Еленко Божков: Нашата съкровищница е АЕЦ "Козлодуй"

Цената на газа ще скочи с 40-45%, смята той
15 мар 2022 15:57, Анисия Иванова
31

"До 1 април има повече от две седмици, когато Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе окончателното решение за цената на газа. Предвид на каква база "Булгаргаз" предлага увеличението, успокоението на европейските борси би трябвало да доведе в намаление на поскъпването с около 10-15%. И реалното увеличение да не бъде с близо 60%, а с до 40-45%", прогнозира членът на Стратегическия съвет при президента Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Вчера "Булгаргаз" поиска поскъпване на природния газ с 58% от април. Аргументът - заради войната в Украйна цената на синьото гориво е скочила на европейските борси.

Експертът уточни, че цените на европейските борси се влияят от всичко, което е случва.

Още по темата

"Зависят освен от това колко танкера с втечнен газ са се насочили към Европа, и от това как реагират алжирските продавачи на природен газ, какво ще кажат Макрон, председателят на ЕК... Това се нарича волатилност на пазарите, подскачане, което се наблюдава на всички пазари. Повишаването на цената на борсите увеличава търсенето на електроенергия на пазарен ден напред. Това води и до увеличаване на цената - сегментът "ден напред" се влияе и от дългосрочните договори", обясни Божков пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията му са, че през април ще има затопляне, което ще повлияе на потреблението.

"Цената на природния газ рефлектира пряко върху бизнеса и топлофикационните дружества. Битовите потребители и потребителите на природния газ не са толкова много и ще бъдат компенсирани от държавата. Шансът е, че намалява потреблението на топлинната енергия, ще има възможност за алтернативни решения, дори в случай на големи изменения в цената на природния газ. Ще се търсят възможности битовата гореща вода през лятото да се решава с мазут, например", коментира енергийният експерт.

Прогнозите му са, че темата за зелената сделка и екологията ще останат на по-заден план през следващите години. И това е начин за спасение на енергетиката. Божков е скептичен относно възможностите за алтернативи за внос на газ в България.

"Русия няма интерес да спре газоподаването. Но това е един от инструментите, с които се влияе върху спотовите цени. Много е важно какво ще каже Медведев и как ще му отговори Макрон. Възможностите ни за алтернатива са минимални - да внесем втечнен природен газ от Алжир, Катар. Нашата съкровищница е АЕЦ "Козлодуй", заяви енергийният експерт.

Според Божков изграждането на нова ядрена мощност у нас не е възможно да стане преди 2032 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Румен 18. Може да те разочаровам приятелю, но токът ни също е руски. Ти кой мислиш, че ни построи енергетиката?
24
0
 
7
 
! Отговори
А преди 2 години
Ядрена мощност отдавна щеше да има, ама имаше едни "разбирачи" на власт, които казваха, че е не печелившо и не рентабилно развитието на ядрената енергетика. Представяте ли си? Щяхме да сме първата държава на планетата, чиято АЕЦ работи на загуба. Хахаха .Между другото, АЕЦ се строеше само покрай избори.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ "Козлодуй" е нашата съкровищница! И кога го осъзнахте това? Съсипахте я заради чужди интереси. Какво е останало от от нея? АЕЦ "Белене" можеше отдавна да е готова, но не е и никога няма да бъде, пак заради чужди интереси. "Южен поток" също можеше да бъде наша съкровищница, но не е по същата причина. А златото явно не го имате за съкровище, щом го подарявате.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Еленко превратаджията. Стрелочник в софийското метро. Терорист саботъор. Работи здраво за копейките.
21
1
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
И АЕЦ "Белене" щеше да ни е съкровищница, но при толкова много п'родажници сред нашите политици нямаше как да бъде построена. Достатъчно беше на времето Хилари Клинтън да се отбие за малко в България и строителството на АЕЦ Белене беше спряно. Зализаният хитрец Николай Младенов докладва, а Хилари написа "добра новина". И добре че беше Уикилийкс да изнесе в публичното пространство тази кореспонденция, иначе нямаше и да го научим това.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е съкровищницата ни сега е оная от едно друго време Изводите за господарите
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А измeкяpинът Иво Минджев иска да я закрие и да плащаме ток на Европа десет пъти по-скъпо, ако изобщо благоволят да ни изпратят нещо
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завряният ни зет как не я подари на някой и той сега се чуди и беснее
17
2
 
17
 
! Отговори
костов каза преди 2 години
А какво стана със затворените блокове? Затвориха ги под натиска на французите, да не пречи на техен проект някъде из Румъния ли беше. Помня отлично че Иван Костов го каза това навремето
16
15
 
1
 
! Отговори
Румен преди 2 години
От руснаците взимам само руска салата . А тока ми е от Марица две или три, както и от ВЕЦ Кокаляне Газ битова в бутилките не знам от къде е. Не съм на централно отопление ,а на автономно- локално
15
2
 
10
 
! Отговори
Между другото.. преди 2 години
Цената на газта ще скочи с 40-45%, моля още ли? Тя не скочи ли няколко пъти по 40% за една година? Това да не е прави едно 100-120% до момента? Ей, хитреци, с вашата харвардска математика! Те и пенсионерите смятаха че 2 и 2 прави 5, но се оказа, че е 3, като взеха пенсиите. Тяхната математика е една имагинерна, манипулативна, просто пуканка и цвете пред истинската! Но също така непрекъснато носи, изключително много фалшива надежда! Тя и *** ще се погрижи да ни фалира скоро!
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този "експерт" от както спря тока на метрото стана много известен и компетентен. Прилича на овен.
13
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците поне ни направиха централа, заради нея сега имаме ток, американеца гледа само да експлоатира и да ни използва.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се построят 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй със собствени средства на АЕЦ Козлодуй. Никакви частни инвеститори изнудвачи. Евтин ток за населението и бизнеса ще има само при държавни 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя терорист от метрото защо не е в затвора
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 може и така да е , но не приемат бутилки на която и да е бензиностанция. Само на определени малки павилиони. В София за 2 мил. Население сигурност 4-5 бр
9
13
 
3
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Добре, че американците я пазят, че ние сме толкова гламави, че една охрана не можем да осигурим на АЕЦ, не на нещо елементарно!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битовата газ и тази за колите е една LPG и няма проблем с нея. Тя е петролен продукт и няма нищо общо с Метана. Метана е този който се внася по тръбите от Русия.
7
5
 
2
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Така е. Битовата газ не е проблем за България. Може да внесе от Румъния, може и от Гърция. С най малък % консумация сме в ЕС Преди години зареждах на гръцка бензиностанция бутилките. Но Централната власт нарочно забрани , за да пречи на хората, а да прави пари на Газпром. Големия консуматор са ТЕЦ и вързаните му към него топлофикационни дружества , които са на така нареченото Централно Отопление. Една съветска Измишльотина в постоянна загуба. Която плаща целокупно народа.
6
0
 
6
 
! Отговори
А кога преди 2 години
Ще пускат битовите кокошки на "борсата" за ток. Сега като психически са вече подготвени и настроени за масовото поскъпване и инфлация може да ги отвържат на токовата борса, дето Велев и вика енергийната ламя. Щот и ЕС то натиска, ама много "енергийно бедни" имало та... Сега пишат списък на бабичките, които ще трябва да "компенсират" с 20 лева, че да върви борсата.