1 януари 2025 г. - целевата дата на правителството за приемане на еврото

Парламентът ударно приема ключови закони
Обновена: 24 сеп 2023 10:16 | 24 сеп 2023 07:45, Камелия Цветанова
235
1 януари 2025 г. - целевата дата на правителството за приемане на еврото
Снимка: Pixabay

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания проект на правителствения сайт strategy.bg, предаде БНР. Промените се правят в постановлението на Министерския съвет за създаване на координационен съвет за подготовка на ни за членство в еврозоната, а срокът за изпращане на становища изтече снощи.

Страната ни изпусна предишната целева дата за въвеждането на еврото у нас - 1 януари 2024 година, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в еврозоната през февруари.

Официалният довод бе, че не са изпълнени необходимите законови промени, което бе продиктувано от политическата криза тогава. Въпреки че голяма част от необходимите текстове бяха внесени в парламента, липсата на съгласие между политическите сили доведе до забавянето им и разпускането на предишното Народно събрание без краен резултат по тези текстове.

Настоящият парламент обаче ударно приема ключови закони, които трябва да бъдат готови до въвеждането на еврото. През седмицата Европейската централна банка даде позитивна оценка и на новия закон за БНБ с технически препоръки, които ще бъдат обсъдени с Министерството на финансите преди финалните текстове да бъдат предложени за гласуване от правителството и след това от депутатите. Законът трябва да влезе в сила в момента, когато станем страна – членка на еврозоната.

Датата 1 януари 2025 година е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 - декември 2024 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: европравителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 месеца
Лоша новина.
208
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До тогава ЕС ще се е разпаднал,както се разпадна СССР.
207
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
парламентарни предатели кирчо киртак и кокорчо, МухоБойко
206
0
 
7
 
! Отговори
Гадняр преди 7 месеца
Демокрация по български. Няма върховенство на закона, няма референдуми, няма свобода на словото, няма честни и прозрачни избори..... За капак ще имаме и евро. Роби на световния финансов елит. Това кое по ред робство е? Вече спрях да ги броя!
205
0
 
7
 
! Отговори
явно е спешно преди 7 месеца
По-бързо трябва да падне правителството на сглобката и предсрочни парламентарни избори, за да избегнем поредната национална катастрофа.
204
0
 
10
 
! Отговори
Кики преди 7 месеца
Еврото не е за България и България не е за еврото. Такава е реалната ситуация.
203
0
 
3
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 7 месеца
ЗАЩО ЛИ СИ МЪЛЧАТ НАШИТЕ "СВОБОДНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ" МЕДИИ ЗА ПОСЛЕДНАТА ЗАПОВЕД НА С.А.Щ. ДО ФОН ДЕР АКО ДА НАПРАВИ КВОТА ЗА ПРИЕМ НА МИГРАНТИ ЗА ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ Е.С. КАТО НА ВСЕКИ ЗА ГОДИНА СЕ ПОЛАГАТ 20000ЕВРО .САМО УНГАРИЯ И ПОЛША СА ЗАЯВИЛИ ЧЕ НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСЯТ.НАШИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ СА ГЛАСУВАЛИ И С ДВЕТЕ РЪЦЕ.
202
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
KAUFLAND.hr- отвори и виж цените НЕ СА ПО РАЗЛИЧНИ ОТ НАШИТЕ- ЦЕНИТЕ ГИ ДАВАТ В КУНИ И ЕВРО, ИНФЛАЦИЯ 8% В БГ7.6%- КАКВО ТОЛКОВА Е СТАНАЛО ТАМ ЧЕ ТЕ ПРЕВЪЗБУДИЛО- ГУБЯТ СЕ МИЛИАРДИ ЗА ХОРАТА КОИТО ПРЕВАЛУТИРАТ. НАПРИМЕР- ИДВАТ ОТ ГЕРМАНИЯ ТУК БЪЛГАРИ, ТЕ ПЛАЩАТ С КАРТАТА ПО КОЯТО ПРЕВЕЖДАТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ В ГЕРМАНИЯ- В КАРТАТА СЕ ОТРАЗЯВА И ЗА ПРЕВРЪЩАНЕТО ОТ ЕВРО В ЛЕВА, КОГАТО ПРИЕМЕМ ЕВРОТО ТИЯ ПАРИ ЗА ПРЕВАЛУТИРАНЕ СПИРАТ.
201
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тежко и горко , ако това се случи ! Така ще се закопаме, че ще ви е бедна фантазията !!!
200
4
 
