Радев: Газовата връзка България - Сърбия дава нови възможности за диверсификация

По думите на държавния глава това е проект от стратегическо значение
Обновена: 1 фев 2023 17:25 | 1 фев 2023 17:00, Красимир Ангелов
161
Радев: Газовата връзка България - Сърбия дава нови възможности за диверсификация
Снимка: БГНЕС

Изграждането на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" е проект от стратегическо значение, отбеляза в Костинброд президентът Румен Радев. По думите му това е поредната важна стъпка в задълбочаването на двустранните отношения със съседна Сърбия и развитието на целия регион,

"Интерконекторът е залог за бъдещето, но той е израз на волята двете страни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност, взаимно доверие и подкрепа, иновативни подходи и нови технологии", каза държавният глава, цитиран от БТА.

По думите на президента този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с Европейската комисия води до взаимно ползи. „Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна енергия", посочи президентът.

"Както успешната политика на България за повече свързаност в региона, така и въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, споразумението с Турция от миналия месец за достъп до техните терминали за втечнен газ, вече е успех и за Сърбия, защото ще получи до достъп до нови източници на газ чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море. Това е пример до какво води разширеното сътрудничество – повече достъп, повече газ и за индустрията, и за домакинствата, спад на цените, по-чиста околна среда, намалени въглеродни емисии и устойчива икономика", посочи още Румен Радев.

Той отбеляза, че България се е показала като надеждна транзитна страна. "Дори в най-тежката ситуация, когато останахме без доставки на руски газ и то рязко, продължихме надеждно през нашата територия да доставяме и този газ до Сърбия", обясни президентът.

Той припомни, че България е третият по големина нетен износител на електрическа енергия в Европа и продължава да дава надеждност за енергийните системи за нашите съседи, включително Сърбия. "България беше инициатор на предложенията към Европейската комисия за оказване на помощ за стабилизиране на енергийните системи от Западните Балкани. Благодарение на нашата инициатива, в солидарност на нашите съседи, тя вече е факт в енергийния пакет на тези страни", посочи Румен Радев.

По думите му газовите връзки в нашия регион не са просто инфраструктурни проекти – те отварят възможности и са символ и залог на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие. "Това означава сигурност, сътрудничество, диверсификация, това е пътят и ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия регион", отбеляза президентът Румен Радев.

Българският президент и държавният глава на Сърбия Александър Вучич участваха в откриването на специализирани строителни дейности по изграждането на междусистемната газова връзка „България - Сърбия" (Gas Interconnection Bulgaria - Serbia, IBS) на българска територия.

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия" ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км са на българска територия. Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

"Изграждането на междусистемната газова връзка „България - Сърбия" е поредна стъпка в системния подход на Министерския съвет (МС) за свързаност между страните и осигуряването на системни доставки на газ от диверсифицирани източници", обяви от своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов.

България поема своята отговорност да бъде гарант за сигурност в енергийния сектор, не само за страната, но и за целия регион, каза той. До края на годината очакваме газопроводът да започне да функционира, добави Христов.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Чета как Радев бил свършил повече работа за две години ??? Всички го виждаме, като влеземе в Супера! Всичко умножено по две! И това е само за две години?
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиреч пак руски газ, ама поразходен назад напред и с 5-6 посредника, на петорна цена. Да ви имам "дверсификацията".
59
3
 
4
 
! Отговори
Няма нафта, няма газ преди 1 година
Боко вече точи ножицата, да реже лентичката.
58
1
 
0
 
! Отговори
До 109 преди 1 година
Нямам идея
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дава нови възможности за ПР.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои ще са водещите на капките тази година?
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога почват Като две капки вода?
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пpaвим roлям xaиp нa gyшмaнитe cи, pиckyвaйkи бъgeщeтo нa cтpaнaтa и... Дa виgим kъge щe мy излeзe kpaя?
53
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния пример защо България трябва да стане президентска република! Президента, генерал Румен Радев свърши за 2 години повече работа от колкото Бойко за 12 години!!
52
6
 
5
 
! Отговори
ПрезидентЦереушник преди 1 година
Не знам защо някой наши тapунгеpи от контингента на седесарите, казват, че бил русофил. Нашият президонт е най-обикновен краварски цереушник. Иначе да, откриват се нови възможности с руска газ, през Турция и тука на 5 пъти по-висока цена. Защо отказаха Южен поток, да не би щото Хилари се обади на Цецо и Тулупа по телефона?
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов по телефона: "Гешев, на моста при Видин са ми задържали няква стока. Виж там, оправи работата... А на теа видински митничари ша им го набутам с 200..."Гешев отговаря: "Слушам, шефе! Ще оправя работата. Ама мен искат да ме махат от Дом 5. Може ли да дойда да живея в свинарника на твойта къща в Банкя?"
50
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Българският Президент по Конституция не му е вменено да се занимава с икономика! И така е от времето, когато правомощията бяха орязани от БСП заради Желев! Тоя на какъв се вживява и какво търси там, не е ясно ? Там е мястото на Премиера! Или и РезиЛдентът ,като Кики Лъжата,...отиде завъртя някакъв кран, и после заяви ,че е негово дело!
49
4
 
4
 
! Отговори
Фуражко преди 1 година
Сложи си феса и се надувай като парашута . Дано се приземиш в родното ти село , което е " Слънце не видело " ...
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aм'чи ra я cъpби, ga ce чeшe?
47
5
 
6
 
! Отговори
Oт kъв зop, бe? преди 1 година
3a блarogapнocт, чe oщeтявaмe cтpaнaтa и нapoga cи в тexeн интepec, cъpбeтaтa npишnopвaт eничapитe cи в Ckonиe ga ни nлюят и ga тopмoзят бълrapитe...?
46
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че ЕС минава на възобновяеми енергийни източници от слънчеви панели и вятърни електроцентрали с изкуствен интелект и на росоурс-фрий икономика с ресурси от 3D принтери, но Путин и Руснаците си живеят в някакъв паралелен свят и си въобразяват, че ЕС е зависим от Русия.
45
4
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Сърбия една шепичка застарял народец, разчита само на газ по тръби, защото няма излаз на море и няма пристанища голямата империя ха-ха. Другата империя македонската и тя . Двете уникални държави единствени на балканския полуостров без излаз на море.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе, какво стана със соларките и вятърните мелници, ЕС кога минава на соларки и вятърни мелници, в Германия що започнаха да отварят ТЕЦовете на въглища? Нали Германия беше най-напреднала в новите модерни високотехнологични ВЕИ?
43
5
 
4
 
! Отговори
Газар преди 1 година
Газът, който ще тече по тази тръба вече ще мирише на непрани зелени чорапи.
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мани ги тие газови връзки. Поискай ф-16-ските, та да има какво да дадем на украйна и дада се пъчим, че и ний сме дали нещо на света.