Историите ON AIR: Последното интервю на Нора Ананиева

Тази седмица България се раздели с едно от емблематичните лица от началото на прехода
27 ное 2021 22:25, Красимир Ангелов
18

Тази седмица България се раздели с един от емблематичните образи от началото на демокрацията - професор Нора Ананиева.

Последното си интервю тя даде на телевизия Bulgaria ON AIR през лятото на 2020 г. Срещата с нея бе по повод поредните предложения за промени в Конституцията. Проф. Ананиева бе категорична, че няма достатъчно равнище на културата, за да се стигне до конституционен процес.

Още по темата
Тя ни напусна в края на 2021 г., но ще остане една от най-емблематичните личности на лявото интелектуално пространство. Родена е на 30 март 1938 г. Завършва Немската езикова гимназия в родния си град – Ловеч, а след това Право в Софийския университет.

Едва 22-годишна става член на Българската комунистическа партия (БКП). През 1986 г. оглавява Катедра "Международни отношения" във Висшия икономически институт "Карл Маркс". Демократичните промени я заварват на поста заместник-директор на Института за съвременни социални теории.

В началото на 1990 г. става съпредседател на Демократичния съюз на жените. В това си качество участва в дискусиите на Кръглата маса.

Първото ѝ изказване като депутат от трибуната на 7-ото Велико народно събрание е провокирано от предложението на "синята" опозиция – изборът на председател (президент) на Републиката да се излъчва директно по телевизията.

На 8 февруари 1990 г. е сформирано първото правителство на Андрей Луканов. В кабинета проф. Нора Ананиева е вицепремиер, отговарящ за социалните въпроси. По това време все още действа Живковската конституция, според която министрите могат да бъдат и народни представители, ако избирателят пожелае. Така Нора Ананиева е министър и депутат в 7-ото Велико народно събрание. Тя ръководи конституционната подкомисия по Глава Първа.

По повод сегашните идеи за промяна на основния закон в последното си интервю тя казва:

"Конституциите се приемат от народите в момент на просветление, за да не се самоубият в момент на лудост. Че това са един вид вериги. Това са ограничители. Това са предели, които не могат просто на някого му дошло наум, че еди-кой си текст не е... Ми, аз мога да редактирам цялата Конституция, ако реша, знаейки много добре и проектите, и това къде сме сбъркали, къде е по-добре. Но ако се спазва стриктно, Конституцията изобщо няма да тласне някого към идеята, че трябва нова такава", споделя проф. Ананиева.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
Краси преди 1 месец
Една гнусна комунистка,но богата капиталистка-по-малко!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основателка на рекетьорски групи и всички мутри десетилетие преди герб.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навремето тя и Луканов раздаваха куфарите с милиони на сегашните милионери )които не умират от вируса интересно нали
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нора Ананиева беше мощен червен бизнесмен с червени милиони. Известно е по какъв начин са спечелени. Недосегаема за правосъдието.
7
0
 
32
 
! Отговори
Тихомир преди 1 месец
Конфискувайте имуществото на цялата и фамилия до девето коляно в полза на държавата!
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предполагам мястото й ще е в Ада.
5
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някога поне са слагани хора с разум, но от десетилетие такива няма и е видно на какъв хал сме. Това което се съсипа няма да може с години да се вдигне и пак ще теглят бедните на онези горе няма да се отрази. България е на дъното, възрастните хора умират от неадекватно лечение, работещи студуват и гладуват от ниско заплащане, частника не зачита правила, престъпника остава ненаказан, лоши магистрали и мн.други все негативни състояния.
4
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста интелигентна у образована жена. Няма как да бъде разбрана в Тикволандия. Тук на почит са про стите.
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нужно ли беше да качвате това интервю като знаете че болшинството от хората не я долюбват тази.------Болшинството от хората считат за голямо свое постижение да си вържат правилно обувките десетина пъти подред.
2
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нужно ли беше да качвате това интервю като знаете че болшинството от хората не я долюбват тази. Сега ще четем много интересни коментари.
1
22
 
13
 
! Отговори
НЕДОСЕГАЕМИТЕ 2 преди 1 месец
Българската съдебна система е пробита от мафиота Бойко Борисов и аверите му! Система с бюджет 1 милиард лева дадени от данъкоплатците! Честито!За МВР и ДАНС няма смисъл да се говори, поръчкови структури с над 2 милиарда лева бюджет дадени от данъкоплатците!