БСП: Срещата между управляващи и миньори е пълен провал

Левицата отказва на участва във фарса на сглобката
Обновена: 3 окт 2023 15:29 | 3 окт 2023 15:29, Камелия Цветанова
106
БСП: Срещата между управляващи и миньори е пълен провал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал, обявиха от БСП.

„Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста. Както излъгаха работниците преди две седмици пред МС и ги отпратиха, така ги лъжат и днес. Интересува ги само кой да открадне повече пари от Плана. По време на срещата се карат, обиждат, записват тайно, но не търсят решения. Ние от БСП няма да участваме в този фарс на сглобката, който е унизителен за хората. Но винаги сме готови на среща с протестиращите, както и досега“, посочиха от партията.

От левицата са категорични, че само те предлагат единственото работещо решение за спасяване на българската енергетика и работни места.

„Още в петък, след разговори с експерти и миньори, припознахме техните искания и внесохве в парламента предложение. Само Народното събрание може да възложи на МС изтегляне на подадения в Брюксел план и отсрочка за спокойни и нормални разговори. Настояваме да се свика извънредно заседание на парламента и да се гласува следното решение:

 1. Задължава Министерски съвет да отмени решението си от извънредното заседание на 29 септември 2023 г. за одобряване на териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил, и да ги оттегли от Европейската комисия.

 2. Задължава Министерски съвет незабавно да поиска от Европейската комисия едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив енергиен преход.

3. Задължава Министерския съвет да одобри нови териториални планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил само след съгласуване със социалните партньори, като:

1. В срок до 20 октомври 2023 г. да подпише с национално представените синдикати национално споразумение за справедлив преход.

2. В срок до 31 октомври 2023 г. да внесе новите териториални планове за справедлив енергиен преход в Европейската комисия. Всичко останало е измама и хвърляне на прах в очите на хората“, пише в позицията на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
0
 
! Отговори
Шарлатанин преди 8 месеца
Да, ама според киро ***, Кокорчо *** и Мишока денко всичко е амен, амен договорено и раб'тата е уредена.
93
1
 
7
 
! Отговори
999 преди 8 месеца
БСП след 35 години не разбра как работи света. Това е очаквано тъй като ръководните постове в БСП се заемат от хора, които никога не са работили в реалния сектор.
92
5
 
4
 
! Отговори
Болшевишко преди 8 месеца
лицемерие ! Кога пък тези червени рудуванки са мислили за хората ! Ето доказателството, че протестът е политическа поръчка ! Защо заемат страна путинистите, нима искат България да раздава пари и работа без "кръчмар" ? И докога тези "кирки" ще пречат на свободно пътуване при демокрация ? Всеки е свободен да протестира, но без да пречи на свободата на други, разбирате ли това или не разбирате от демокрация, а само от простащина ?
91
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пълен провал е опитът БКП да се трансформира в БСП
90
0
 
4
 
! Отговори
Долу М О Ч А преди 8 месеца
Окупаторите на чакъл и само Левски и тесни социалистки!
89
8
 
4
 
! Отговори
ХоХо преди 8 месеца
Разработените и изпратени в ЕК планове са пълна трагедия ! Срамувам се , че това правителство наистина не разбира какво е изпратило . Аз докменти с подобна структура и съдържание бих хвърлил веднага в коша.
88
2
 
0
 
! Отговори
Komisarq преди 8 месеца
До 231Я отвори любимата ти Уикипедия и виж енергийният микс на Великобритания. Това за "отпреди 40 години" е мазна лъжа.
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата не управлява добре националните предприятия. Позволява да се източват докато станат нерентабилни и морално остарели. Планът за справедливия преход е директно мародерство. Министърът на икономиката трябва да отговаря персонално за тяхната работа, а заетите да контролират фиктивните евро-екопроекти.
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само си представете болници, училища и детски градини да се отопляват на ток!!! Нищо повече няма да кажа.
85
0
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 8 месеца
Нинова , дайте решение как да се реши проблема ? Енергетиците и ние с битовите сметки да сме доволни и държавата да е доволна.И агнето цяло и вълка сит.Да не забравяме и ЕС. Без тях няма пари.
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
бсп са гадове.
83
0
 
8
 
! Отговори
Сатир преди 8 месеца
Пълно е с неграмотни *** пишещи по задание и без мисъл.Може и едни пари да дойдат но няма да ги померишите. Малки гаврошовци, ще гледате бедни и гладни през прозореца и ще се чудите защо сте бедни. Бедни сте защото Ви манипулират духовно бедни и алчни хора.
82
6
 
10
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 8 месеца
ДОТИРАЙТЕ И ПОДКРЕПЕТЕ ВЪГЛИЩАРИТЕ, ДОТИРАЙТЕ СОФИЯНЦИ И ПАРНОТО ИМ, ПОДКРЕПЯЙТЕ ПРОТЕСТА, ЧЕ ИДВА ЗИМА И ПАРНОТО МИ Е ВИНАГИ НА 6! ОБИЧАМ ДА МИ Е ТОПЛО И ЕВТШНО, ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ И БАЛЪЦИТЕ ДА ПЛАЩАТ!
81
3
 
9
 
! Отговори
Др. Нинова преди 8 месеца
Коце, кажи стихотворението,, Миньор е моят татко"!
80
3
 
1
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 8 месеца
Защо нямам "плюсове"?... АНКЕТА..?..... Как стават тия работи--при тебе са 45 "+". за мен само 1 "+'............. Нещо намирисва твоята АНКЕТА...
79
2
 
9
 
! Отговори
Костяя преди 8 месеца
77 Ше си премиер на СЦЗ а Корни ше е кмет на сливенския
78
2
 
18
 
! Отговори
леле леле преди 8 месеца
нинова нали беше министър , що не реши проблема през това време , или беше заета да взима комисионни от патроните за Украйна , дето не знаела че са за Украйна :)
77
7
 
9
 
! Отговори
231 преди 8 месеца
Понеже електората не е особено умен, винаги се намират едни хитреци които се заиграваг със страховете на хората. Значи помня като затваряха Кремиковци, как подобни политици плашеха с какво ли не. Кремиковци го няма, живота продържава и София е едно по добро място за живеене. В Англия например затвориха въглищната енергетика преди 40 години, живота продължава, по добър е от преди 40 години и хората си имат ток. Просто политици, които нямат решения, винаги намират косури
76
10
 
5
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 8 месеца
Аз ще съм завинаги управляващ на България!
75
8
 
9
 
! Отговори
Атака пубеда преди 8 месеца
С Костя Копейкин и кака Ванче