Иван Костов: Олигархията и мафията имат силно влияние на половината групи в НС

Той обвини Трифонов, че е вкарал парламента в безизходица
223
Иван Костов: Олигархията и мафията имат силно влияние на половината групи в НС
Снимка: БГНЕС

"Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации". Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов и уточни, че парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна.
Той подчерта, че задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, те губят мощ и управляемост.

Още по темата

Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са "артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи".

"Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта - като отговорност - е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов", коментира бившият премиер.

Иван Костов изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации.

По думите този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт.

"Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ - да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето - да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия", посочи Костов.

Бившият премиер заяви, че има риск и след нови избори да няма правителство.

Той призна, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет.

"Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата", настоя Костов.


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а товачка няма, сигурно няма нищо против да му се направи разпечатка на тел. и да видим с Бойкикев, с Прокопиев и т.н. колко пъти е говорил месечно
14
4
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 месеца
От Космоса се вижда на Земята,Китайската стена и това,че Славун КукуБендоф...обслужва авера си Тиквун Кюлче Бокоф.Ама иначе Куку-Бендофф не е...мафиот;той само ги...обслужва.
13
1
 
12
 
! Отговори
Важен въпрос преди 2 месеца
На 10 януари 1997 г. България има почти 542 ТОНА злато. През 2013 г. имаме малко повече от 40 тона, от които само 16 тона са в БНБ. Другите официално са изнесени за съхранение в чужда банка, тоест няма опасност да ги загубим. Пита се в задачата, къде се дянаха останалите 500 ТОНА? Когато Жан сдаваше властта, тогава ли червенушковците сколасаха да ги задигнат и откарат Бог знае къде или Иван се погрижи да бъдат скрити някъде, за да не ги докопа БСП, ако успее да го капичне от премиерския пост?
12
1
 
10
 
! Отговори
ОФ-ето преди 2 месеца
чудя се КАК БИХТЕ УПРАВЛЯВАЛИ вие, които се броите за тъмно-сини и градска десница с черевените бабички на Краделия, или ти Иване СИ КАЖИ, ЧЕ ПОМНИШ НИНОВА, как я направи милионерка, сега лодкаря пинокио драпа ли драпа за властта, ама йок
11
6
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 2 месеца
Ако бяхме бяла държава този черния щеше още да е в затвора за грабеж на милиарди лева
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трифонов иска мажоритарна система, толкова е просто. Иска да определи кабинета и другите да го одобрят. Дали това е реалистично - друг въпрос. Всички други глупости за дългата ръка на ДПС, олигархията и т.н. са измишльотини. В България, обаче, всякакви конспиративни теории вървят като топъл хляб.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той най-добре знае това от личен опит!!!
8
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Косто спаси държавата. Вие си плюйте!
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
моля не качвайте нелицеприятни снимки, не е здравословно за аудиторията ви
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Присмял се хърбел на щърбел...
5
5
 
28
 
! Отговори
Хахахах преди 2 месеца
Точно ти ли Бе намери да коментираш я кажи за колко жълти стотинки продаде сумати предприятия. Я по-добре замълчи, че и ти се омазал в л.... а.
4
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един от най-великите българи за последните 30 години. Поклон!
3
1
 
22
 
! Отговори
vlady преди 2 месеца
Браво на големия учен политикономист доц. Лостов - доказал е, че разбира и от политика и от икономика.
2
2
 
34
 
! Отговори
kkk преди 2 месеца
Хахах. Олигархът вика дръжте олигарха
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е ,човекът от опит ги знае тези работи !