Петков няма да е министър, Габриел била ключът към ротационния модел

Форматът на управление не е коалиция според него
Обновена: 23 май 2023 12:14 | 23 май 2023 12:14, Камелия Цветанова
423
Петков няма да е министър, Габриел била ключът към ротационния модел
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съпредседателят на ПП Кирил Петков съобщи с пост в социалните мрежи, че няма да е част от правителството.

„Едно от нещата, които не обичах в политиците, когато бях в ролята на наблюдател, е да обясняват какви са причините за престъпване на някакво обещание. В такъв момент често се вади от сто кладенци вода, за да се обясни защо нещо е направено не както е обещано. Първо, трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам!“,   написа той.

Още по темата

Според него обаче това е най-доброто, което може да се направи в настоящата ситуация.

„Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна - аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили.  Първо, този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще е факт, но министрите остават същите. Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен - заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Така че е важно да се каже, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете“, обяснява Петков.
„Виждам че някои казват “Вие направете правителството, пък след 9 месеца може и да не подкрепите”. Не! Точно обратното - ще си спазим отговорността в тази формула и я правим, за да стигнем поне до 18 месеца в управление. 18 месеца е минималният срок за Шенген, еврозоната, работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат, ако искаме да вървим по пътя към една нормална европейска държава“, допълва той.

Според него Мария Габриел е ключът, за да може този модел да бъде конструиран.

„Тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел. Никой не се залъгва, че за да не останат само на думи еврозоната и Шенген, някой трябва да ги случи в Европа. Мисля, че дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа. Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс това да се случи. Също вярвам, точно и защото не е била в България толкова години, я прави различна от другите политически фигури, за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията“, пише Петков.

„Сега тук идва огромната критика “Вие се предадохме и сега няма как да борите корупцията”. Тук искам ясно да кажа: ако борбата с корупцията зависи от това дали Мария Габриел е в или извън правителство, това не е никаква борба. Ние ще бъдем непреклонни към всеки, който се опита да открадне и един лев от публичните средства, независимо дали този министър е от нашата или която и да е друга партия. Ние показахме вече с нашата работа с ИТН, че ако трябва да избираме да си затворим очи пред потенциална корупция или да ни падне правителството, ние винаги ще направим това, което вече направихме първия път - ще изберем да ни падне правителството. Нали всички знаем, че реалната причина за падането не беше Македония, а че изправени пред избора дали да платим непрозрачно парите за поправка на пътищата или да падне правителството, ние избрахме второто“, допълва той.

„Така че по тази линия както вие, така и всеки, който се замисля за подобно предложение, вече трябва да знае, че ние ще изберем да не сме на власт, пред това да си затворим очите пред корупцията. Ротационният механизъм дава възможност за това и в двата периода - първите 9 месеца Ники Денков може да подаде оставка, след това - всички министри също. Така че с тази конструкция, по тази тема, не сме направили какъвто и да е компромис. Ще използваме тези месеци и за да сменим правилата на управлението за борба с корупцията. Ще се борим да включим обратно всички контроли на държава с всички регулатори, които отдавна са с изтекъл мандат“, посочва Петков.
„Върнахме и обратно темата за Изборния кодекс - а тя е ключова за провеждането на честни местни избори. Ще се борим за промяна в Конституцията - там вече зависи и от другите партии. Ако искаме реална промяна обаче, трябва да има успех по тези теми и да не зависи толкова кое правителство е на власт, а реално да зависи от това какви институции имаме“, допълва той.

„Сега вече да отидем до реалния друг избор, който стои, ако не направим този механизъм - шести поредни избори. Тук не искам да изброявам всички проблеми с този вариант, но все пак ето някои реални последици от такава ситуация: 1) няма бюджет 2) губим парите от ПВУ 3) няма Шенген и еврозона 4) има разпад на държавността 5) няма реформи в прокуратурата и регулаторите 6) името на България пред света става абсолютно разбито 7) пускаме псевдо националистите да растат и хвърлят червени бои по европейските институции под предлога за поход за мир и печелят избиратели с ЛЪЖИТЕ, че щял някой да праща българи да се бият в Украйна (това между другото за всички млади хора във Възраждане - моля ви, не вярвайте на тези глупости - това никога няма да се случи)“, обяснява той.

