Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво

Ще предложи охрана на границите с финансиране от ЕС
Обновена: 9 фев 2023 11:53 | 9 фев 2023 11:52, Елка Василева
522
Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво
Снимка: архив, БГНЕС

България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика, съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в извънредното заседание на Европейския съвет.

Още по темата
Няма как да се случи, добави той. Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени пряко нашите интереси, сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето, поясни държавният глава.

По повод помощта за Украйна президентът заяви, че служебното правителство е изпълнило задачата, поставена от Народното събрание, да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска. Това е кръвопролитна война, все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа, добави той.

Украйна е във фокуса на всички дебати в ЕС, но е време една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и за възобновяването на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение.

България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата на страната им. България ще продължи да подкрепя, съобразно своите възможности, украинските бежанци, отбеляза президентът. Ще призова ЕС да използва цялата си сила и инструменти, така че да можем да водим дебата в посока за преустановяване на военните действия, каза той.

Президентът съобщи, че ще предложи пилотен проект за охраната на българската граница с финансиране от ЕС. България полага огромни усилия, инвестираме много от нашия бюджет и за инфраструктура по границата, и за технически системи за наблюдение, това се оценява. Но нашите ресурси са недостатъчни, посочи Радев.

По неговите думи в последните месеци се полагат усилия за повече солидарност и подкрепа за всички държави на първа линия по външните граници на ЕС. Охраната на външните граници трябва да бъде не само наша грижа, а на всички държави членки, представихме ясни разчети за мерките по охраната на българската граница. Все повече лидери, в резултат на нашите дипломатически усилия, се обявяват за по-силна подкрепа за България, отбеляза Радев.

Той добави, че задължително ще постави въпроса за отношенията със Северна Македония и правата на македонските българи. По неговите думи е било необходимо нашата страна два пъти да наложи вето, докато европейските партньори разберат, че има сериозен проблем.

Президентът уточни, че ще засегне въпроса за нарасналата агресия, която води до престъпления от омраза срещу български граждани.

Очаквам категорична институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите, разследване и адекватно наказване. За съжаление към момента не виждам необходимата политическа воля. Налице е разминаване между амбициите на РСМ и поетите ангажименти за установяване на демократични норми в тази страна, и реалността, в която живеят македонските българи в тази страна. Отричането на съществуване на проблем с правата на македонските българи само удължава тези проблеми, води до ново насилие и атмосфера на безнаказаност, и стимулира престъпленията от омраза. Ще призова много ясно своите колеги за повече солидарност и ангажираност с правата на македонските българи. Нека със същата енергия, с която ни призоваваха тук за ускоряване на процеса на интеграция на РСМ, ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи, призова държавният глава.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
6
 
5
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Кога най-после Радев ще се изправи и честно да си признае пред целия свят, че е един най-обикновен недоубит комунист? Целият свят го разбра, а той продължава да се върти като насапунисан шаран! Такива нагаждачи нямат място в политиката!
359
4
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 1 месец
Не позор , ами трижди ПОЗОР за България !!!!!!!
358
1
 
6
 
! Отговори
до 359 преди 1 месец
Ние, ХОРАТА не се вслушваме в призивите на пcихопати като теб. И престани да цвъкаш постове един след друг, по колко копейки ти плащат на пост а?
357
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев излъга, тъй като има доказани алтернативи на руското гориво към момента. Смятам че човек нает за работа който лъже трябва да се уволни. Тъй като смятам че Радев е нает, смятам че българите трябва да уволним Радев.
356
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев, ю ар ронг
355
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Притивен тип! Как го търпите още?
354
2
 
10
 
! Отговори
Л.РЕШЕТНИКОВ преди 1 месец
Браво, Радя!!! МЫ придем в Болгарию и ее захватим полностью! Болгария уже Россия, маленькой Россией на Балканах будет.
353
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НА МИКРОФОНА Е РЕШЕТНИКОВ, МИТРОФАНОВА И ПУТИН, СЪБРАНИ В ТРОЯНСКИЯ КОН!КАКВО ДОСТОЙНСТВО ИМА НАРОД ИЗБРАЛ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ПРЕДЛОЖЕН ОТ РУСКИ АГЕНТИ! КОЛКО НАГРО РЕШЕТНИКОВ СЕ ИЗКАЗА, ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ РУМЕН ПЕТКОВ И НИНОВА ДА СПОРЯТ,АЗ ИЗДИГНАХ КАНДИДАТУРАТА НА РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ! ЕЕЕЕ ДО ТУК С ДОСТОЙНСТВО И ЧЕСТ
352
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първата работа на следващия парламент е да премахне президентската институция. Явно преди 30 години никой не е подозирал какво може да стане, ако до нея се докопа подобно фюрерче.
351
19
 
27
 
! Отговори
Русомраз преди 1 месец
Paдеff ти не си България, пoдлoгo pycка!!!
350
20
 
29
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Оставка руско псе,хора да излезем го изгоним!Позори България ежедневно!
349
16
 
23
 
! Отговори
О неразумни преди 1 месец
О неразумни президенте, защо те избрахме лъжливо Путин робче. Не те ли е срам
348
7
 
24
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
Тоа 'що не бега у сибир да ли же на лилипутин г. за
347
6
 
19
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 1 месец
Мишка! Гръйз на руски!
346
31
 
17
 
! Отговори
Плевню ⅔ преди 1 месец
Как да не гласуваме още един мандат за РАДЕВ , единственият политик със собственно мнение .
345
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това недоразумение закопа България!! Закопава я всеки ден! Не знам как може да се нарича президент..
344
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво г-н Президент
343
8
 
14
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 месец
Искахте промяна имате я Юмрукът на Радев платените черепи неговите протежета пъпъ отровите вече 3 год управляват България гласувахте за Радев хоро играехте радвахте се на Киро и Асен ха сега да ви видя България вече не е държава
342
6
 
11
 
! Отговори
Укр. да спре р. ГАЗ преди 1 месец
Украйна да спре руския газ през Украйна. После да иска от нас санкции . Украйна само иска от другите , а тя продължава от транзитни такси на руски газ
341
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рундьо от кога взе да разбира и от ядрено гориво?