Хаджигенов: Връчването на мандата на ИТН e нелегитимно и нищожно

Според него Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер
Обновена: 2 авг 2021 11:16 | 2 авг 2021 11:16, Нели Христова
410
Хаджигенов: Връчването на мандата на ИТН e нелегитимно и нищожно
Снимка: БГНЕС

Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно. То трябва да бъде извършено отново при спазване на Конституцията и другите норми, защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер. Това написа в личния си Facebook профил адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!", като споделя мнение на юриста и бивш депутат, който е и съавтор на Конституцията, Николай Близнаков.

Още по темата

Не познавам г-н Пламен Николов, от представянето му в "Панорама" ми се стори симпатичен, добронамерен, любезен човек, който би искал да се хареса на повече хора, а не да влиза в конфронтация. Е, да, вярно, че му липсва основното за премиер – политическото лидерство и визионерство, политическия, а дори и просто обществен опит, а дори и поне общата политическа култура, пише Хаджигенов.

Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския договор в разгара на кризата и обществения интерес към Македония. По-смущаващото е липсата на какъвто и да било опит в защита на обществени каузи, на принципи, на позиции. Смешен бе опитът му за измъкване, сравнявайки своите „битки“ с тези на министър Василев..., допълни адвокатът.

Ето какво още се казва в публикацията му:

Така че, вероятно, човекът може да има бъдеще като мениджър, а защо не и в науката, но засега не е показал никакви данни за политик и държавник.

Впрочем, с основание в многобройни коментари бе отбелязано, че той не е „предприемач с много богат международен опит“, а мениджър на много ниско ниво. Смущава и претенцията за хуманитарист и учен, който, обаче, няма никакви изяви в тези области. И т.н. , и т.н.

Както и да е, дори и да не е подходяща кандидатурата, щом (ако) тя е предложена по съответния конституционен ред, ще следва гласуване в Kародното събрание.

Но дали бе спазена Конституцията при посочването на кандидата и връчването на мандата?

Въпросът е:

Има ли право Слави Трифонов да предлага кандидат за премиер ?

Струва ми се, че отговорът е недвусмислен – не, няма право.

Ясно е, че ИТН има най-голямата парламентарна група и съгласно чл.99, ал.1 на Конституцията, Президентът връчва на излъчено от нея лице първия мандат. Но КОЕ Е ЛИЦЕТО, имащо право да получи мандата? Мисля, че Конституцията е ясна – това не е лице, определено от Председателя на съответната партия (в случая Ст.Т.), нито от ръководния и орган (Националния съвет). Това е лице, „посочено от най-голямата по численост парламентарна група“ (Конституцията, чл.99).

Посочен ли е Пламен Николов от Парламентарната група на ИТН ? Изглежда, че отговорът е: „НЕ“.

Изводът – връчването на мандат за премиер на Николов вероятно е нелегитимно, тъй като е в противоречие с Конституцията. Няма данни Парламентарната група ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване.

Може би все пак партията-победител да има право и да е определила кандидата по съответния ред? Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора (т.нар.Изпълнително бро), това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение Устава на партията (а Уставът е законно призната „конституция“ на всяка партия). Съгласно Устава, Националният съвет „утвърждава кандидатите за публични и изборни длъжности по предложение на общинските събрания“ – а НС на ИТН също не е бил свикван тези дни (в НС членуват над 100 човека).

Но, както посочихме по-горе, дори и легитимно решение на ПП ИТН не е достатъчно, ако няма решение на парламентарната група.

Изводът е ясен – мандатът е връчен неправомерно. Тук, очевидно, има пропуск и на Президента Радев и неговата администрация.

Какво следва тогава ? Имаме интересен конституционен казус. Струва ми се, че мандатът трябва да се върне и да се връчи отново на лице, излъчено легитимно от съответния орган. Този орган (Парламентарната група) може да определи пак Пламен Николов, ала може и друго лице. Става малко комично, ама като недоглеждат....

