Имуществото на политиците: Борисов е увеличил леко спестяванията си, Петков с кола за 60 хил.

533 лица, заемащи висши публични длъжности, не са подали декларации
10 сеп 2021 07:11, Нели Христова
248
Имуществото на политиците: Борисов е увеличил леко спестяванията си, Петков с кола за 60 хил.
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили, съобщава "Дневник".

Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има декларирани няколко имота в София, Несебър и село Антон, а министърът на икономиката Кирил Петков си е купил кола за 60 хиляди лева и е декларирал над един милион лева в чужбина.Това показва справка в декларациите, подадени пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г.

Регистърът е достъпен на страницата на комисията. Всяка година хората, заемащи висши държавни постове, трябва да подадат декларации за имущественото си състояние до 15 май - за предходната календарна година. В двумесечен срок пък комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, има ангажимент да публикува декларациите на страницата си, както и списък на тези, които не са подали.

Според информация от сайта на комисията с дата 28 юли за първите шест месеца на 2021 г. 533 лица, заемащи висши публични длъжности, не са подали декларации за имущество и интереси или са ги подали извън установените срокове. "За 243 от тях е взето решение за извършване на проверка за установяване на незаконно придобито имущество. За останалите е установено, че закъснението се дължи на обективна невъзможност (основно затруднения, свързани със здравословно състояние или пандемичната обстановка, свързана с COVID-19)", става известно още от съобщението. Съставени са 100 акта за административни нарушения, издадени са 51 наказателни постановления, а в 14 от случаите е заплатена глоба в общ размер на 21 000 лв.

Декларациите на депутатите от 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание ще бъдат публикувани едновременно, след изтичане на сроковете за народните представители от 46-ото Народно събрание. "Публикацията ще бъде извършена по този начин поради големия брой задължени лица, които са били избрани в състава и на 44-ото НС, и на 45-оНС и понастоящем са в състава на 46-ото НС, както и големия брой декларации, подадени от тях в изпълнение на изискванията на действащия закон (ежегодна и финална за 44-ото НС, встъпителна и финална за 45-ото НС и встъпителна за 46-ото НС", уточняват от комисията.

През 2020 г. Бойко Борисов е увеличил спестяванията си спрямо предната година, сочи справка в регистъра на КПКОНПИ. Наличните му парични средства са се увеличили до 184 хил.лева, докато през 2019 г. са били близо 117 хил. лв. Сумата в банковия му влог не се е променила от 2018 г. и продължава да е близо 190 хил.лв.

Освен това още не е качена декларацията по чл. 37, т.т. 1-6 и т. 9 от ЗПКОНПИ към датата му на освобождаване като министър-председател, т.е. не може да се направи сравнение какви имоти, коли и т.н. притежава от преди 2020 г.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев е декларирал, че разполага с 90 хил. лв и още около 100 хил. лева на влог. За сравнение, през 2020 г. той е посочил, че притежава само 38 хил. лева в налични парични средства.

Имотното състояние на бившия вицепремиер Екатерина Захариева също се е увеличило - през 2019 г. тя е започнала строеж на къща в Гърция върху земеделска земя, купена през 2008 г. Строежът на сградата с размер от 200 кв.м е оценен на 262 081 лв. Тя разполага с около 50 хил. лева на влог, а съпругът й Ангел Захариев има налични средства в размер на около 156 хил. лв. (не са се променяли от 2018 г.)

Другият бивш вицепремиер - Красимир Каракачанов, е добавил нов автомобил към имотното си състояние (тойота за 15 хил. лв.) и допълнителни 55 хил.към наличните си парични средства. В момента той разполага със 165 хил., докато през 2019 г. сумата е възлизала на 110 хил. лева. Със съпругата му - Росица Слабакова - на влог държат още около 126 хил. лева.

Бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски е декларирал общо 254 144 лв. от заплати и продажба на имот, бившият спортен министър Красен Кралев има налични парични средства в размер на 398 хил. лева.

През 2019 г. бившият здравен министър и бивш шеф на болница "Александровска" Костадин Ангелов си е купил апартамент с гараж и паркомясто и идеални части за почти 600 хил лева. Размерът на жилището е 295 кв.м. Според имотната декларация на Ангелов той изплаща договорна ипотека в размер на 509 227 лв. към банка ДСК.

От министрите в служебния кабинет "най-бедни" се оказват вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на финансите Асен Василев. И двамата са декларирали, че притежават по един апартамент в София. През 2020 г. Пеканов си е купил автомобил на изплащане за сумата от 40 478 лв., а наличните му средства възлизат на около 47 хиляди лева. Спестяванията на Асен Василев възлизат на около 74 хил. лв.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков има влог в банка ДСК за над 100 хиляди лева, както и кредитна карта с лимит до 10 хиляди лева. Той е декларирал три апартамента в София, още няколко имота в столицата и областта, две къщи в село Антон и жилище в Несебър. Като основание е посочено брачен договор. Служебният премиер Стефан Янев има три апартамента, придоби от 1997 до 2016 г., един от които е в Банско, както и влогове на името на него и съпругата му за над 70 хиляди лева.

Най-богат от служебните министри е икономическият министър Кирил Петков. Според декларацията му той разполага с над 1 млн. лева на влог в чужбина и още 80 хил. налични парични средства. През 2021 г. Петков си е купил автомобил марка "Лексус" за 60 000 лева.

Регионалният министър Виолета Комитова е декларирала, че си е купила къща с двор за 430 хил. лева (73 кв.м) през 2021 г. Нейните налични парични средства възлизат на около 41 хил.

