Соломон Паси: С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение

Ние не сме една малка страна, а част от ЕС, допълни той
23 яну 2022 18:52, Нели Христова
518
Соломон Паси: С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение
Снимка: БГНЕС

"Русия ще нахлуе в Украйна, това, което не се знае е кога, колко и как ще нахлуе. Как са се държали руснаците с нас. Ние имахме изключително добър диалог с Русия. На Русия ние казахме, че влизаме в НАТО, ние казахме, че изграждаме американски военни бази. Ние три пъти градим американски бази в България и това става в името на борбата срещу тероризма и в името на световния ред и мир. Три пъти го обясняваме това, три пъти те казват: "ок". Това обаче, което е най-важно в разговорите с Русия са два ключови елемента. С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение. Това са двата ключа за успех в разговорите с Русия". Това каза в предаването "120 минути" по Би Ти Ви - бившият министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски - Соломон Паси.

"Ние не сме една малка страна, а част от ЕС, който е половин милиард души и ние сме част от НАТО, което е повече от ЕС, защото там вече го има и САЩ и Турция. Все едно да кажем, че Малко Търново е малка част от България, че то е част от цяла България. Ние трябва да започнем да мислим за нас като за НАТО, като за света, ние сме едно семейство. И тук вече идват на линия думите на Маргарет Тачър: "Дипломацията без оръжие е като оркестър без инструменти". Ако ти искаш добра дипломация, ти трябва зад себе си да имаш много добро въоръжение", каза още Паси и продължи с напомняне:

"Затова отворете в-к "24 часа" от дата 3 ноември, 1999 г., когато Атлантическият клуб, забелязвайки, че границата на стълкновения, на противопоставяне по-точно в Европа се мести от Запад на Изток, ние казахме 1999 г.: "Да, ядрените оръжия трябва да се преместят от Запад на Изток. Ядрените оръжия не са нападателни, защото никой не напада с тях, те не са и отбранителни, никой не се е отбранявал с тях. Единствената функция на ядреното оръжие е, че то възпира. Затова, че нямаше Трета световна война и затова, че Трета световна война беше потушена под формата на студена война, трябва да благодарим на добрите ядрени оръжия и това, което ние казахме 99 година продължава да е вярно: "Ако се изместят ядрените оръжия от Белгия, Холандия, Англия и където още ги има в Централна Европа по Черноморието в България, Румъния и Турция, тогава паритета в Черно море ще въдвори мира в Черно море. Но Русия не иска да разговаря с Европа, много й е малка на Русия. Русия иска да разговаря със САЩ. Ще ви дам един конкретен пример - 2004 г. бяхме домакини на министерската среща на ОСС и аз трябва между 55 делегации да координирам финалното решение. Всички делегации го подписаха, минус руската делегация. И му казвам на Сергей Лавров: "Такава прекрасна среща имаме, прекрасно българско председателство, защо искаш да сложиш капката с катрана, аз ли те обидих с нещо, България ли ти е виновна за нещо". Той ми каза: "Соломон, нищо общо няма това с България, с теб, това е между нас и американците". И няколко дни по-късно почти същите текстове, които той отказа да подпише, същите те, бяха подписани само че в съвършено различен формат и контекст - във формата НАТО - Русия в Брюксел. Русия казваше на света: "Когато срещу мен е едно цяло НАТО, американците ще подпиша, но когато аз съм срещу една от 55-те държави, не ме бройте там". За да има значение Европа тя самата трябва да се вземе в ръце, защото няма лидери, които да обединят една обща позиция по отношение на Русия, както и на други световни проблеми. Европа напълно отсъства например в Близкия Изток, както и в конфликта в Корейския полуостров", каза Паси и допусна, че Куба в някакъв момент може да се присъедини към НАТО, ако европейските страни членки поискат това. "Но това е друга дълга тема", обобщи Соломон Паси.

 


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
0
 
3
 
! Отговори
Назарбев преди 3 месеца
Шаламон бен фаси забрави ли когато стоеше с Сираков в скута на Тато в една снимка .Защо всички мекерета имат къса памет .И кога ще спрат да дават трибуна на този психопат
351
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Всъщност този е само атлантик и споделя казаното от Виктория Нюланд: ф*к ЕС.
350
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 372Синът евроатлантик и като такъв ДВА ПЪТИ спаси БКП и БСП от разпад и лустрация. Защото атлантиците са рожба на партийните секретари и ВИНАГИ работят срещу България. ВИНАГИ!
349
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това лице от години работи против България.
348
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сюлейман Паси по добре да мълчи това либералнопсе.Света ще се оправи когато и последният комунист глобалист бъде заклан като куче одран и с некашерната му кръв се сипе в басейн от който да лочат п.се.та и св.и.не,
347
0
 
6
 
! Отговори
Соломаймун преди 3 месеца
Народна мъдрост:КОГАТО НА КУЧЕТО МУ СЕ ПРИЯДЕ БОЙ ОТИВА И ПPEПИKAВА ТОЯГАТА НА ОВЧАРЯ!!!!Та и янки и пудели пpeпиkaват портата и оградата на мечката и после ще има олеле...!!!!
346
9
 
1
 
! Отговори
Румен преди 3 месеца
Прав е Паси.
345
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бащата комунист, сина евроатлантик... Винаги на власт, а алчността и злобата им не знаят край. За тях предателството е навик, а измамата - професия.
344
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо този ни обижда? Защо ни дава акъли? Не знае ли, като е Соломон, че времето на злодейците като него е преброени и който върши измами ще стане за посмешище сред народите?
343
0
 
12
 
! Отговори
Точките преди 3 месеца
Един писател беше казал за този човек - *** между пудел и коза.
342
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За да има мир гробарите и тиквата в Сибир
341
11
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Ревът на руски подгъзници по форумите е голям кеф :)))))))))))))))))))))))))))))))))
340
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има ли още луди хора които да тръгват на война?Не ми се вярва.
339
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бой по наглите руснаци е истината. мястото им е в Сибир. Опсс там май е резервирано за китайците!
338
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уважение към азиатската империя на злото?! Мони изненадваш ни!
337
1
 
3
 
! Отговори
По дедо Вазов преди 3 месеца
"Ханджар се изви над мръсника..."
336
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да бе ,всяка година по това време Русия все нахлува,ама да те светна Мони,те са вече там!!!Демокрация,европейски ценности..дрън,дрън,еврогеовете и хамериканският им бял господар не могат да преглътнат факта,че на територията на Русия се намират 70проц от природните ресурси на света.Не могат да,, топнат човката,,казано по разбираем начин за тях!!!!!
335
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Писито някой пита ли ни дали искаме нато и ес , нато са фашисти световни терористи начело с краварите
334
2
 
24
 
! Отговори
Нострадамус преди 3 месеца
Пасито не чете историята! 1939г. СССР допусна до границата си войските на Германия и Германия удари първа. Мислите ли че Русия ще повтори грешката?! Какво прави НАТО - същото като Германия преди 75 години. Само че този път Русия ще удари първа. А за ответен удар никой няма даже и да има време да помисли.
333
1
 
15
 
! Отговори
Сюлейман Паши преди 3 месеца
Времето не прощава. Малий на какво прилича.