Велкова се обяви за ръст на минималната заплата, но с малко

1 януари 2024 година е реалистичен срок за влизане в еврозоната
60
Велкова се обяви за ръст на минималната заплата, но с малко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бюджетът е финансов план на политики, а ние сме служебно правителство, което не би следвало да провежда политики. Не считаме за редно правителство без парламентарно мнозинство да предлага на Народното събрание политики, които ще имат отражение в тригодишен период. Удължителният закон запазва действието на политиките, приети от парламента с последната актуализация на текущия бюджет.

Това каза пред БНР Росица Велкова, служебен финансов министър. И изрази категоричност, че страната ни не се обрича на бедност.

"Последната актуализация на бюджета е от 1 юли тази година. Там бяха увеличени пенсиите, беше проведена политика по доходите, имаше допълнително увеличение на част от пенсиите от 1 октомври. Всички мерки, предприети за справяне с инфлацията, ще продължат да действат и през 2023-та... Миналата година също имаше удължителен закон", посочи тя.

Велкова подчерта, че в ситуацията, в която се намира страната ни, мерките и за бизнеса, и за хората трябва да бъдат строго таргетирани.

"Ако бъдат приети предложенията в Закона за корпоративното подоходно облагане, до края на годината министрите на труда и на икономиката ще предложат таргетирана помощ за горивото за ползвателите на обществен транспорт и за граждани по подоходен критерий. Помощта за цената на тока също ще бъде таргетирана. Конкретните дизайни на схемите за помощи предстои да бъдат разработени", каза тя.

По думите на служебния министър повишаване на минималната работна заплата (МРЗ) до 850 лева е изключително висок ръст.

"При всяко увеличение на МРЗ с 10 лева салдото на бюджета се влошава с 50 млн. лева. Такъв драстичен ръст на МРЗ никога не е имало, досега повишението е било със стъпка по от около 50 лева. Трябва да има ръст на МРЗ, но не с такава стъпка", обясни министърката.

Според служебния финансов министър влизането на България в еврозоната е приоритет в политиката на страната ни и изрази увереност, че 1 януари 2024 година е реалистичен срок за влизане в еврозоната.
"Ако този срок бъде изпуснат, не виждам да имаме следващ прозорец", призна тя.


60
Още по темата: Росица Велкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вземайте метлите и лопатите да изберем тая зган Начи хората да работят без пари само бизнеса се гледа и те като стъпят първо тяхната заплата вдигат ...Станахме работещи бедни пенсионерите ( няма нищо против тях ) но им надуха пенсиите да има за ало измамниците я да проверят книжките им хиляди а работниците се чудят как да си плати тока и как да се отоплява който работи нему се полага отоплителна помощ
32
0
 
6
 
! Отговори
11111 преди 1 месец
С с колко вдигнаха техните .А да те са с два стомаха
31
2
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
Спокойно тази също е на Доган човек,само дето не е ходила като тази от Народният Театър да гласува с него.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минимална заплата да е като в Румъния 1200 лева. Ние европейци ли сме или на петел долната джука. Мизерници.
29
1
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Беден и неук народ лесно се управлява,никакво вдигане на доходите на българина.Да отива да се дупчи за Ковид.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая изгладняла ми се вижда ! Да ни намали заплатите та да има за бузките - да не заслабне, значи .
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бухча
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде ги намират тези финансови министри всичките болни в акъла
25
0
 
3
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
Пълен абсурд !Минималната заплата веднага трябва да бъде над 1000 лв .Вижте в една Румъния става 1200 лв В Испания пенсионерите не плащат за лекарства Трябва оборудването в болниците да се поднови.Никой не мисли за това .Самолети няма смисъл ,много пари на вятъра .По добре дронове ,но преди това да си оправим важните неща в държавата .- Доходите .- Болниците.- Нови Линейки.- Стимулиране на младите да раждат българчета.-По добро заплащане на хората с ТЕЛК.-Енергийни пом.за всички Телк
24
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Абе май, за Велкова най добре да няма никакво увеличение. Пенсиите да не се бутат и това е. Такива като нея за нищо не стават. Иначе туй охранено лице и дебели бузи с боб не стават. Само с мръвки. Това е Велкова.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очаква се през 2023 година средната заплата да стане 2400 лева, а минималната да си остане 710 лева, което е 29,58% от средната
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МРЗ щеше да е 1300 лева още през 2019 година, ако ГЕРБ на бяха завзели властта през 2009 година.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас МРЗ трябваше да е 1200 лева през 2010г., ама ни крадат.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Румъния минималната заплата е 1200 лева.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали се сравнявахме с мамалигарите,да ама от нова година там МРЗ става 610 Евро-1202 лева!
18
3
 
0
 
! Отговори
фактите преди 1 месец
Против вдигането на МРЗ. Това ще ощети най-бедните. Вдигането на минималната работна заплата, значи и вдигане на здравните осигуровки за безработните.Да остане сегашния размер!
17
0
 
1
 
! Отговори
Велкова преди 1 месец
Да яде по-малко.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Незабавна оставка! Хасан Василев и Велкова са най-неадекеатните министри на финансите през 21-ви век!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смейте си вие, но киселото зеле и особено сокът му са много полезни. Тази размяна на реплики тук ми напомни един съфорумец, който допреди време редовно питаше "Стана ли ви зелето?" и задаваше този въпрос по всяко време на годината. Къде се дяна този чешит?
14
0
 
1
 
! Отговори
Имаш прасе -- преди 1 месец
ЯДЕШ СВИНСКО ...ИМАШ КРАВА--ПИЕШ МЛЕКО -----ТОВА Е НАШАТА КЛАСИКА !!!!!!А , С ТЕКЕЗЕСАРСКАТА КЛАСИКА----ТОТАЛНО СКЪСАХМЕ , ЩОТО НЕМА ВЕЧЕ КВО ДА СЕ КРАДЕ...ХА,ХА,ХААААА....