ЧЕЗ получи високо отличие за програмата си насърчаване на дуалното обучение в България

Компанията бе наградена за социалните придобивки, които предоставя на учениците в дуална форма
18 юни 2019 11:33, Екип на Dnes.bg

Особено голяма гордост за ЧЕЗ е лицензираният технически учебен център, който бе открит през 2016 г. В него има технически полигон - пълно копие на нашата електроразпределителна мрежа.


ЧЕЗ бе един от отличените партньори по проекта за насърчаване на дуалната форма на обучение - ДОМИНО. „ЧЕЗ Разпределение България" АД получи „Награда за фирма с най-добри социални придобивки за учениците в дуална форма на обучение“ на официална церемония, която се състоя на 12 юни в София.

"Осигуряването на качествено образование в областта на електроенергетиката е от ключово значение за такъв стратегически сектор за всяка една държава какъвто е енергетиката. Затова ЧЕЗ превърна професионалното образование в основен  елемент на своята политика за корпоративна социална отговорност. Благодаря на хората зад проекта ДОМИНО за приноса му в утвърждаване на дуалната форма на обучение в професионалното образование в България. Очаквам всички, които сме част от него, да използваме възможността и да продължим да работим за налагането на дуалната форма на обучение, която доказа, че в най-висока степен сближава нуждите на образованието и бизнеса“, каза Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“, „ЧЕЗ България“ ЕАД.

ЧЕЗ е една от първите компании в България, които се включиха в дуалното обучение по електротехника в страната .

Тази година в ЧЕЗ Разпределение бяха назначени 12 ученици от 11-ти клас, които се обучават по дуалната форма в професионална гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“ в София и Професионалната гимназия по механо-електротехника в град Плевен. През 2020 г. предстои да бъдат назначени и ученици от 11-ти клас от гимназия „Мария Кюри“, гр. Перник. Сключвайки трудови договори, всички те ще могат да се възползват от социалните придобивки, които са достъпни за служителите на ЧЕЗ.

"Нашата цел като работодател е да осигурим подходяща среда и да дадем възможности за професионално и личностно развитие на младите хора и специалистите, за да ги задържим в България и в българската енергетика“, допълни Евгения Накова.

Напоследък много се говори за връзката между бизнеса и образованието и за това, че училищата не подготвят учениците си в съответствие с нуждите на бизнеса.
Ние също го забелязахме и затова превърнахме енергийното образование в център на нашата политика за социална отговорност, заяви г-жа Накова и допълни, че дружествата на ЧЕЗ  в България са разработили множество програми, по които сътрудничи с различни училища, техникуми и университети, а някои от тях осъществява самостоятелно.

ЧЕЗ развива дългосрочно и успешно сътрудничество с висшите учебни заведения, които са инкубаторите на бъдещите специалисти. Сътрудничеството е насочено към осъвременяване на учебните програми и задържане на младите хора в България. Сред резултатите от съвместната работа с държавните и учебните институции е проектът „Актуализиране на учебни програми по електротехнически специалности в ТУ-София в съответствие с изискванията на бизнеса“ за 4 специалности, бакалавърска и магистърска степен. Създадена е магистратура в Стопански Факултет на ТУ-София – специалност  „Мениджмънт в електроенеретиката“. Създадена магистратура във ВА „Г. С. Раковски“, специалност „Индустриална и енергийна сигурност“.

Една от инициативите, чрез които се подкрепят талантливите ученици от професионалните гимназии, е конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. През настоящата година се проведе седмото му издание. Целта му е да открие и предостави стипендии на най-успешните дванадесетокласници от гимназиите с електротехническа насоченост в Западна България. Партньор на компанията в проекта е Министерство на образованието. Учениците - победители в конкурса имат право с оценката от него да кандидатстват в Техническия университет, Минно-геоложкия университет, Колежа по електроника и електротехника и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ – София.

Досега в конкурса са участвали над 850 ученици, от които 52 са получили стипендии от ЧЕЗ, а някои от тях впоследствие са назначени на работа в компаниите от Групата ЧЕЗ в България. От миналата година ЧЕЗ дава стипендии и на студенти.

Целта на тази инициатива е да покаже на младите хора, че те са желани и ценени в България и че те имат възможности за професионална реализация в родината си. Независимо дали след това ще започнат работа при нас или в друга компания, те ще имат знания и опит за това как изглежда бизнесът, заяви директорът “Човешки ресурси“ на ЧЕЗ България.


Още по темата: ЧЕЗCEZ
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации