Хотелиери от Слънчев бряг получили по-малко пари за бежанците

Програмата за настаняването на украинци била заложена с проблеми
Обновена: 1 сеп 2022 14:32 | 1 сеп 2022 14:22, Камелия Цветанова
14
Хотелиери от Слънчев бряг получили по-малко пари за бежанците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Екип на министерството на туризма, воден от министър Илин Димитров и заместник-министър Ирена Георгиева, проведоха спешна среща с представители на хотелиерите от к.к. Слънчев бряг, за да ги запознаят в детайли с проблемите по отчетността на програмата.

Елена Андонова и Силвана Павлова поставиха въпроса със забавянето на средствата за хотелиерите, както и с разминаванията между помощите, които мнозина собственици на места за настаняване са очаквали, спрямо по-малката сума, която са получили.

„Когато има проблем, е добре той да бъде поставен на масата, да бъде посочен отчетливо, ясно и открито и след това да се очертаят конкретните стъпки за бързото му разрешаване“, подчерта министърът на туризма д-р Илин Димитров пред представителите на хотелиерския бизнес.

 Той ги увери, че държавата ще изпълни поетия ангажимент към хотелиерите, настанявали украински бежанци, уточниха от пресцентъра на МТ.
 
Министърът обясни, че от самото начало програмата е заложена с много проблеми и с методология, заради която отчетността е много трудна. Забавянето и несъответствието в сумите се дължи на обективни фактори като липса на данни в някои от регистрите и системите, погрешно въведени данни, грешна обработка.

Заместник-министър Ирена Георгиева, която от самото начало ръководи процеса по администриране на хуманитарната програма в помощ на бежанците от Украйна, разясни огромния обем от работа, който е извършен от Министерството на туризма, за да се проверяват и сравняват ръчно данните, подадени от хотелиери, МВР и по други канали, от една страна, и наличните в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), от друга.

„Целта ни е да бъдем достатъчно прецизни, макар и с цената на известно закъснение, защото обработката на данни, част от които липсващи, е процес, който изисква време. Това е изключително важно да се направи, за да не създаваме излишни проблеми именно на хотелиерите, когато стигнем до момента да се одитират европейските средства, с които се разплащат програмите“, каза тя.

Министерството на туризма се ангажира да направи всичко възможно като организация, за да се изплащат суми на хотелиерите всяка седмица или поне няколко пъти в месеца.

„В момента се изчистват безспорните суми и ще въведем регулярни плащания“, каза министър Димитров.

По думите му всяка една спорна сума ще бъде проверена индивидуално и от комисия. „Ангажираме се да предоставим детайлен отговор защо плащането е в съответния размер, а при нужда, то ще бъде коригирано. Държавата трябва да покаже, че е добър и надежден партньор“, подчерта министър Илин Димитров.

В началото на ноември, когато се очаква плащанията да са приключили, в периода 1-10.11 ще могат да бъдат подавани жалби от всички, които смятат, че има разминаване в сумите, които очакват и които са получили по двете фази на хуманитарната програма.

На срещата беше подчертано още веднъж, че Министерството на туризма само администрира помощта, участва в обсъждането на мярката и очаква през следващата седмица на ниво Министерски съвет да бъде взето решение в какъв вид и докога помощта ще бъде продължена.

„Министерството на туризма настоява за удължаване на мярката и прилагането й в подходящ вариант, защото разбира колко е важно нейното значение за туристическия сектор и за работещите в него, но и ще се съобрази с решението на Министерския съвет и наличните средства в бюджета“, заяви министър Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Шопендар преди 1 година
Изберете си ги пак Кирчо и сие,за да си получите. и останалите пари,може да ви пуснат и нещо отгоре,я обещание,я ***
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се оплачат на арменския поп..
7
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Да сезират архиепископ Датев Акобян - в Бургас вече повече от две години няма компетентен служител заради конфликта между Епархийски съвет и духовенството. Работната виза на свещеник Похос Микаелян не беше удължена.
6
0
 
6
 
! Отговори
петър преди 1 година
Хахахха
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хотелиер можеш да наречеш някой, който 5 години е учил тази специалност в УНСС например. И има такава диплома. Това, че си 200 кила плешив тиквундер с ланец не те прави хотелиер. Да минеш 3 метра и да плеснеш заготовките от фризера не те прави готвач. Каквото повикало и такова се обадило. ВИЕ сте ги викнали укрите във вашия имот и сте си мислели как държавата ще ви плати? Държавата за повечото от нас е майка, ама може да бъде и мащеха. Нищо де - кебапчетата от метро и догодина ще ги продадете.
4
1
 
16
 
! Отговори
мак преди 1 година
Ще ги дундуркаме. Да не бяха ги приемали, ама 40лв са голямо изкушение, нали. Да се оправят както могат.
3
9
 
14
 
! Отговори
Джоко преди 1 година
Сега пак гласувайте за онези Ко'пелета с фалшивите дипломи от хАрвард!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храни укър, да може хотелиера да си купи нов жип, че после да те гази... Идеална държава е Блъxapия, само да не си българин...
1
0
 
20
 
! Отговори
HelpKarma преди 1 година
Да спасим родните хотелиери. Изпрати СМС с текст DMS SaveHotel. Цена 80лв. Без ДДС