Страната ни подкрепя доставката на 1 млн. снаряда за Украйна

Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната в Брюксел
Обновена: 20 мар 2023 12:11 | 20 мар 2023 12:11, Йоана Цонева
175
Страната ни подкрепя доставката на 1 млн. снаряда за Украйна
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет "Външни работи" в Брюксел.

На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана.

Междувременно БНР съобщава, позовавайки се на дипломатически източници по предварителна информация, че България е сред страните-членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните-членки.

Още по темата
От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел.

Само шепа страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката, пише БНР.

Днес и утре Димитър Стоянов ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години.

Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана, съобщават от Министерство на отбраната.

Форумът ще стартира с дискусии на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС и с министрите на отбраната на страните-партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали уж парламенто реши да не се дава оръжие на укропитеците? Убава работа , ама българска.
144
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе къде изчезна зеленото наркоманче? По 6 пъти на ден се изказваше и все побеждаваше
143
8
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Танковете Абрамс , които още не са пристигнали в Украйна, руската дезинформация вече дадоха снимки, как били унищожени! Всички верваме на Кремъл!
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни продават суровините доста скъпо и ще си задвижват икономиките наще тарикати трябва да се пазарят да поставят условия
141
1
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
Откъде толкова стомана?
140
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танковете леопард ,от Полша вече са унищожени ,но нашите телевизии мълчат ,даде надяваме че и тия снаряди че идат на кино
139
1
 
2
 
! Отговори
@@@@ преди 1 година
Са остава въпроса от къде ще се намерят хахахахаха. Антикварни махазини , музеи итн
138
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво ,много ниско се наведохте ,слава Русия
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пленници се пише с две ен. А не като тебе.
136
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Апострофи не слагаш , кавички не слагаш доказано е.
135
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 145не нападнаха ли бандитите на украинските олигарси хората в Одеса.Хайде стига))))))Доказано е, че е разработка на ФСБ. Осъдените от Украйнски съд, след това бяха разменени за украйнски пленици от Донбас.
134
7
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 145 - ако се върнеш още назад, ще видиш, че до 2014 не е имало проблеми между руснаци и украинци. За мен Путин "засели" вежливите зелени човечета в Украйна и след това ескалира проблема. Не изключвам и ръката на ФСБ. Знаеш, че ултраси и въобще маргинали националисти са лесни за манипулиране и от двете страни. Но военната инвазия в Крим беше началото на враждата. Ако Русия толкова искаше Крим, да не им го беше давала при раздялата. Но пък украинците имаха ядрено оръжие, нали?
133
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий.А не нападнаха ли бандитите на украинските олигарси хората в Одеса.Хайде стига.
132
3
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 142 - не, на теб определено "не ти минават" тея. Самия факт, че наричаш нападнатите - ерго - жертвите в тоя конфликт "бандити" ясно показва колко си "безпристрастен". Така че, да ти кажа и на мен не ми минават тия!
131
5
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 141 - Не одобрявам действията на Щатите там, донякъде. Но да "плача" ли за Садам който обгазяваше кюрдите и ни завлече нас - българите с над 1 милиард за оръжия? Или за Кадафи който изтезаваше български медицински сестри? Или за Асад който потърси руска подкрепа срещу народа си? Не! Но следва да кажа и още, че американските издевателства не могат да бъдат "морално оправдание" на руските.
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий не искам нито руския нито американския да целувам.Аз много добре знам за,какво става на въпрос и тия точно при мен няма да минат.Да не е наш проблем,че украинските бандитирешиха да скачат срещу Русия.
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий.Е ти ми кажи американците,какво търсеха в Ирак,Сирия, Либия и Афганистан.Спести си жълтия потник,че прозира.
128
5
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 138 - ами ето в тоя коментар си личи "Червения потник". Какво дири Русия в призната от ООН Държава? А, това си бил "нейния начин" видиш ли! А утре, когато започне тук да рови, може би пак да викаме "неутралитет" щото това си е "нейния начин"?! Или направо да ходим на Орлов мост да целуваме руския ботуш? Коментарите ти са очевидно пристрастни. Има само един агресор в чужда страна и това е Русия. А цивилни в Бахмут отдавна почти няма. А руската "хуманност" вече над година я гледаме!
127
1
 
7
 
! Отговори
Lina преди 1 година
За съжаление скоро няма да са само снаряди, скоро ес ще избере да пожертва Източна Европа , ей така . Защото " помага" , но не с разговор за мир , а с въоръжаване и ескалация Иска ми се да греша, но войната е на границите ни.
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий.Няма никакви руски опорки.Това на теб харесва ли ти което става.Що все другите са виновни на украинците.А това какви си прави Русия си е нейния начин да си решава проблемите.Или на някой му е удобно Русия да е слаба.А всичко останало са лъжи.Етор ти кажа това ,което виждам.По начина по който се водят бойните действия руснаците гледат да има колкото може по-малко жертви както сред цивилните,така и сред войниците си Останалото го оставям на теб.