Ясен Тодоров: Гешев почти не е спал след атентата, признал, че е "опрян до стената"

Главният прокурор бил "разпилян и хаотичен"
8 юни 2023 19:37, Нели Христова
63
Ясен Тодоров: Гешев почти не е спал след атентата, признал, че е "опрян до стената"
Снимка: БГНЕС

След атентата срещу него главният прокурор Иван Гешев бил "разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема". Това разказа пред ВСС зам. шефът на следствието Ясен Тодоров. Той бе призован да разкаже за емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев след атентата срещу него.

Тодоров изрази съжаление, че не е бил изслушан по първото искане за оставката на Гешев, което бе оттеглено. То бе за присъствието на израелския експерт на мястото на атентата. Зам. шефът на следствието раздаде листовки на академията, в която евреинът преподава.

"Със сигурност между 1 и 14 май не със се виждал с главния прокурор. Може би сме си разменили няколко есемеса", посочи следователят. На 4 май говорили заради бъдеща командировка на Тодоров. Тогава Гешев му разказал, че след атентата почти не е спал. Докато чакал пред ВСС, Тодоров говорил и с охраната от НСО. "Всеки от вас може да го пита и да се убеди, че това не е взрив за сплашване, а за убиване", каза Тодоров.

На 14 май в ранния следобед Гешев се обадил на Тодоров. Поискал да се видят и следователят го посетил в дома му. Там разбрал, че главният прокурор е говорил с Йордан Стоев от ВСС и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратора. Главният прокурор разказал на Тодоров, че от известно време имало натиск към него да си тръгне и му предлагали разни дипломатически постове. "Аз нямам избор, опрян съм до стената", казал Гешев.

Разказал на Тодоров, че няма да подаде оставка. Притеснявал се, че ако го направи, ще има натиск върху магистрати, за които се смята, че са близки до Гешев. Предупредил го, че след като не си даде оставката вероятно ще има изменения в НПК, така че да бъде махнат. "Всъщност и това се случи", добави Тодоров. И посочи, че Гешев се притеснявал от намаляване на броя гласове, с които се маха главният прокурор. Още тогава предупредил Тодоров, че ще атакува такъв текст в Конституционния съд. Притеснявал се обаче, че щели да го махнат много бързо, преди КС да се е произнесъл.

Гешев изразил и притеснение за близките си. Посочил, че те се намират в чужбина.

Тодоров познавал Гешев като психически устойчив човек, с подредено и организирано мислене. На 14 май бил "разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема". Тодоров го отдавал на преживяното от атентата.

Кадровиците изгледаха запис на изявлението на Иван Гешев от 15 май, когато той скъса оставката си и след това изрече израза "политически боклук. Записът беше допуснат като доказателство по искането за отстраняване на главния прокурор. Той е 45 минути. След него започват разпитите на Ясен Тодоров и Борислав Сарафов.

Изобщо не е ясно докога ще продължи заседанието на ВСС.


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Електра преди 3 месеца
Сега какво стана, спряхме да гоним предатели като Крадеф, и крадци като Цецо Белградския, Бобока и Черепа, Балеви, Веткови и още цял легион кому олигарси, ще гоним Кирето и Бойко. Разбрахте ли сега, "Кой си го избра" тоя ***, и как Галевите си ходят напред назад като разсилни, без никой да ги притеснява, защото живеем в държавата на каскетите и ушанките, а овцете блеят и гледат умно...
50
1
 
0
 
! Отговори
Имаше една преди 3 месеца
Песен: ху ю бол
49
0
 
2
 
! Отговори
Мъдорист преди 3 месеца
Театъра за Де Вилте в турски нужник с цветно население и подарени 3ки по бг език продължава с пълна пара
48
2
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 3 месеца
Тоз небръснатия шут е заврян зет и много лъже :)))
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе много плашливи прокурори бе... На Нова Година като гърмят пиратките, сигурно се крият под леглата...
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как да е недосегаем, то се оказва че по конституция той постоянно е зависим от политиците... сега е натиснат бутона ентър... виждате ли колко е независим.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
цитат служителите на НСО с нещо не са виновни те също трябваше да пострадат ... логика на макс ами пътници случайни по пътя...
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на Керелска
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е виновен Гешев,а констентуцията,която го е направила недосегаем,за да може политици да се възползват от това..Всеки се простира според чергата.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
аз пак казвам ще бъда съвсем откровен - всеки психолог знае че това се казва преди лъжата - демек аз няма да бъда съвсем откровен.
41
1
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 3 месеца
Ти си за 4-ти км! ПроЗтт като ***
40
0
 
4
 
! Отговори
Правен лупинг преди 3 месеца
Тия с изтеклия мандат махат тоя с началото на срока на мандата...
39
1
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 3 месеца
Много интересно разбойниците бизнесмени, банкери и "непорочните" политици задружно, методично и усърдно работят за свалянето на главния прокурор. Новия морал е традиционно подкупен и или купен. Глашатаите за съдебна реформа са рядко непочтени, продажни Ентелекти. Трагедия, корупция, зависимости
38
1
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Мен кире ме обиди няколко пьти като взе да прави - реформа с шиши и баце
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 18за бунището сте тролченцата хахаха там работите на бунището на медийната среда
36
5
 
6
 
! Отговори
Народее? преди 3 месеца
Гешев сили и кураж от нас обикновените българи!Дръж се !Ти си ни последната надежда !Бий по тия престъпници и мафиоти!И техният ред идва!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гешев, Боко, Пеевски, Кирчо и Кокорчо ви обаждат яко отзад. Доживотен затвор за тия и никаква власт
34
3
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 3 месеца
Не се съди ,а се изпраща където му е мястото...на бунището на историята.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе балоци, събудете се и им искайте на тези по 20 г затвор
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съдия Магдалинчев е на топ ниво и пример за анализ на магистрат