Пеканов: Малките шансове за кабинет може да попречат за еврозоната

Поддържа предварително определената дата
4 окт 2022 15:55, Росен Стойчев
16
Пеканов: Малките шансове за кабинет може да попречат за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Слабите шансове на България за съставяне на правителство след неубедителните резултати на изборите може да попречат на целите ѝ за приемане на еврото, каза вицепремиерът Атанас Пеканов в интервю за Bloomberg.

С третото най-ниско ниво на дълг в ЕС и история на ниски фискални дефицити, България отговаря на повечето формални критерии за присъединяване към еврозоната. Но банковите проблеми в миналото и скандалите за пране на пари в балтийските страни повишиха скептицизма сред държавите членки относно приемането на нови членове.

Въпреки че поддържа целевата дата 2024 г., Пеканов каза, че политическата безизходица може да усложни пътя на България към присъединяване към единната валута.

Още по темата
Ден по-рано гласоподавателите създадоха парламент без ясно мнозинство, циментирайки фрагментиран партиен пейзаж на четвъртите избори в балканската нация за по-малко от две години.

Сътресенията оставят празнота, която е запълнена от временното правителство, което няма политическия мандат, необходим на най-бедната членка на Европейския съюз, за ​​да преодолее пречките за приемане на еврото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Еврозоната е най-хубавото което може да се случи на България, след влизането в НАТО!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти никой не се интересува от Еврозоната точно в момента.
12
1
 
2
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Несериозно е да се говори вече за еврозоната в таьи ситуация. Такава няма да има . Радевите правителства е пегребаха, а тоя просто прехвърля вината за това някъде в бъдещето. Нека отговори оставят ли България в дългова криза и нарастваща инфлация- Да. Ако беше стабилна товс дали има или няма кабинет не би имало значение. Само лъжци от Радевите слуги.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе каква Европа какви 5 лв ?!?! Тука се краде като за световно народа мизерува и бяга по чужбина тия само ни дрънкат глупости .като се оправи ДЪРЖАВАТА тогава всичко друго!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ни загуби две години. По-добре да си гледа маникюра и кремчето против акне, пък сериозните неща да ги остави на можвещите.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврозоната е за богатите.Такива като Бойко,Гешев,Горанов и цялата шайка,обогатила се около тях.Те затова толкова натискат да сме влезли в клуба на богатите.Само че беден народ не е за този клуб.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересува еврозоната.Безпринципни коалиции няма да правим.Точка!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти си един от броящите се на една ръка хора, които са достойни за премиер. Но знаем, че не искаш и това е разбираемо.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де късмет!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали искахте Промяна?
4
0
 
5
 
! Отговори
дано, дано! преди 1 година
Поне един положителен ефект да има от правителствената ни криза. Упражняващите се да обясняват колко хубаво ще бъде еврото за България удобно изпускат основен фактор, който ще ни такова таковата - манталитетът ни. Страна, в която около празници надуват до пръсване цената на храните и всички останали тематични стоки няма как да прокопса при минаването от лев към евро. Тогава наистина би се гладувало!
3
1
 
9
 
! Отговори
margarita преди 1 година
"С третото най-ниско ниво на дълг в ЕС и история на ниски фискални дефицити, България отговаря на повечето формални критерии за присъединяване към еврозоната."...и това ли да разсипеме, бе, Пеканов....Дай Боже, никога да не пристъпим прага на еврозоната!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
народа некой питал ли го е дали иска еврото... аре, къш...
1
1
 
9
 
! Отговори
Стига бе, преди 1 година
... кого лъже? Не толкова шансовете за кабинет, колкото зверската инфлация която ни натресохте! И какво стана с Плана за възстановяване, върху който се упражняваш от миналата година ? Ще правим ли батерии за един-два милиарда?