МФ: Заради кабинета на Борисов са намалени средствата по ПВУ

Преизчисляването не налагало на този етап промени
5 юли 2022 16:34, Петя Славова
48
МФ: Заради кабинета на Борисов са намалени средствата по ПВУ
Снимка: БГНЕС

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него. Това заявяват от МФ в отговор на изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днес, че правителството и служебното правителство са провалили Плана за възстановяване.

Днес г-н Бойко Борисов заяви: "Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност". Министерството на финансите е напълно съгласно с определението "некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Още по темата

В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки.

Преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Не им се сърдете на копейкаджиите ! Те само това могат, да заливат с помия и евтин цинизъм! Техните изтъркани клишета са само за по-атрофиали мозъци от техните! С това си изкарват хляба!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уравновиловка и централизирана пазарна икономика в действие. По същия начин се провали социализмът.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете какви закони ще променяте за тези пари!!!Може и да не им се иска на хората да са на "свободен" пазар на електроенергия, особенно като виждат цените за фирмите в последните 6 месеца. Милиарди сме виждали как "усвоявате", но балъците дето си мислят че са подарък намаляват.
40
10
 
2
 
! Отговори
Един там преди 1 месец
Господ ще те съди теб крадец долен!
39
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко, ти за кадърен ли се имаш, малка България намаля с 1 милион през твойте управление, но Пеевски, Доган и разни твой близки, станаха доста по-богати. Те със сигурност са много доволни от твоето управление, за това те да си те избират, аз няма.
38
4
 
6
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 месец
За мен Бойко Борисов и неговото управление е виновно за смърта на динозаврите.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе,Да! Това киро тъ пото или пе..то кокорчо го казва
36
1
 
9
 
! Отговори
Винету преди 1 месец
До 23. Нещо си объркал сметките. В тия 12 годинки слагаш ли година и три месеца управление на БСП и три служебни кабинета?
35
2
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Ами като касае това преизчисление всички държави от ЕС какво пак Борисов ви е виновен бе, кютуци? Как пък всички все с един и същи номер излизате - другите.
34
12
 
10
 
! Отговори
Отчето преди 1 месец
Борисов е толкова грешен ,такъв непокист и недостоен човек, че ще повлече и семейството си и народа си към нещастие!
33
1
 
5
 
! Отговори
Намирчевхарема преди 1 месец
драскайте жабета, че след изборите сме аут-Кирил ни изкупи и нас и итн
32
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банкя$нският крадец винаги приписва своята простащина на други, че да изглежда по_малко ***, ама не става само така, трябва и акъл.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управниците ни са продукт на системата, а системата ние продукт на външни обстоятелства винаги ,затова не сме велика сила, а територия , като кюрдите примерно, ако не е бил 'агресора' Русия въобще нямаше да водим подобни разговори дори , а като си плюем дори и слабите управници, ще ни се наложи да 'любим' чужди, впрочем това и правим , поведенческата психология не ни е понятно как да я изпозлваме в наша полза все още като народ
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хах - още има останали *** на Тиквата, които да го защитават и дращят, ама вече са съвзем малко калинките защото една голяма част си заминаха. За съжаление така са се окопали някои калинки ще тръдно ще ги изчегъркаме, ама и техния ред ще дойде - ЧЕГъРК, ЧЕГЪРК
29
7
 
4
 
! Отговори
хи-хи-хииии преди 1 месец
Ан те такаааа, а пък Боре Способния все се хвали, че е най-добрия и незаменим!
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен гербер преди 1 месец
Добре , че е Борисов ,за да съществуват един бюлюк партии на основа манипулациите на черепа
27
8
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
АЗ СЕ ЧУДЯ И СЕ МАЯ ДЕ ЩЕ МУ ИЗЛЕЗЕ КРАЯТ С ТЕЗИ ХАРВАРСИ ВСЕЗНАЙКОВЦИ ДЕТО НИ СЧУПИХА ДЪРЖАВИЦАТА ЗА ЛИЧНО И РОДНИНСКО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ И НАХАЛНО СЕДЯТ ПО КАБИНЕТИ КАТО КОРНЕЛИЯ НИНОВА НАПРИМЕР!
26
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес цял ден ли ще ни облъчвате с протоватата и глуповата мутра на банкянския крадец.
25
13
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 1 месец
Рублите ви ги даваха на вас - троловете на ГРОБ. Вижда се по коментарите, че рязко спаднаха тези в защита на крадливата банкнянска мутра, подарявача на кученца.
24
6
 
17
 
! Отговори
Кънчо преди 1 месец
Абе тия дето плюйте баце..вие май имате къса памет !? Вие сещате ли се колко пъти този план беше връщан за преработка, щото имаше неточности и откровени тъпотии ? Аз се сещам за поне 3 пъти...цяла Европа ни се смя, че близо една година не можем да напишем план, дето първокурсник в икономически университет пише за курсова работа. Харвард марвард..плана не могат да напишат, а гърците и др страни вече изхарчиха парите от тая програма. После баце бил виновен....голям майтап сте бе хора..