Газът от Азербайджан скоро може да тръгне към България

Джейхун Байрамов разговаря с Теодора Генчовска
Обновена: 31 май 2022 19:26 | 31 май 2022 15:20, Росен Стойчев
35
Газът от Азербайджан скоро може да тръгне към България
Снимка: БГНЕС

 "Енергетиката е в основаната на икономическите отношения между нашите две държави. Както беше договорено, ние ще доставяме природен газ в продължение на 25 години".

Още по темата
Това  увери външният министър на Азербахджан Джейхун Байрамов, който е на посещение в България, съобщи Дарик.

Той изтъкна, че България е един от трите получатели на азерски газ в Европа.

"Ние сме сигурни, че интерконекторът между България и Гърция ще бъде завършен и по него страната ви ще започне да получава суровината. Това ще даде голям принос за вашата енергийна сигурност. Нашата страна и партньорие ни са изпълнили своята част от договора на доставка на газ за България, Италия и Гърция, изграждайки Трансадриатическия коридор. Но, за да стигне до вас този газ, трябва да бъде завършена връзката България-Гърция. Когато това стане ние имаме готовност да започнем подаване на договорените количества в пълния им обем. Така, че всички очакваме завършването на този интерконектор, вероятно втората част на тази година ", категоричен беше външният министър на Азербайджан.

Това стана ясно след среща с българския първи дипломат Теодора Генчовска.

"Уверих моя колега, че източниците на диверсификация и доставка на енергийни ресурси е сред приоритетите на българското правителство. Напомних, че очакваме скоро да приключи изграждането на газовата връзка с Гърция, за да може в пълна степен да реализираме договорените с Азербайджан количества природен газ за България", обяви българският външен министър в разговор с медиите.

Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Джейхун Байрамов каза още, че сега още събират магаретатта и гюмовете...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то и във държавната азарбейджанска фирма участие има Русия , какво лъжете
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и да тръгне са малки количества , киро цяла европа си прави оглушки на призивите на сащ и си купува газ от русия ти най големия лакей на американците , като ти знаем амбулатното ниво за някоя комисонна драпаш
23
4
 
8
 
! Отговори
до умниците и Умника преди 1 година
Ако беше война, Украйня нямаше да я има !Всичко щеше да порължи не повече от 2-3 дни втълпи си го в празната глава !Там все пак има мирно населения и Русия не разбомби както ФАЩ !Нарича се точно военна операция защото вътре има мирно население и Русия няма за цел да погибва мирни жители. Единтвените хора които, могат да го направят те се знаят..Няма да назовавам имена заради това че ще ми изтрият коментара . !
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То газ че има бря, кой лъже така ) от сащ ,Гърция ,Турция ,Азърбайджан ,газ да искаш ,оставки на пп и коалиция ,мошеници и лъжци
21
4
 
8
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Мдаа..може да тръгне! Но също така може и да НЕ тръгне!Като се замислиш това е голяма новина..
20
14
 
7
 
! Отговори
до умниците преди 1 година
Маскавчаните нямат шанс да сгазят азерите. Те в Украйна претърпяха пълен неуспех, тази Огромная и Могучая, пък камо ли при азерите. Там ще ядат още по-голямо дърво, отколкото в Украйна и те си го знаят и за това не си и помислят да припарват там. Неслучайно азерите наричха ставащото в Украйна с думата 'война' още от самото начало на войната.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, че все пак се работи 10г по този проект. Да имаме алтернативи. Ясно е че вбъдеще Азерите, ще увеличат капацитета на тръбата . Според мен и Израел рано или късно,ще поиска да продава . Въпреки че сега се прави. Явно си оправя вътрешни проблеми.
18
8
 
4
 
! Отговори
кики преди 1 година
До ники Азерите,веднага след разпада на измислената държава сессесерее си продадоха 70 процента от находищата на РУСКИ фирми.Затова руснаците не ги сгазиха,когато нападнаха Арменския анклав.
17
13
 
8
 
! Отговори
ники преди 1 година
Азерите нямат общо с московските изнудвачи. Азерите бяха една от малкото държави, които говориха за войната в Украйна, не както всички останали бивши СССР страни, за военна операция. Азерите скоро ще изместят Могучая като основен доставчик на газ в региона. А рублолюбите газ пика*т.
16
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Какво ви е виновен Кирчо за интерконектора? Питайте ония *** от Банкя защо го бави 12 години. Аз мога да ви кажа защо. Защото се е договорил с Путин да лапка парички, а ние да купуваме само от тях е това е :-)
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азерската газ е под владението на РусияТова за сведение на чалгопитеците.
14
11
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Мале, малеПутинофилите тук ще се спукат от яд. Корабите на Кирчо ще дойдат и азерския газ ще потече към България, тотално ще сменим доставчиците и те ще се самоубиват ритуално пред съветското посолство :-)
13
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано не го чакаме като самолетите Ф-16 и да не е на хартия...
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е прекрасно ама основната тръба е договорена за други държави
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чумавата Генчовска ни излага с грозотата си. От ИТН да помислят по въпроса
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и да НЕ тръгне. Корабите на Киро дойдоха ли или сега хамериканците ще ги строят, после ще ги пълнят газ и по някое време след години МОЖЕ и да дойдат.
9
4
 
5
 
! Отговори
Каква е цената преди 1 година
гриндер? Колкото "евтиния" хамерикански газ ли е? А комисионната ти?
8
0
 
7
 
! Отговори
Енергия преди 1 година
Прав си за това, че всичко може. На мен също ми омръзна от противоречива информация, започваща с може. Както всяко правило, и това си има изключение. А то е, че не може баба ми да стане мъжка, просто защото ще трябва да и казвам дядо. Между впрочем, нямам жива баба.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарим на строителите на интерконектора за голямата бързина с която го строят.