Василев представи Бюджет 2024 г.: Ръст на средната работна заплата с 10-12%

Бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии, увери финансовият министър
Обновена: 10 ное 2023 19:08 | 10 ное 2023 17:30, Красимир Ангелов
100
Василев представи Бюджет 2024 г.: Ръст на средната работна заплата с 10-12%
Снимка: БГНЕС

77,6 млрд. лева приходи включва Бюджет 2024 г., 83,8 млрд. лв. са разходите в бюджета, като приходната част като процент от БВП е 37,7%, толкова беше и тази година и малко по-ниско от миналата година. Това заяви финансовият министър Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

Разходите нарастват за предучилищното и училищното образование, добави той по време на представянето на финансовия план на държавата за следващата година.

По думите на финансовият министър бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии. „Ще ни позволи да  изпълним всички критерии, свързани с членството на България в еврозоната Предвижда 50% повече инвестиции. Това, което очакваме като увеличение на средната работна заплата в рамките на следващата година, на база на заложените политики, е ръст между 10 и 12%“, подчерта министърът на финансите Асен Василев.  

Бюджет 2024 ще бъде публикуван в края на деня, след което предстоят редица обсъждания, междуведомствено съгласуване, обсъждане с политическите партии във вторник, обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемане на бюджета от Министерския съвет, след което той ще влезе в парламента. Василев изрази очакване последното да се случи около 22 ноември, а бюджетът да бъде приет най-късно преди Коледа.

"Предвиден е брутен вътрешен продукт (БВП) от 205.8 млрд. лева, което включва ръст на БВП от 3.2% и средна годишна инфлация от 4.8%", каза Василев.

"Очакваме инфлацията в края на 2024 г. да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане горе-долу на същите нива, като процент от БВП, или 23.8% ", допълни той.

Василев обяви, че в Бюджета са заложени 12 млрд. лв. капиталови инвестиции, 11% увеличение на пенсиите, както и капиталови разходи в размер над 1 млрд. лв. във Фонда за общински проекти.

“Разходите за здравеопазване нарастват с 1,1 млрд.лв. Разходите за образование нарастват с 590 млн.лв. за предучилищното и училищното образование, което включва увеличението на заплатите на учителите, предвидени са 63 млн. лв. за увеличение на нормативната издръжка на дете в детска градина или общинско училище, предвидени са над 80 млн.лв. за нови учебници, разчетени са 30 млн.лв. за допълнително увеличение на разходите за издръжка на образователни институции, почти 87 млн.лв. за изграждане на нови детски градини, ясли, както и за ремонти и израждане на училища, 50 млн.лв. за нови физкултурни салони”, обяви Василев.

“Разходите за отбрана са малко над 2% от БВП. Разходите за културата са увеличени с 50 млн. лв. за държавни културни институти за сценични изкуства, 9,3 млн. лв. за филмовата индустрия, 28,5 млн.лв. за механизма за постигнати резултати в областта на библиотеките, галериите и читалищата”, съобщи той.

Той уточни, че са предвидени капиталови разходи за довършване на ГКПП “Калотина”, ГКПП “Капитан Андреево”, както и започване на проектиране на нови пункт на ГКПП “Капитан Андреево”.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На фона на инфлацията това е чиста гавра.Всичко цени пак скочоха.Даже на цигарите...вие сте на кристални пици и затова не ви дреме каква ще е цената на цигарите.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
шарлатании бюджетни с нов заем
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това ръст е гарантиран с правителствените политики. Те за кои слоеве са предназначени?
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Доктор Сър Пичук...а, че в ДЯ и ДГ са само баби, кой млад човек ще работи с по 35 деца за без пари.
67
0
 
6
 
! Отговори
МОЛИТВА ПРЕДИ СЪН преди 6 месеца
НЕ ИИМ ЩА УВЕЛИЧЕНИЯТА, САМО ДА СЕ МАХНАТ!
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
вървим напред бе, и с бензина и с газта и с лекарствата...
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Важното е ,че гъбарите ,билкарите ,шипкоберачите и охлювосъбирачите ще Плащат патентен данък !-сиреч и да няма гъби-плащаш, да се готвят обущарите, плетачки на терлици, и всички пенсионери дгд - ей така тоя ще си пълни бюджета .
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 68 - Да, най-важни са ми. По-важни са ми от живота ти :)
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демек не догоонваме и инфлацията ... Тоя се чуди що го псуват по ушиците.
62
4
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 месеца
Бюджетът е меко казано амбициозен и дефакто ще остане неизпълнен. А това да се вдигат заплатите на бюджетниците с 10-12% е пълен абсурд при положение населението на страната е намаляло сигурно със 100 хил. думи миналата година е редно да се уволняват бюджетници. Приходната част е колосалните 77.6 милиарда млрд. лева, а това много надхрърля възможностите на НАП особено при спадналите от приходи от ДДС.
61
4
 
6
 
! Отговори
НАЙПОСЛЕ ПРОМЯНА! преди 6 месеца
ВСЕНАРОДНА РАДОСТ! ПО УЛИЦИ И ПО ПЛОЩАДИ СЕ ВИЯТ КРЪШНИ ХОРА, ВСИЧКИ ПЕЯТ И СЕ РАДВАТ! НЯКОИ ДАЖЕ УМИРАТ ОТ ЩАСТИЕ, ЧЕ ДОЖИВЯХА ПРОМЯНАТА ДА ДОЙДЕ ! НА КИРО И АСЕН ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ПАМЕТНИК ДО МООЧА.
60
3
 
4
 
! Отговори
ь преди 6 месеца
Новият ще теглим зиме, летния да изплатиме!
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хубаво беше при Жан Виденов. Заплати по 50-60 000 лева, сутринта сиренето 500, вечерта 1000. Ама дойде Костов и стабилизира цените.
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От утре цигарите скачат с 30 стотинки. От първи януари 2024 - с още 20 стотинки.
57
2
 
1
 
! Отговори
az преди 6 месеца
Над 80милиона за нови учебници? Тия копилдачета да не са им вече с моите пари учебниците. То 1997-*** даже хората сами си купуваха учебниците. Аман.
56
2
 
2
 
! Отговори
ь преди 6 месеца
Минималната трябва да е 3000 лв. Както при Жан Виденов...
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заповед: всички програмисти напуснете фирмите в които работите, тази държава не заслужава и стотинка, можете да работите дистанционно за от 3 до 5 пъти повече, може да ми благодарите!
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този е ясен, иска да дере народа и да лиже на корпорациите, данък свръхпечалба кога бре?
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какъв ще е ръстът в офшорките от новия бюджет?
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Увеличаване на заплатите с милиарден заем. Кой ще го плаща? Пак тези със заплатите.