Асен Василев преброи 1.94 млрд. лв. изхарчени над заложеното в бюджета

Нужна е актуализация, заяви финансовият министър
19 авг 2021 16:05, Петя Славова
140
Асен Василев преброи 1.94 млрд. лв. изхарчени над заложеното в бюджета
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев категорично заяви необходимостта от актуализация на бюджета. Това стана на съвместното заседание на трите ресорни парламентарни комисии, захванали се с преструктуриране на държавните пари до края на годината, предаде  БГНЕС.

"Това не е актуализация на целия държавен бюджет. Не пипаме бюджетите на ведомства, това са целеви средства, с които да посрещнем кризата. Те са ясно разписани, с ясно описание на сумите и биха позволили нормалното функциониране на държавата до края на годината", обърна се той към депутатите.

Още по темата

Представяйки параметрите на актуализацията, Василев уточни, че в текущия вид на бюджета са заложени 1,196 млрд. лева за COVID-мерки, за социални мерки и за избори. Мерките за здравеопазване пък са в т. нар. буфер, който е разпоредба в закона, даваща възможност на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве.

"Към момента са изхарчени 2,390 млрд. за тези дейности, тоест вече сме изхарчили 1,94 млрд. над това, което е заложено в бюджета. Тези пари за изхарчени за 50-те лева за пенсионерите, за допълнителна подкрепа за бизнеса, основно през мярката 60/40, както и за средства, които са необходими на Министерството на здравеопазването. Отделно са изхарчени около 20 млн. лв. повече за избори, а както знаем следват поне още едни, може би още два избора, които трябва да бъдат проведени, но не са бюджетирани, защото не са очаквани миналата година", посочи още финансовият министър.

Той припомни, че задаващата се нова вълна на епидемията налага обезпечаване на здравните и социалните мерки, мерките за бизнеса, както и да се предвидят средства за защита на държавната ни граница с оглед мигрантския натиск заради ситуацията в Афганистан.

Министър Василев се похвали с по-добра събираемост на приходите в бюджета, но за да бъдат тези средства изразходвани целево, актуализация трябва да има.

В цифри тя изглежда така: Допълнителни 575 млн. лв. за социални разходи, включващи актуализация на пенсиите, енергийни помощи и друга подкрепа. За подкрепа за бизнеса са заложени 430 млн. лв. Има и допълнителни 335 млн. лв. за здравеопазване. Има и други суми, които ще бъдат ползвани за възстановяване на резерва на МВР, за покриване на увеличената на вноска на България в ЕС заради Брекзит, покриване на разходите от загубени дела на КЕВР и други.
 


140
Още от Общество
Радев връчва мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС утре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Осъденият в Лондон крадец на интелектуална собственост дойде в България, че тук по-лесно се краде и то направо суха пара и за няма и месец открадна 2 милиарда
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Киро и Асанчо днеска какво ще откраднат?
122
2
 
6
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 3 седмици
Асене, я покажи решението на съда?
121
2
 
6
 
! Отговори
Баба Яга преди 3 седмици
Комунистите дойдоха и парите изчезнаха.
120
2
 
6
 
! Отговори
Коко Горилата преди 3 седмици
Гледам, че и тоя Гоблин е направил гуша.
119
10
 
7
 
! Отговори
Ангелов преди 3 седмици
Много лесно харчите бе Асене. Или вие просто ичегъртвате едни пари, появили се благодарение на вас?!!?
118
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
К0мунетата Най-обичат да лапат чуждите пари. 1 лв. не са изкарали, но харчат готови пари все едно няма да има утре.
117
9
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
След като изручаме всички жабета,а това най-вероятно ще стане след още 2-3 избора,ще ни светне че тези харвардси недоразумения,както и цялото президенското котило са поредното активно мероприятие на една олигархична групировка.Прокопиевци,черепи,ветковци,миню стайковци,баневци,бобоковци и пр.далавераджии зомбираха едно калпаво чалга поколение за да възстановят загубените си позиции.Възвръщането на нормалната държавност ще е бавно,болезнено и много скъпо.
116
10
 
9
 
! Отговори
980 преди 3 седмици
Асен Василев и измамник.
115
12
 
14
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
И ти си за арест Асене!
114
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде са парите, Асане?
113
11
 
10
 
! Отговори
герб преди 3 седмици
До Въпрос...много въпроси ни задавате , не можем да уДговорим на всичките !И още да имаше и тях щяхме да гушнем !
112
6
 
27
 
! Отговори
Въпрос преди 3 седмици
И къде по точно изхарчихте 1,2 милиарда за справяне с Ковид? Хората си плащат PCR-ите, 10 на 100 са по направление, което пресметнато има няма няколко милиона, за друго за какво ги харчите? Дайте 1 списък да видим?
111
30
 
20
 
! Отговори
до 101 преди 3 седмици
Как имало пари при Тиквата, ами имало е, като са правили нормален бюджет. Като виждаш, че няма да управляваш повече правиш орязан бюджет, залагаш високи харчове и всичко излиза на червено. Тиквата лъже всеки ден в национален ефир, а тук по форумите е пълно с кухи миди, които да му вярват. Хората, излизат и ви дават примери за схемите на Тиквата във всяка сфера, вие продължавате да ревете, като разпрани бойлери.
110
8
 
24
 
! Отговори
това гейче преди 3 седмици
скоро ще му наритат отворената червена дупка
109
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този олицетворява какво е джендър еничер.
108
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
от това има изгода недоразумението гербераст мухобойко
107
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С две думи служебните талибани на фигуранта откраднаха като за начало 2 милиарда!
106
16
 
32
 
! Отговори
ААААА преди 3 седмици
Тоя ококорения, кумът му, канадеца и семейство лорел са най-наглите крадци в България от 1944 година до сега. Пред тях бледнеят всички известни, и не толкова известни крадци и лъжци. Но, фигуранта на Черепа ги брани със зъби и нокти, готов е да разпали етническа война за да си купи втори мандат и се крие зад президентски имунитет за измами, далавери и нарушения на Закони и Конституция. А, тия му осигуряват милиари - освен от бюджета, излишъците и парите за пътища ще източат и фонда на фондовете.
105
18
 
26
 
! Отговори
66 преди 3 седмици
Явно Радев е предвидил да точи фондове и интелектулна собственост чрез него, понеже има опит.