13
 
! Отговори
гост преди 7 месеца
До Аз само да питам нещ ЩО НЕ ДАВАТ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ . КАКВО СТАВА С ХЪРВАТИЯ , КОЯТО ПРИЕ ЕВРОТО . ИНФЛАЦИЯ , АПСОЛЮТНА ВСЕКИ МЕСЕЦ РЕКОРДИ . ЦЕНИТЕ СА СЕ УДВОИЛИ . НЕЩО , КОЕТО Е ЕДИН ЛЕВ ЩЕ Е ЕВРО . А МОЖЕ И ТРОЙНО . ХЪРВАТИТЕ ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОТКОПЧАТ , НО НИЕ ВСЕ ОЩЕ ДА .
199
3
 
15
 
! Отговори
гост преди 7 месеца
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО . ПРЕДАТЕЛИ . ЗАКОНА , КОЙТО НЕ СПАЗВАТЕ ПРИ 600 000 ХИЛЯДИ ДУШИ . ЗАТВОРА ВИ ЗОВЕ ПРИ ПРОМЯНА НА ВЛАСТА . ЗАКОНИТЕ , КОИТО НЕ СПАЗВАТ СА ГЕРБ , ППДБ И ДПС . РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ОТИДЕТЕ В ЗАТВОРА , ТАМ КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО ЗА МНОГО ХИЛЯДИ ПРИСВОЯВАНИЯ , КРАЖБИ ПРИ МАГИСТРАЛИТЕ И НЕСПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА .
198
7
 
3
 
! Отговори
Аз само да питам нещ преди 7 месеца
Чудя се всички други държавни, приели Еврото, по-малко патриоти л иса от нас българите, по-големи *** ли са? България е в ЕС и НАТО и това е голяма реклама за чужди ивестиции, това е протегната ръка, това е шанс който ти се дава НЕ ЗАЩОТО СИ ЦЪФНАЛ И ВТРЗАЛ ИКОНМОМИЧЕСКИ, а защото си разположен на важна, стртегическа територия. Бъдете далновидни и мъдри - сключвате изгодни сделки, мислете за бъдещето на децата! ЕКСПЕРТНИ РЕШЕНИЯ НЕ МОГАТ ДА СЕ ВЗИМАТ ОТ ХОРА ОТ КОЛ И ВЪЖЕ! СТАБИЛНОСТ!
197
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой национален предател взе бонус за въвеждане на колониалното евро?!?
196
3
 
11
 
! Отговори
Шопа преди 7 месеца
Сглобката приема всякакви измислени закони и промени бързо , че все пак пералнята трябва да се върти . Нищо де , то с това стадно общество .....
195
5
 
7
 
! Отговори
М. Кирбачов преди 7 месеца
СССР изкара повече от седемдесет години, ЕС ще изкара малко повече от двадесет и пет години. Та затова БГ няма да има и какво да приема.
194
3
 
8
 
! Отговори
Щъця преди 7 месеца
Много индивиди или групи са си мислили, че могат да управляват през главата на хората и известно време дори са го правили. Накрая разбира се същите тези хора са получавали такъв проблем, че и дядо господ не е могъл да им помогне.
193
11
 
4
 
! Отговори
НДП преди 7 месеца
Prостият български народ, няма право да се произнася за важни за държавата неща. Еврото, възможно най скоро. С тези племенни недоразумения, дето се мислят за хора, няма да се прокопса
192
5
 
24
 
! Отговори
Петъръ преди 7 месеца
Ако някой се е съмнявАл в народната любов към еврото тук в коментарите можа да се запознае с нея. Дерзайте Кирчо и компания, народната любов не ви мърда.
191
5
 
25
 
! Отговори
Black River преди 7 месеца
Всичкото Мара втасАла, само еврото не въвела! Вместо да погледнете на Sвинщината в която живеят българите, те за еврото мислят! Едва ли от Продължаваме Пед.Е.R.астията ГЕРБКП/СтАни Да Седна и Фесовете има по-големи гЕйдове...
190
5
 
29
 
! Отговори
Продължаваме... преди 7 месеца
...обедняването, с пълна сила!