Впрочем, по-добре комично, отколкото трагикомично. За последеното ме насочва публичното заявление на г-н Николов в ПАНОРАМА – в отговор на въпроса защо и дали е склонен да остави такава висока мениджърска позиция, той отговори: „..- Аз съм все още само кандидат за позицията премиер на страната...(тоест, защо ме питате сега, не зная, рано е да Ви отговоря по същество ?!)... От друга страна, ако се наложи и се гласува от парламента този кабинет, тогава вече ще взема съответното решение как да продължа оттук нататък...“ . Моля ?? Значи г-н Николов „ще вземе съответното решение“ СЛЕД като парламентът го избере за министър-председател? Ами ако съответното решение не е очакваното (оставям фирмата си), а е другото – „Ами оставам във фирмата си, не ща да съм премиер?“ ? Щом тепърва ще се решава, значи за него има поне две опции (да остави едното или да остави другото). Но всички ние не възприемаме така нещата – кой отговорен човек не е наясно, че решението трябва ВЕЧЕ ДА Е ВЗЕТО и кандидатът за министър-председател може да даде само един отговор на водещия ПАНОРАМА – „Разбира се, че оставям фирмата си, защото държаввата е много по-важна!“

Смях ...
 


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
0
 
0
 
! Отговори
akudдs преди 1 месец
хаджижартиеров ИМА ПРАВО, А кото ИМА и БЪЛГАРСКИ политици без значение от коя партия те ТРЯБВА - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да подкрепят всяко прозрачно и подобряващо бъгаския живот предложение
362
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Явно идват многгоо сериозни пари ! И не могат да ги разделят " срамежливичко". Как сега да си поискат? Шах - мат. Всеки със собственика си. Хайде мандата при корни и да предлага служебното правителство, че много гладни тези " спасители"Срам ме е ...
361
0
 
0
 
! Отговори
ХРОНИКИ ОТ НОВИНИТЕ преди 1 месец
ЛЮБОПИТЕН РЕБУС ОТ КОЙТО ЩЕ ПРОЛИЧИ НАИСТИНА, КОИ СА НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИТЕ ПАРТИИ. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ГЕРБ - ЩЕ ИМА ЛИ ВАРИАНТ "ЗЛАТЕН КВОРУМ" или "ЗЛАТНИ ПРЪСТЧАТА"?
360
0
 
0
 
! Отговори
ХРОНИКИ ОТ НОВИНИТЕ преди 1 месец
ЩЕ МИ БЪДЕ ЛЮБОПИТНО, КОГАТО ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЧИ ТРЕТИЯТ МАНДАТ НА КАНДИДАТ ПОСОЧЕН ОТ БСП, КОЙТО Е ТАТЯНА ДОНЧЕВА (и без друго проявява готовност) И СЕ ПОСТИГНЕ СПОРАЗУМЕНИЕ С ДБ (например - Хр.Иванов министър на правосъдието) С ОСНОВНА ПОДКРЕПА 36+34+13 = 83 , КАКВА ЩЕ БЪДЕ ПОЗИЦИЯТА НА ИТН? ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ЛИ РАЗГРАЖДАНЕТО НА МОДЕЛА ГЕРБ ИЛИ НАПРОТИВ? КАКВА ЩЕ БЪДЕ ПОЗИЦИЯТА НА ДПС, КОИТО ВИСОКО ПРОКЛАМИРАТ ВРЪЩАНЕ КЪМ НОРМАЛНОСТТА?
359
0
 
0
 
! Отговори
ХРОНИКИ ОТ НОВИНИТЕ преди 1 месец
КАК СЕ НАРИЧА ТОЗИ МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАЙ?
358
0
 
