на пачи яйца.И най-вече пораснал човек е този, който въпреки смесените навсякъде пачи яйца пак се бори наравно с другите в тоя свят за постижение!
53
3
 
3
 
! Отговори
Друга тема преди 2 месеца
Защо някои хора искат Живко от Варна да не го искат никъде, да не е добре финансово и като цяло да не живее добре ?!
52
5
 
7
 
! Отговори
я , имало пари ! преди 2 месеца
ше давате милиони , милиарди , е от къде тия пари бе другаре , та нали Бойко бил опоскал държавата ?
51
2
 
4
 
! Отговори
Имам въпрос 3: преди 3 месеца
Кога гарван гарвану око извади заслужено тръгва времето и идва другия въпрос - Как да оправим тая свиннннщиииина!
50
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Хора , които умишлено сасипват и унищожават други хора , това означава, че действат срещу човешката природа !А природата е по силна от нас - човеците !
49
3
 
3
 
! Отговори
Имам въпрос 2: преди 3 месеца
Защото ако имате смелостта гарван гарвану око да извади, защото го е насадил на пачи яйца идва вече нещо друго ... За мене времето сякаш е спряло като часовник с полуизтощена батерия вече ... Тръгне за малко и спре ...и тръгва обикновено кога някой от гарваните дето ни е сложил всички на пачи яйце умре! И пак спира. Та имате ли тая смелост да им извадите очите, защото са ви насадили не как требва ...Аз колко очи съм извадил не ги броя вече ...
48
3
 
4
 
! Отговори
иво преди 3 месеца
ЕЙ, Аноснимния ! НАПИ_И СИ ИМЕТО , ПЕ.АЛ !
47
3
 
5
 
! Отговори
иво преди 3 месеца
ДО 42 ! ТОЙ ПОНЕ ИМА , ЗА РАЗЛИКА ОТ теб !