ИТН спечели изборите, но Слави е далеч от това да представлява промяната

Христо Панчугов: Трябва да се говори и за лицата на промяната
27 юли 2021 19:00, Александър Попов
268
ИТН спечели изборите, но Слави е далеч от това да представлява промяната
Снимка: БГНЕС

ИТН спечели изборите, но е далеч от това да представлява промяната. Пред партията стоят редица въпроси, които отиват далеч отвъд личността на Слави Трифонов, заяви пред БГНЕС политологът Христо Панчугов.

Има ли Трифонов потенциала да движи нанякъде политическата промяна в страната?

"Очевидно няма да стане премиер, няма да носи отговорност. Това е много изгодна позиция. В страни си, претендираш, че си гарант на политическата промяна, докато нямаш никакво участие в нея. Това тепърва ще генерира негативи, както за Слави Трифонов, така и за политическата формация, която представлява", смята анализаторът.

Според него виждаме липса на промяна.

"Едни хора морализаторстват и ни казват какво те са решили, какъв кабинет те ще предложат. Очевидно това не подлежи на обсъждане. В момента българското общество има нужда от разговор. Не само за политиките, които следва да променят България, но и за лицата, които ще я променят. Търсене на съгласие по тези теми. Без да се води политически разговор ние няма как да постигнем устойчиво управление. Ако подходът се запази оттук нататък, този кабинет ще има кратък хоризонт. Ако видим разговор за приоритетите, за политическия дневен ред, за това в какъв порядък всичко да бъде реализирано, е възможно това да стане доста устойчиво управление", коментира Панчугов поведението на ИТН след изборите.

Той смята, че правителство вероятно ще има, макар и да е неясна още програмата му.

"Не видяхме самите разговори, защото не се случиха публично, само чухме след тях, че е имало съгласие по приоритети. Особено този свързан със съдебната реформа. Това обаче е далеч от конкретиката. На мен ми липсва информация за това как изглежда тази съдебна реформа, както и дали има яснота по отношение на дневния ред и на хоризонта, по който тя ще се случи, както и с каква подкрепа", коментира политологът консултациите.

"Продължава да стои на дневен ред и съставът на правителството. Колкото и да е по-важно да има политическа програма, кои са хората е от изключително значение. Те ще ни дадат ориентири за това какъв е потенциалът за справяне със задачите, които сме си поставили. В този смисъл нямаме много повече яснота, отколкото имаше миналата седмица", каза Панчугов.

Според него съмнения дали въобще ще има кабинет вече са в миналото и изглежда все по вероятни всички партии да се съгласят да има кабинет и да го подкрепят в парламента.

"Разделението протест – статукво не е толкова проблематично. Партиите от протеста сами по себе си са много различни. Големият въпрос тук е какво се промени в БСП и ДСП. Дали те стоят зад думите на Корнелия Нинова, че демокрацията ни е отнела много? Дали продължават да не знаят кой назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Има ли промяна там, която прави тези партии по-приемливи от днешна гледна точка? Това е ключовият въпрос. Аз разбирам необходимостта да се смени управлението на ГЕРБ, досега това беше двигател. Оттук нататък започвам да се чудя дали има много по-ясен дневен ред. Как изглежда политическата промяна? Искаме да излезем от разпада на институционалната среда в България, искаме да спрем корупцията – добре, това беше достатъчно добре разказано в рамките на една година. Какъв облик ще има другият политически модел? Ще се реализира с подкрепата на кои партии? Това са важни въпроси, защото на ценностно ниво не мисля, че има нещо, което събира тези формации. Все по-наложително става да чуем отговорите на тези въпроси, категоричен е Панчугов.

Според него "Има такъв народ" попада в класическата дефиниция за харизматична партия.

"Има кризисна ситуация, има един човек, който сме свикнали да виждаме от телевизора, а той ни обещава да реши по магически начин тази кризисна ситуация. Засега това сработва, но опасявам се не на нивото, на което е достатъчно да спечели подкрепата на българското общество. Символно партията спечели изборите, но е много далеч от това истински да представлява промяната в България. Една от причините е и проектокабинета, предложен от тях, в лицето на Николай Василев. Когато казваш, че корупцията е мръсната дума в политика, да сложиш за премиер човек, излязъл от коалицията, която направи това. Шизофренично е това и не отговаря на заявените принципи", коментира още Христо Панчугов.

Според политолога по темата за съдебната реформа партиите от протеста имат най-много допирни точки.

За фигурата на следващия премиер политологът смята, че заради цялото очакване ни предстои изненада, който е да бъде предложен за поста.