През 2020 г. министърът на транспорта Андрей Живков се е сдобил и с къща с двор в Кюстендилско, и с лек автомобил "Мерцедес" за 12 хил лева.

Здравният министър Стойчо Кацаров и съпругата му имат на влог близо 230 хил. лева. Жена му - Елисавета Енишейнова, е собственик на медицински център.
 


248
Още от Политика
Симов от БСП: Пенсионерите останаха излъгани
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
1
 
! Отговори
До 221 преди 1 седмица
Много смешно!И как точно " Труд" са информирани за тези 1.1 млрд.неденоминирани?Тогава 3 хил.лв бяха 1 долар,а заплатите 5 долара.Най богаташкото време на Виденов.
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента дават на живо НС по БНТ2.
221
4
 
10
 
! Отговори
до 218 преди 1 седмица
Добре, ще го напиша така, че дори ти да го разбереш: Според справочника на "Труд" от 1997 г., на второ място в България по богатство, с лично състояние от 1,1 милиарда дойче марки, е някой си господин Бойко Борисов, шеф на охранителна фирма "Ипон".
220
3
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Между декларирано и скатано в чужди банки и скатани в нощното шкафче, има голяма разлика. Ту лупа има авоари за стотици милиони - акции, комисиони, инвестиционно злато, на пет-шест места по света, в анонимни трезори и офшорни банки. Имоти, регистрирани на подставени лица или на няколко негови фалшиви самоличности. Сигурно има поне две чужди лични карти, съвсем истински, с други имена, с които може да се изсули във всеки един момент.
219
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Видяхте ли статията в интернет: "Мега гъзария: Депутат на Слави с гардероб за десетки хиляди, не носи ризи под 2 бона" - за Радостин Василев се отнася.
218
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Колко лесно е да се манипулират хората-може Б.Б. да е имал 1997-1999г 1.000.000.000 лева с фалшивите 3 нули, които отпаднаха при деноминацията юли 1999г.Аз лично познавах от тия години 7 милиардери , които нямаха нищо общо с мутрите.
217
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Декларацията на Борисов, раздел спестявания: "Едно чекмедженце с пари и марко злато..."За несведущите: Мисля, че беше през 1997 г,. на пазара излезе една книжка на изд. "Труд": "Най богатите българи". Там, на второ място, с богатство от 1,1 млрд. лв. беше някой си Бойко Борисов, шеф на "Ипон".
216
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи Баце най-беден завалията,жив да го оплачеш.
215
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Занимавам се с графичен дизайн и чекмедже с кюлчета и пачки са детска игра за начинаещи. Но вие, щом ви е удобно и изгодно си вярвайте колкото искате , но не мислете , че ще паднем на вашето ниво .
214
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
агент Рашо най богат се оказва а Бойко Борисов няма даже и четвърт от милиона и само с един имот наследство от баща му а болшевишките плачеха че имал милиярди поне 6 лъснаха им лъжите и за чекмеджето оказа се Фотошоп сниман на Позитано 20 болшевишките си остават най тлъстите лъжци и манипулатори
213
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комитова ке го "оправи"!
212
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре бре, Бойко, що не кажеш коя е жена ти а? Що я криеш, нали си публична личност и всичко требе да си декларираш публично? НЕ Е ЛИ ЗАЩОТО НЕ МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ ПАЛАТКАТА КОЯТО СИ И КУПИЛ, ИЛИ МАЙ Е ПАЛАТ... АМАН ОТ ГЕРБЕРСКА ДВОЙНСТВЕНОСТ И СВРЪХЧЕСТНОСТ!!!! ЛЕКО СИ ГИ УВЕЛИЧИЛ ИЛИ С ЛЕКОТА СИ ГИ УВЕЛИЧИЛ ИЛИ ОТ КОЛКО В КОЛКО РЕАЛНО....
211
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а това по шкафчета,вилите не се брои,аа.или то това са само за джобни....
210
8
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Хайде стига с тези глупости за откраднатите милиарди от Бойко. Нека държавата да разкрие и оповести някакъв влог на Бойко където и да е направен извън България, не с милиарди, с милиони и тогава ще се убедим всички , че е имало защо да се говори. Иначе хората с мозък възприемат всичко това като г-нус-на манипулация. Може и да му разкопаете градинката в Банкя и да откриете някой и друг заровен милиард, пък може и да се натъкнете на някое съкровище подобно на панагюрското или рогозенското.
209
7
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
Е ми да, с малко ще увеличи спестяванията си Бойко. То ключетата в шкафа не се декларират! Иначе на служебните министри в канчето се гледа много зорко!
208
2
 
2
 
! Отговори
До Стойна Стоева преди 1 седмица
Стойне, у Гърция има всякакви имоти. Има къщи и апартаменти по 50к Евро. Около Кавала са по 200к. За милион сигурно и хотел се купува....
207
3
 
6
 
! Отговори
мъка преди 1 седмица
Е за какво му е часовник на Боко, той има червен конец на ръката!
206
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Свинята породиста да пак размириса с устата си. Тоя като си отвори устата и все едно си общинска тоалетна.
205
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма лошо хората да имат пари, но такива пари се изкарват само със собствен бизнес. А ако човек върти успешен собствен бизнес, бизнесът не може да бъде оставен на самотек и на свободно падане. Тоест време за политика, не би трябвало да имат. А те хем се занимават с това да са министри и политици, хем генерират големи приходи без да се грижат за бизнеса си. Как става това?
204
2
 
10
 
! Отговори
яко лапане преди 1 седмица
На Горанов и Менда Стоянова?