0
 
! Отговори
ХРОНИКИ ОТ НОВИНИТЕ преди 1 месец
УЧИНДОЛСКИЯТ ЧАЛГАР ЯВНО СЕ ИМА ЗА ЕДИНСТВЕННИЯТ КРИТЕРИЙ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТТА И ИСТИНАТА. САМО НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ПРИ 24,08% = 65 ДЕПУТАТА СМЯТА, ЧЕ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪГЛАСЯТ ВЛАСТТА ДА ПРИНАДЛЕЖИ ИЗЦЯЛО НА ИТН. ТОВА МЕГАЛОМАНИЯ(мания за величие) на ТРИФОНОВ ЛИ Е, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ДБ ИМА 12,64% = 34 ДЕПУТАТИ? ТОЕСТ ИТН НА ТРИФОНОВ ИМА САМО МАЛКО ПО-МАЛКО ОТ ДВОЙНИТЕ ГЛАСОВЕ ЗА ДБ (Хр.Иванов)?! НА ВСИЧКО ОТГОРЕ, ТРИФОНОВ БЪРКА Хр.Иванов от ДБ с някой от ИМВ (ИБГНИ) = 5,01% = 13 Д.
357
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
18,00 НОВИНИ БНТ - МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОНАНИЕТО ОТГОВОРИ ПОЛОВИНЧАТО ЗА ПЛАМЕН НИКОЛОВ - ЗАЩО ЛИПСВАТ ДАННИ ЗА ДОКТОРАНТУРАТА МУ, НО НЕ ОТГОВОРИ ИМА ЛИ ДИПЛОМА ЗА ЗАВЪРШЕН СУ "КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ". ПО ТАКЪВ НАЧИН ВЪПРОСЪТ И ЗА ДВЕТЕ ОСТАВА ОТКРИТ!!! ОСВЕН ТОВА, ИНФОРМАЦИЯТА НЕ ДАВА ОТГОВОР ЗА НЕСЪОТВЕТСТВИЕТО НА СПОМЕНАТИТЕ ОТ ГРИГОР ЛИЛОВ ИНДИКАТОРИ ЗА НАМЕСА В ДЪРЖАВНИЯТ РЕГИСТЪР. ТЕЗАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО Е НЕ ПРОСТО НЕСЕРИОЗНА, НО И НАНАСЯ УДАР ВЪРХУ АВТОРИТЕТА НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА!
356
1
 
1
 
! Отговори
Ба си преди 1 месец
Глобалното затопляне.
355
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Арест за Тиквата и пълно унищожаване на тикварщината!
354
1
 
8
 
! Отговори
Ky40 преди 1 месец
Тия демократи по гладни от карпатски влъци. Все процентите им в главите.
353
2
 
5
 
! Отговори
Тоя преди 1 месец
Що не се засили нанекъде.....
352
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко много обратни реагират веднага :)
351
6
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
И Христо - Лодкаря, и Хаджигенов - разваленият домат (или разваленото яйце) са ми много неприятни. Както и Румен Гечев - господин 3000 лева за долар. За тези тримата посмъртно няма да гласувам. А, и сестра Галева също.
350
5
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Хаджигенов видя, че Христо Бойкикев почна да извива ръцете на ИТН, дай сега да го правя и аз. Защо започнахте да извивате ръце, бе? Малки парламентарни групи сте, толкова доверие са ви гласували избирателите. Отвратителни политици, които наистина никога няма да спечелят едни мажоритарни избори!
349
2
 
2
 
! Отговори
Долу МАСКИТЕ 1 преди 1 месец
Всички с арабски маски да се МАХАТ от Магазините и парламента !!! Арабите плащат ПОДКУПИ- милиарди долари, за да принудят Европа да носи АРАБСКИ маски и да ЗАВЗЕМАТ държавите !!
348
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Bat PetkoБат Петко прав си. Само едно уточнение, че масово българите бяха на почивка и не можеха да гласуват. Ако им беше дадено възможност щяха да са на 0,5 %.
347
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и тоя иска баница от Славчоу за златно пръстче да го бодне
346
6
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До ognyanz Абе чел си и ти нещо,ама какво....Сентенцията,която си цитирал ,се отнася до "казуси" като "ВИНОВЕН/НЕВИНЕН"...Хаджигенов не е обвиняем за никакво "престъпление",че да кажеш:-"Незнанието не те оневинява"..Човека СПОДЕЛЯ мнение!
345
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
(349.Хаджигенов е добър юрист.) А Трифонов стратег.Обьрка куклите.
344
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Типичен образ на бай Ганъо.Това е достатъчно за този надничар.