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подиграваше се на Лили за възрастта докато сам не се сбабичоса. Лузър, който се има за победител. Ако не бяха парите на мутрите, досега щеше да продава мартенички.
240
1
 
2
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 месец
До Lina 234 Лина, те едно име не можаха да измислят ти искаш програма да измислят! Истината е че явно не могат( с изключение плюенето и простащината в ефир)!Не съм привърженик на пожарникара но тези са ясно много по зле!
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма кой да му даде абсолютна власт, като нито екип има, нито програма. До момента само приказват против старите. Големи идеи, но промените не стават за ден. Ще го видим след няколко месеца накъде ще тръгнат да се уреждат "новите реформатори".
238
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам Слави и ме лъхва един такъв оптимизъм, направо нямам търпение да ни оправи един по един.
237
14
 
8
 
! Отговори
Слави Номер 1 преди 1 месец
За коментиращите по - надолу мога да кажа само "Жал ми е за вас.. " Слави е феномен, гордост и богатство за нацията. Заради хора като него аз съм горда, че съм българка. Завинаги с теб! Успех
236
1
 
11
 
! Отговори
тъй ще е преди 1 месец
Чалгаря 30 години опростачваше младото поколение. КОЙ плащаше на мутрата телевизионното време. Промяната ще започне като се скрие от екрана.
235
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Омразата която изливаше от малкоят екран,сега се се връща срещу него,но той не може да я понесе и се сгъна.ДФа зарязва всичко на момента и да се усамоти някъде където да се повъзтанови малко,и после никога да не говори за другите.Ако не се покрие...не го виждам на добре този човек.Млад е още.
234
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички които са гласували за този чалгар ИТН-има такива наивни са излъгани и дългият ще си понесе попарата.Друго е да критикуваш само и да си далеч ама много далеч от политиката.И др.радеф се възползва от ситуацията и иска да трупа точки за тяхна смета,да но нема да ти излезнат сметките другар;
233
0
 
9
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Така е - като човек е свикнал всички да му се подчиняват ( един екип хора) , опитва и партиите и Парламента да подчини. Добре - той ако е ще гласува ли за някой, без да му е представен и без подписано задължително условие без дпс? Толкова ли не могат да напишат 10 основни неща, да обсъдят 15 кандидата ( приемливи, така е другите имат глас) , нали за това е пазара. Ами - интелигентни хора, пък научете се да общувате. Не става така- "вържете очите и карайте, ние ще кажем на къде. Несериозно е.
232
1
 
12
 
! Отговори
Славуца май преди 1 месец
Е много много далече. някой да го е виждал на живо, не на запис на екран?
231
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз много се чудех кой избира Славчо, но ако се огледате около вас веднага става ясно, че всички лидери са проекция на народа, такива сме и затова си избираме толкова смотани хора за политици.
230
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излез защити партията, защити хората които са те подкрепили бе страахливец дроггиран. Поне малко загриженост покажи към някои към нещо към държавата ако щеш, към екологията или кум кучетата и котките. Абе кажи две думи бе наркоман. Направи се че си политик поне за един ден бе муххльо. Говори по неква тема там каквато разбираш. Плати на некои да ти напише нещо бе идиоот. Похарчиха се 200 милиона за избори бе нещастникк. За кво си губиха хората времето да ти събират подписи бе ккретен.
229
1
 
12
 
! Отговори
Бай Жон преди 1 месец
Втасахме я-за път пореден! Дали е тиква, или празнодумец, народа все е претакован...
228
1
 
14
 
! Отговори
Мравоядов преди 1 месец
ВАлоу Славунчо,ти ли си лидер на ИТН,или ..Африканеца?? Няма ли най- сетне да дойдеш на преговорите за ново правителство,та да разберем какви бръмбари летят в голата ти тиква? Или пак по кабеларката..ще ни изненадаш ....изотзадя? С бай Доган чувате ли се?
227
5
 
23
 
! Отговори
коментатор преди 1 месец
ЗАЩО СЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ ЧЕ ЧАЛГИТЕ СА СПЕЧЕЛИЛИ ИЗБОРИТЕ -ВСИЧКО Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА ЗА ДА МОЖЕ ХВЪРЧИЛОТО ДА ИЗКАРА ВТОРИ МАНДАТ И ДА НЕ ГО ПОГНАТ ЗЕ РУСКИ ШПИОНАЖ!!!!!?
226
3
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
ИТН=ИТО (Има Такива Офффце)
225
0
 
14
 
! Отговори
555 преди 1 месец
До тук стигнахме и ще става по-зле , защото много хора си мислят , че са пенкилери и могат всичко. Тези , които знаят много езици да стават преводачи , шоумените да си правят скечовете , математиците да си се занимават с точните науки -математика , физика , астрономия , оптика , а разнообразните предмети в политическите науки позволяват на най-добрите да стават и добри държавници. С две думи - всяка жаба да си знае гьола .
224
0
 
21
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
До ден днешен не мога да се начудя,че благодарение на задкулисието на ов чия народ му се наби в главата,че 10 тях години на управлението на Борисов са били едва ли не Апокалипсис,Ад от който бедния БГ народ едвам е оживял и затуй видите ли най сетне с триста измами и зора влетяват татуираните спасители с нови неземни и нечувани планове и реформи,които ще направят така,че ако махнем Борисов и Гешев и почват цветята,розите и?!Единствено за кадрите на КГБ, управлението на ГЕРБ беше ад и апокалипсис
223
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави ще го използват и този път, пак няма да има правителство. И в следващия Парламент ще има широка коалиция от всички партии... Това е планът, да се направи коалиция от всички в имато на народа !!!
222
30
 
4
 
! Отговори
Слави Номер 1 преди 1 месец
Слави е феномен, гордост и богатство за нацията. Заради хора като него аз съм горда, че съм българка. Завинаги с теб! Успех