Контрера: ПП опропасти изграждането на детски център за лъчелечение

Правителството изпуснало момента за внасяне по ПВУ през ноември 2023 г.
Обновена: 12 апр 2024 16:50 | 12 апр 2024 16:45, Анисия Иванова
23
Контрера: ПП опропасти изграждането на детски център за лъчелечение
Снимка: ВМРО

"Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти един от ключовите проекти в здравеопазването и иновациите“, написа в профила си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера.

„Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лечението на деца, беше Компонент 2 от Инвестиция „Модернизиране на болничните заведения“ от Плана за възстановяване и устойчивост с общ бюджет от 349 127 763 лв. без ДДС (418 953 315 лв. с ДДС)“, дава още подробности той.

"Това лечение е от съществено значение за продължителността и качеството на живот на пациентите и е особено ефективно и щадящо при деца.

Най-голяма полза от протонната терапия биха имали деца с онкологични заболявания на всички органи и системи, при които очакваме пълно излекуване. Освен това протонната терапия е от изключително значение и за възрастни, при които туморът е в непосредствена близост до важни критични органи, като сърце, бял дроб, главен мозък, бъбреци. Тази форма на лечение е най-подходяща и за пациенти с рецидивиращи туморни образувания.

Според първоначалните изчисления времето, което е необходимо за изграждането на Протонен център, е 3 години. Това е една дългосрочна инвестиция в полза на обществото, животът на подобна технология е 20-30 години. От особено значение е изборът на подходящ терен за изграждането на Центъра. Необходим е преглед на инженерогеоложките и хидрогеоложките условия на различни терени и анализ на геотехническите условия за фундиране на съоръжението - протонен ускорител, който следва да бъде фундиран на дълбочина около 25 метра под земната повърхност. Обсъждани са възможности за изграждане в София, Варна, Бургас, Пловдив", пише Контрера.

Според него изграждането на такъв Център е шанс страната ни да стане лидер на Балканите в лечението на онкоболни с протонна терапия, съобщават от ВМРО.

Според експерти най-малко 600 българи годишно се нуждаят от протонна терапия. Това число обаче е сформирано на база пациентите, които се лекуват в чужбина в такива центрове, като лечението им се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Извън този брой пациенти са онези, които самофинансират лечението си, както и други, които се лекуват у нас, но с по-малко ефективни терапии.

Важно е да се отбележи, че в Националния център за лъчелечение с протонна терапия ще бъдат лекувани както пациенти от България, така и от страните членки на Европейския съюз.

Цената на протонотерапията е унифицирана във всички страни от ЕС. Тя е около 29 000 евро. Сега лечението на българските граждани в чужбина, където има такива центрове, се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Особеното е, че съпътстващите разходи за път, наем на квартира и т.н. остават за сметка на пациента.

Контрера допълва, че правителството е изпуснало момента за внасяне по ПВУ през ноември 2023 г. Тогавашният здравен министър Хинков не е внесъл проекта, нищо че сме имали предварително одобрение за подобна мярка. Защо - ще търсим отговорите тепърва. Парадоксално е, че уж ПП-ДБ са носителите на промяната и апологети на иновациите и модернизациите, а опропастяват точно иновативни мерки и решения.

След като изпуснахме възможността по ПВУ единствен шанс да изградим такъв център е чрез национално финансиране. Това означава, че час по-скоро държавата трябва да вземе решение и да възложи поне определяне на терен и изготвяне на проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Контрера, Тошко и Джамбазки олицетворяват политическата ни класа!
19
1
 
3
 
! Отговори
sd преди 1 месец
контрера- погледнете това прекрасно лице....не ви ли се иска да го разпарчетосате с чук?
18
2
 
2
 
! Отговори
sd преди 1 месец
контрера- какво типично, от- вратително българско лице....
17
5
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
как стана така, че ПП нищо не са построили но парите ги няма?
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Контрера Че Гевара - Латинопартизанин въшкар :)))
15
2
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Анонимен 13 Браво бе ? Путин изби над половин милион души , а ние да са правим че нищо не е станало и да си мълчим.Ти като Живков. Да се наведем да отмине бурята.....
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
погрешен избор на амер.посолство,някакви "случайници",финансови измамници и лъжци.
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрахте ли че ПП са украйнски прокси-марионетки? На обикновените българи им е все тая за Украйна. Единственото което ги е интересува е как да скимтят за Украйна. Даже червеното лелче Митрофонова му се смя на Киро Главестия как още малко и еднолично ще обяви война на Русия. Та важното е на тия долнопробни украйнски изтривалки е че отвориха детски градини за украйнци,училища за украйнци и болница за украйнци. Това е. Българите нямат значение не е ли очевидно?
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ченгеджийницата работи с пълна пара. Социолозите са на линия, тpoловете са в коментарите. Математическата формула на ченгесарницата: ГЕРБ+ДПС+БСП+ИТН+Възраждане=Делян Пеевски.
11
1
 
8
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Значи, те изпуснали срока през ноември 2023, а ти се сети 6 месеца по-късно да се оплачеш?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защо 13 години гербаво управление, не го построиха, защо детска болница не построиха, но въпреки всичко пак ще гласува масата за гербави калинки, а от ПП искат за 9 месеца да построят тези болници... уникално
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя от атака откъде го съживиха ?
8
3
 
7
 
! Отговори
Стига,бе преди 1 месец
12 години крадяхте с тиквата,защо не го направихте тоя център?
7
5
 
7
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Ако това е вярно и бъде потвърдено, тогава това е Престъпление, което би трябвало да се приравни с Национално предателство!!!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бахахахаха ама те сега влязоха в общината, вие до сега къде си бъркахте?...
5
5
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 месец
Ще карате на химиотерапия... :)))
4
3
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
То да беше само това ! А детската болница ?
3
5
 
8
 
! Отговори
Anonymus преди 1 месец
Този още ли е в политиката.. Пияндурник наркоман дето се излага по улиците, напада и заплашва хора ще ми говори за морал и кой какво опропастява..
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОЗИ НЕГРАМОТЕН НАЦИСТ ПАК СА МУ ПЛАТИЛИ НА ПЕЛТЕЧИ
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никарагуанския ром, слуга на Тиквата и Пра сето.