Рибарски: Някои от исканията на енергитиците са лесни

Други обаче трябва да се задълбочат и да се обсъдят
3 окт 2023 08:55, Нели Христова
27
Рибарски: Някои от исканията на енергитиците са лесни
Снимка: БГНЕС

"Ще очакваме парламентарните групи, разглеждаме исканията, някои ще са лесни, други ще трябва да се задълбочат и да се обсъдят", заяви в "Тази сутрин" председателят на комисията по енергетика към НС Радослав Рибарски във връзка с продължаващите блокади на миньори и енергетици в страната.

Вчера те обявиха шест искания, които ще бъдат обсъдени по време на срещата с депутатите:

- Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

- Незабавно изпълнение на решението на парламента от 31. 01. 2020 г. - ТЕЦ "Марица Изток" да не намалява мощности си до 2038 година.

- Изработване на енергийна стратегия на България до 2050 година със задължително участие на социалните партньори.

- Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейските нива на домакинства в положение на енергийна бедност.

- Прозрачност на процедурите за инвестиции, заложени в териториалните планове.

- Отпадане от териториалните планове на предприятието за конверсия на въглищните райони.

"Поискана е среща с парламентарните групи, такава ще се проведе, всичко ще бъде обсъдено, целта е решаване на казуса, който многократно е бил обсъждан. Преди избори този въпрос се повдига, надяваме се на конструктивен разговор", посочи още Рибарски.

Рибарски подчерта, че не знае дали всички партии ще присъстват на срещата с енергетиците, или представители ще има само от мнозинството. "Има и политически оттенък, но трябва вече да решим този проблем, да намерим решение", допълни още той.

Във връзка с исканията, Рибарски коментира, че "за прозрачност по териториални планове мислим, че бързо ще стигнем до решение, стратегията за енергетика – там ще разширим с плана за интегрирана енергетика, винаги сме апелирали, че трябва да има. Планът за възстановяване е изпратен, отразени са коментарите, предстои да се обсъжда още 2-3 месеца с ЕК".

"Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи – това беше отхвърлено преди време със същата доза критика като студен резерв. Това е съвсем друг разговор, който трябва де се проведе с ЕК", коментира още Рибарски. По думите му вече взетите решения на НС, които енергетиците настояват да се изпълнят, е "пореден пример, че трябва да взимаме изпълними решения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
енергЕтика, следователно енергЕтици
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Живеещи в района на ТЕЦ Марица Изток пишат,че според таблото на входа не се чуства работа с натовареност по мощноста на обурудването от край време,като уредите показвали с показатели за мощност колкото за вътрешно обслужване на обекта като защо ли като има такава заповед от 31.01.2020г,що сега ще възстановяват след близо 2 години,а през туй време въглеродните такси са плащани щом се е водил работещ ТЕЦ,а на работещите са им удържани заплатите за труд с работно време,което е по възможно с месеци.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, да се подаде ОСТАВКА е доста лесно! Изпълнявайте!
20
0
 
5
 
! Отговори
изпратени са планове преди 9 месеца
но ще се обсъждат 2-3 месеца с ЕК, е за какво се опитвате да ги лъжете хората, след дъжд качулка, никой не трябва да ви изва на крака, предатели!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да напомним че този другар Рибарски е довчерашен служител на Дечо Колев - виден бизнесмен от Ст. Загора и спонсор на "Промяната", даже е баджанак с неговия син /двамата са женени за сестри/. Та неслучайно той беше спуснат за водач на листа в Ст.З., както не е случайно, че фирмата на Дечо Колев "Металик" се оказа в печелившия списък на фирми, които "печелят" от т.нар. справедлив преход , като "печели" 2 проекта , всеки за по 90 млн. лв. Честито на печелившите и на наивниците дето гласуваха за ПП
18
0
 
3
 
! Отговори
Сатир преди 9 месеца
Mо думите му вече взетите решения на НС, които енергетиците настояват да се изпълнят, е "пореден пример, че трябва да взимаме изпълними решения". - Рибарски, студена тиха зима , държавата превърната в дискотека, кютека няма да ви се размине. Явно сте планирали Ваканцуване преди зимата на 2026г.
17
4
 
1
 
! Отговори
кой нормален дава преди 9 месеца
на частника 36 заплати . по 200 милйона 3 олигарси и 8 *** всяка година прибирали . защо гледаме полша , а можем всичко да си правим - аец и фотоволтаици . да намаляват тока . откакто убиха чеха дето скача от хиликоптер да кара сновборд, само ги вдигат . служебния 3 пъти . все нямали .
16
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САМО ПП-ДБ РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ДРУГИТЕ САМО ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ
15
3
 
7
 
! Отговори
Оставка! преди 9 месеца
Съд и затвор,национален предателЮ!
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не разбрахте ли,че тия не искат нито голямата сума накуп,нито разумни решения.Те искат оставка на кабинета,защото така им е наредено от "некоалиционния"партньор,чиито мръсни номера одавна ги знаем.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато те хванат в крака, гледаш като Рибарски на снимаката...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПАРТИЯТА ИЗМЯНА
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рибарски ни взима за шаранчета.От цялата работа лично той ще се облажи.Ще хапне няколко милиончета,за да ходи на някой остров на риболов.
10
2
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 9 месеца
Защото Полша навреме се е договорила за условията,а ние сме го проспали.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРОДЪЖЛАВАМЕ ПРОМЯНАТА - ПАРТИЯ СЪСТАВЕНА ОТ СЛУЧАЙНИ МАРГИНАЛИ И ДЕЦАТА НА ДЪРЖАВНА СИУРНОСТ
8
1
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Комунистите са некрофили . За тях и " децата на социализма " най-важното е нациите да намаляват или по-точно всички останали освен тях са направо за гроба . Думата преговори липсва от техния речник . Те са еднолично управляеми и послушници на техните партийни лидери . Похватите са им известни на всички : репресии , сплашване , заплашване , всякакви унижения , стимулиране на самоубийствата и вкарване по затворите на най-бедните без причина със съдействието на институциите, банките и мобилните опе
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези договори са подписани през 2017 ход.от лицето Бойко Методиев Борисов,но нито тогава,нито сега някой му търси сметка за това.Защо ли?Синдикатите да кажат,които бяха на хранилката на въпросния.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ИЗМИКЯРСКИ
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оправете правописната грешка в заглавието.
4
1
 
2
 
! Отговори
Нееелиии, преди 9 месеца
Пише се енергЕтици, не енергИтици, макар че и двете думи са производни от думата "енергИя". Има и други подобни странности в нашия език - например, пише се "скулптУра" (за художествено произведение), но съдателят му се нарича "скулптОр".