С вино, рози и под патронажа на вицепрезидента отбелязаха Трифон Зарезан в Сухиндол

Лозарите получиха и подарък - корени рози от Баумакс България
Спонсорирано съдържание | Обновена: 16 фев 2015 17:00 | 16 фев 2015 17:00, Екип на Dnes.bg
С вино, рози и под патронажа на вицепрезидента отбелязаха Трифон Зарезан в Сухиндол
Снимка: Баумакс България

За 150-та поредна година по стар български обичай в гр. Сухиндол тържествено беше отбелязан денят на Трифон Зарезан, който е и празник на града.

Още в ранни зори беше обслужена литургия за здраве в храм „Св. Св. Петър и Павел“, а малко по-късно под наслов "…Вино да се лей, песен да се пей и хоро - люлей…" тържествата се пренесоха на централния площад в града.

Официалните гости на събитието бяха Маргарита Попова – вицепрезидент на България, и делегации от пoбpaтимeнитe нa Сyхиндoл гpaдoвe в Пoлшa, Мaлтa, Итaлия и Мaкeдoния.

Местните винопроизводители и тази година спазиха обичая и проведоха празнично шествие под звуците на духова музика, предвождано от специално украсена за случая УАЗ-ка. Крайната му цел беше местността „Димчански завой“, където тържествено бяха зарязани лозите.

С пожелание за добра реколта и без болести по масивите лозарите получиха и подарък - корени рози от Баумакс България. Доказано е, че розата и лозата страдат от една и съща болест. При засаждане на цветните храсти в близост до лозята розите първи се разболяват и така дават знак на лозарите да ги защитят.

Празничният ден завърши с много вино, хора и ръченици на централния площад, където местните лозари обсъждаха бъдещата реколта.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации