Полк. Недялков: Голям срам е друг да пази небето ни

От 1916 г. никой друг не ни е пазил въздушното пространство
17 мар 2022 09:46, Александър Попов
79

Нямаме достатъчно авиация, това е факт. Хората, които преди са били министри, зам.-министри и президенти трябва много да се срамуват, че в продължение на десетилетия изключително безхаберно е унищожавана българската авиация и до голяма степен - българската войска. Това е голям срам! От 1916 г. никой друг не ни е пазил въздушното пространство, каза пред Bulgaria ON AIR полк. проф. Димитър Недялков, преподавател във Военна академия "Георги С. Раковски" и летец-пилот I клас.

Той е категоричен, че в бъдеще трябва да се укрепи способността на армията ни като в "Граф Игнатиево" трябва да има не по-малко от 24 самолета, от които 16 да бъдат поддържани в бойна готовност.

"Можем да си купим каквото и да било като военна техника, но в системата на военната авиация най-важното са хората. Ние излизахме от Военно-въздушното училище с трети клас на квалификация и над 300 летателни часа. Можехме веднага да изпълняваме бойни задачи, сега не е така. Новата авиационна техника изисква по-висока подготовка и практика на хората", обясни полк. Недялков.

Той изтъкна, че изтребителите F-16 са с много големи способности и заедно с тях трябва да имаме не по-малко от 30 подготвени пилоти. Иначе просто сме си купили експонат, а не бойно средство, отбеляза професорът.

Според полковника у нас все още не е ясно какво трябва да представлява българската войска като нива на способности.

"През 2004 г., когато сме се присъединявали към НАТО, незнайно защо хиляди единици бронирана техника са били унищожени или разпродадени на безценица. Безхаберието трябва да приключи и да поставим въпроса каква войска трябва да брани териториалната цялост на страната. Тези 3000 или 6000 натовски военни могат да представляват символична част от защитата на българската територия", каза още полк. Недялков.

Той смята, че България е удачно място за мирни преговори и ще бъде престиж за държавата.

"Трябва да вземем инициативата и да предложим подобна възможност. Това изисква голяма подготовка", подчерта полк. проф. Димитър Недялков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВатенкаА чии деца ще умират на фпонтовата линия за България?
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро иска да ни вкара във войната днес. ОСТАВКА!
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя по е в час със самолетите ,Недялков има самолети на хартия от хамирика ,но са болни от ковид и не могат да дойдат тук )
32
10
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
При положение,че сме се докарали да сме без самолети,не виждам друг вариант освен самолети на НАТО да охраняват небето ни.
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е положението в новия военен блок в който участваме.Нито едно изнесено производство в нашия ВПК, нито едно ново средство за ПВО, нито за Авиацията ни. За сметка на това изкупуват на мин. цени всичко което все пак още произвеждаме и продават с надценка в всички конфликти от последните години.И за капак внасяме годишен членски внос.Това не е равноправен член, а клиент.За капак, ако елита ни предаде С300, нямам думи.
30
1
 
12
 
! Отговори
Леля Пена преди 2 години
СРАМ Е,ЧЕ СТЕ НИ ДОКАРАЛИ ДО ТАМ - ВОЕННИ,ПОЛИТИЦИ И Т. Н. СЕГА ПЪК НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ИСКАТЕ. НЕВЪЗМОЖНОТО И ВЪЛКА СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО.ХИТРАТА СВРАКА И С ДВАТА КРАКА...........
29
4
 
14
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА преди 2 години
СРАМ МЕ Е ЗА ТЕБЕ, НАГЛЕЦО ! нашите 7 самолета могат да издържат до час въздушно нападение, *** !!!
28
8
 
16
 
! Отговори
Ghost преди 2 години
И мен ме е срам от Радев , но какво мога да направя...
27
0
 
17
 
! Отговори
Bob преди 2 години
Срам е хората които дават клетва, че ще защитават родината се продават на други.. Това мисля, че е доста по-сериозния проблем.. Но не искат да го обсъждат, защото те се продават..
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Срам, голям срам!" каза Щирлиц и се разписа за заплатата
25
11
 
9
 
! Отговори
Гост преди 2 години
В България има толкова много неща от които да ни е срам, че ако почнем да ги изреждаме няма да стигнем до въздушното пространство. Ето на, мен например ме е срам, че огромна част от офицерите ни ще ни продадат за рубли при първа възможност.
24
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като избираме за президент зелен чорап, който е работил и работи единствено в полза Русия, какво се чудим !
23
10
 
11
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Срам или не - нашите продажници ни докараха дотам. Не стига че имахме второ качество руска военна техника(с липсващи важни модули, като стабилизатори за стрелба в движение) ами и тази техника не се поддържа и не се инвестират средства за модернизация. Но дори и техника да имаме, то с продажни рускозависими политици армията пак няма да стане боеспособна. Вижте само Турция с шепа дрони как помогна на Украйна. А ние защо не си купуваме? Защото Русия не иска... и нашите патриоте само пляскат
22
7
 
3
 
! Отговори
Ватенка преди 2 години
До Анонименкое точно са съсипали, че преди това има 3 фалита и една огромна армия, която само е стояла за украса, а и за получаване на едни пари там.
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А помните ли как се пъчеха краварите, за да се снимат до *** ни самолети, ракети, бронетехника? Като победители в 3-тата световна война. И нямаше по-надути и надменни от тях. Някакъв хамерикански *** опитваше да се зъби на полковник. Беше гнусно.
20
6
 
10
 
! Отговори
Ватенка преди 2 години
Голям срам е да си в съюз, който е за военна помощ и да не се възползваш от него. Идеята на НАТО е такива страни като нас, който нямат пари за отбрана да се възползват максимално от това, а не като се наложи да пращат български деца, които не са виждали оръжие на фронтовата линия и да умират за секунди.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20: Те, политиците, никаква работа не вършеха. Даваха разрешение на вятъра да духа, ама когато не ги мързеше. Иначе топяха наляво и надясно - кой с коя спал... Затова пък последни ги съкратиха като едни от най-ценните кадри.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям срам е също да сте марионетна държава и да нямате собствено мнение, ама ето на.
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армията ни беше унищпжена откакто в поделенията се появиха офицерите по политическата част
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не срамно да пратиш миг-29 на ремонт в русия и да вземеш едно куфарче с пачки. Нали и президента е правил така, значи не е срамно