Велев: Чакат ни 30-35% инфлация на годишна база

Това ще се случи, ако няма компенсации за бизнеса занапред
30 юни 2022 13:38, Йоана Цонева
28

Има ли все още шанс бизнесът да получи компенсациите, за които настоява? Работодателите излязоха с остра позиция за отхвърлянето на предложенията за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията на вчерашното заседание на бюджетната комисия.

Тези проблеми трябва да бъдат решение, защото иначе това събрание и всички вътре ще станат непотребни. Това правителство с този премиер ни излъга два пъти - в средата на март и май, че ще намерим заедно средносрочно решение, както другите европейски страни, за компенсиране на свръх високите цени на електроенергия. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му при нас сметките са по-добри от в другите европейски страни, а причината, че не се търсят решения са или некадърност, или желание да се крадат парите на хората.

"Ако няма компенсации занапред, цените в магазините ще скочат още веднъж, два пъти, тоест 30-35% инфлация на годишна база. Това ни чака - обедняване, изпепеляване на спестяванията, загуба на конкурентоспособност на индустрията и на работни места", смята Велев.

Той информира, че са дадени разчети на всички депутати.

"Правителството не внесе предложение, както бе обещано. Внесохме го ние. Припознаха го почти всички парламентарни групи, внесоха го. След това БСП и "Продължаваме промяната" го оттеглиха. При гласуване в комисии коалиция не подкрепи предложенията на ГЕРБ, ДПС. Сега ние оставаме един ден преди 1 юли, при цени от порядъка на 600 - 700 лв. за мегаватчас, без програма за компенсиране", информира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него при компенсиране на цените по схемата, която те са предложили, в държавната енергетика за годишен период ще остане печалба от 1,5 млрд. лв.

Велев отбеляза, че това е 5-7 пъти повече от обичайна година, а ако не се прави компенсиране, печалбата ще е над 5 млрд. лв.

При въпрос дали са получени компенсации за последните два месеца, той уточни, че за май те са получени, но че е още рано да се каже за юни.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази зима ще е доста интересна
24
0
 
0
 
! Отговори
Драйфус преди 1 месец
Този като го видя и винаги ми се драйфа. Един от най-противните и продажни натегачи.
23
1
 
4
 
! Отговори
опала преди 1 месец
Кво ви пука , нали искахте промяна . Заслужихте си я .
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде стига бе мрънкало,само мрънкавш и нищо насреща.Иначе заплатата вървии съдружията също.Какъв е резултата от работата ти?
21
0
 
0
 
! Отговори
Бай Хъ преди 1 месец
От де толкоз пари би Гринго?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали това е целта? Да смажете средната класа. Следва CBDC
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
изпуснал е някоя цифра отпред - 1,2,3...
18
1
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
НЯМА страшно велев според тебе тука със 700лв се живее по добре от колкото с 1500евро вГермания тъйче кво мисли такъв продажен индивид не ни интересува
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един пазар се саморегулирал, саморегулирал, регулирал.... и накрая го и3дyxaли потребителите.Хич не ми харесва. Всички само отчитат инфалцията 15 -20, 30% вкарват ги цифрите даже в бюджета, и като ги напишат мислят си, че работа вече е свършена. А никой не се бори реално с инфлацията.
16
1
 
13
 
! Отговори
Eee преди 1 месец
Кво стана с пазарната икономика и дето пазара сам се регулирал?Излиза, че няма такова нещо.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12 - Не е, ама има силни лобита. А и ако остави някои фирми да се сринат, нови няма просто сппонтанно да попникнат от земята и да наемат стотиците хиляди безработни ...
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комсомолският секретар Велев, назначен за милионер пак се изживява като бизнесмен.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като дойде време да се прави нов блок в АЕЦ. Бизнеса ще си дадът ли печалбата безвъзмездно на АЕЦ-а ?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бизнеса си повишава заплатите, прави печалби с порите от нашите данъци с които го компенсират егати нахалните. Държавата не е длъжна да плаща за некадърното управление на определени филми. За тази 1 година какво са направили да си подобрят енергийната ефективност ?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, чакам да фалира някоя фирма 2 години и да я купя и няяяма. Уж, ковид, уж инфлация...всички плачат никой не продава като фалирал. Продават, ама като преуспели и се питам: Имаше ли Вуте капа или немаше?!
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера ми носят литър айрян кана за 6 лева, а чаша айрян е продават за 2. В него каква надценка са си сложили, при положение, че кофичка кисело мляко е 1 лев и останалото е вода. Продават с по 500% надценка и само плачат. Две кюфтета с картофи 10 лева , при себестойност 2 лева, ами стига сме им плащали и тока и заплатите на алибеговци и яхтаджии. Шефа на транспортна фирма пък си купува бугатита за по 2 милиона иначе само плачат
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много нагли... Досега бяха им намалили ддс-то за бирата и им плащаха 60% от заплатите, пък бирата стана за една година от 2 лева българската, на 4 лева ... Това си е 100% увеличение при положение, че държавата им плащаше и част от заплатите и част от тока и ддс на ресторантьорите
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги закръглим на 50%.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали сме във валутен борд докога ще се надуват цените от изкуствена инфлация, която е в пъти по висока от другите държави на ЕС и спекулация??????
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе да питам, жената дето навлезе в дестска площадка с джипа може ли да я компенсират втори път, след като общината щяла да покрие щетите и е глобена само 20 лв. и утре ще кара там където детето ми пресича за училище, та това ви е държавата.