Американското посолство ни финансира за въоръжение

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително
7 окт 2022 16:52, Йоана Цонева
98
Американското посолство ни финансира за въоръжение
Снимка: БГНЕС

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България. Това финансиране е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса в този критичен регион.

Това съобщават от посолството на САЩ в България.

Това чуждестранно военно финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия.

За допълнителното финансиране се отчита приноса на страната като домакин на многонационалната бойна група на НАТО, която е важен елемент от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. Отчита се и предоставената "ценна хуманитарна помощ" за Украйна и предоставеното убежище на десетки хиляди украински бежанци.

Още по темата
От посолството цитират думите на посланика на САЩ в България Херо Мустафа: "Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност.".

Изявлението на посолството у нас идва часове след като излезе новината, че служебното правителство в последните си дни от мандата е поискало оферта за закупуване на изтребители "Грипен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нищо не искам от сащ само по бързо да се махат от родината ми в нато и ес смебез референдум само неприятности ще имаме с тях искаме мир на балканите ичерно море всички чужди воиски да се изнасят незабавно
87
0
 
3
 
! Отговори
Иббк преди 1 година
Америка дават пари, за да си купим американско оръжие. Какво лицмерие!
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бихте ли прочели статията моля! В нея ясно пише, че това са пари за НЯКОЛКО държави от региона, сред които и България. Заглавието ви подвежда да си мислите че дават 40 милиона, а то я има милион, я няма.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пази си от даровете на байДъннайците!
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 милиона за НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ, сред които и България. Хайде да бъдем точни. И не, не искаме пари, които ще ни засължат утре да пращаме мъжете си на фронта срещу Русия. Искаме си само това, което вече сме си платили. Искаме си самолетите. Нищо повече.
83
0
 
1
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 89 - Не два, а 3 милиарда за картинки на изтребители модел 73-та година. Които Боко тиквата предплати за да не може някой да разтрогне сделката. И картинките трябваше вече да са тук, но неустойки не са предвидени. А сега Боко тиквата е първа политическа сила - не си ли заслужават съдбата всички тези? Малко им е? По-скъпи горива и по-високи лихви и инфлация. Ако може и в една войничка да ни вкарат, че да понамалеят жилищата малко, че доста хора си накупиха и нека пак ги избират.
82
0
 
2
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Аз доколкото си спомням помощта им включваше предимно заеми които можем да изтеглим и тези 40 милиона, които дори за един самолет модел 1973-та година (като. F-16) не стигат. Не съм сигурен колко струва един танк, а на колко се оценяваха Р-400 дето ги нарязахме за чужд кеф? Там колко платиха господин Паси? А реакторите които можеха да направят пълнежа за Р-400? Колко дадоха за тях? Сега вместо регионална сила сме жалка държава без подводници и самолети.
81
0
 
2
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Ние им дадохме 2 милиарда за чертежчета, сега им се откъснали 40 милиина... Стотинки.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не хванат Ту,лупа да даде неговите кюлчета злато.Ами прахосват грешни пари И Пеевски има какво да дава от онова което откраде от тръбите за потока.И Доган да даде дан.За хилядите беди които стори и хилядите изсекани гори.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако обявите война на Русия ще се бия стещу бг помнете и не само аз
78
1
 
3
 
! Отговори
Помните ли онзи виц? преди 1 година
Изброяваше се коя държава каква емблема трябва да има. За СССР се препоръчваше амурче - "Гол, но въоръжен до зъби". Сега май и ние сме претенденти за такава емблема.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мразя USA без пари от все сърце проклети сатани
76
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
С 40 милиона US долара можем да си купим 3-4 нови модерни танка с боекомплект ! Или два хеликоптера ! Нищо повече!
75
5
 
4
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 70 , хората дават безвъзмездно на България 40 млн, ти не ги искаш. Добре, ще ги откажем, но ти лично ще внесеш в бюджета 40 млн.
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мразя американци от всякъв вид и цвят без пари от все сърце
73
2
 
0
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
На мен платиха..
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези да си платят за четирите бази ! По 1 милиард годишно!
71
0
 
7
 
! Отговори
Наистина преди 1 година
Иво Христов бил прав...
70
3
 
6
 
! Отговори
Руското преди 1 година
Въоръжение е най-добро!
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама дай боже да турят отпред русомразите а ги питам отпрет те стреля Кадиров отзад крещящите орли а ви питам от кой е по готино да м ре ш.