„Приятели, това е само малка част от цената на поредни избори и винаги съм смятал, че ако човек е изправен пред дилема да избира между два варианта, които не са добри, анализът колко е лош само единият вариант и забравяйки другия, със сигурност дава ограничен анализ на този избор. И тук искам да отговоря директно на въпроса на базата на тези аргументи, как направих своя личен избор за това решение. В тези моменти, за да е свободен да вземе такова решение, човек трябва да си даде истинска сметка кои сили го движат. Аз няма да бъда част от този министерски съвет. Спокоен съм да кажа, че властолюбието не е фактор за мен в това решение. На базата на всички тези аргументи, дълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим“, посочва Петков.
„Накрая ще споделя една лекция на любим мой професор, която е и в основата на това решение. Благодаря на всички, които бяха част от неговото сглобяване и специално на Николай Денков и Мария Габриел, че бяха готови да застанат най-отпред, за да може въобще да имаме този избор“, завършва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нито е коректно, нито цивилизовано да правиш коалиции постфактум, след изборите. Това което става в момента е вид измама към електората. Затова и депутатите са с нисък рейтинг сред обществото." - точно. Като толкова се обичат, нищо не им пречи да се заобичат преди изборите. Сега някой ще каже, че такива избори се правят и в други страни. Ами и в чужбина политиците не са стока и навсякъде където има такива коалиции спада избирателната активност.
216
0
 
5
 
! Отговори
Димитрий преди 1 година
На следващите избори промяната ще я променът в политически труп. Направиха си СЕПУКО тяхна воля лошото е ще стане още по страшно.
215
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега"шъ ни оправят американците". Още като разбрах, че Габриел си е подала оставката като еврокомисар разбрах, че работата е опечена. И слуховете са верни. От известно време гледаме театър със сценаристи от американското посолство и режисьор европейската комисия. А, аз не съм фен нито на Нинова, нито на Костадинов, нито на Путин.
214
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киронаюи и нея ще раследват ,май идваи вашия ред
213
0
 
7
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
Тези хора продават България, а вие си стоите в къщи и си коментирате с надеждата, че няма да пострадате.
212
0
 
3
 
! Отговори
Тайният код преди 1 година
Не е модел . А схема.
211
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро продължава променката.
210
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кико врътна модела Герб с ротационния модел Герб.
209
3
 
5
 
! Отговори
насекомо преди 1 година
дано затрият окончателно България за половин мандат , че 35г само удължаваме мъките. Киро в теб ни е надеждата, закривай.
208
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се случва. Правителство на кирчовците чрез избирателите на ГЕРБ. Вицето Габриел е символичното присъствие на ГЕРБ, чрез к БМБ ще дирижира положението. Така кирчовците ще бъдат отговорни за всичко което предстои да се случи през следващите няколко месеца. Бог да пази България.
207
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, нали бибитковците бяха мафията която щяхте да вкарвате в затвора бе чадо?
206
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито е коректно, нито цивилизовано да правиш коалиции постфактум, след изборите. Това което става в момента е вид измама към електората. Затова и депутатите са с нисък рейтинг сред обществото.
205
2
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
До 247. А вие в кома ли бяхте по време на седем месечното управление на шарлатаните, които скапаха всичко в държавата?
204
1
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Защо ми се създава усещане, че този разгонен козел се кани да качи и Габриел на парапета?
203
1
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Ама всичките му сълзливи обяснения и обещания за промяна и реформи про100 тотално си противоречат с това, че те ВЕЧЕ УПРАВЛЯВАХА и показаха, че НЕ МОГАТ!
202
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишоци и предатели. Заминавайте си за Англия, Канада, Германия.....Егати циркаджийте
201
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малки момченца, мишлета. Борисов пак ви преметна играейки по своите правила.
200
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позор!
199
6
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Гласуваш за Прекратяваме Промяната - получаваш ГЕРБ! И как сега биха гласували за сваляне имунитета на който и да е крадлив ГЕРБаджия?!?
198
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваш за Борисов - получаваш Асен Василев. Гласуваш за Борисов - получаваш ген. Атанасов. Гласуваш за Борисов - получаваш Ицето Иванов. Честито на герберските гласоподаватели! Следващия път пак да гласувате за Борисов, мазохисти такива! Не разбрахте ли, че е кукла на конци?